petek, 19. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 13. december 2014, ob 0. uri, ogledov: 9632

Označevanje alergenih sestavin v hrani v planinskih kočah

Koče | Društva | 
Gospodarska komisija | Priložnosti za mlade v planinstvu | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji, bo 13. decembra 2014 začela veljati Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki določa, da morajo vsi obrati javne prehrane (gostilne, okrepčevalnice, hoteli, šole, restavracije…), kamor spadajo tudi planinske koče, imeti navedeno katere alergene vsebujejo prehrana, ki jo nudijo.
Navajanje alergenov v pisnem delu ponudbe gostinskega obrata mora biti najmanj na enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi (npr. jedilni list, tabla, plakat). Alergene je torej potrebno označiti na jedilnih listih ob vsaki jedi in pijači ali v dodatni tabelo jedi in alergenov, ki se priloži jedilnemu listu ali pa izobesiti na vidno mesto v jedilnici planinske koče. Navedba alergena mora biti dobro vidna, nedvoumna, čitljiva, neizbrisna in ne sme biti prekrita z drugim besedilnim ali slikovnim materialom. Označba alergena vključuje besedo »vsebuje«, besedi pa sledi ime alergena.
 
Alergeni, ki morajo biti označeni, so:
• žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica (npr. pira in horasan), rž, ječmen, oves ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih;
• raki in proizvodi iz njih;
• jajca in proizvodi iz njih;
• ribe in proizvodi iz njih;
• arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
• zrnje soje in proizvodi iz njega;
• mleko in mlečni proizvodi;
• oreški, in sicer mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ali orehi Queensland ter proizvodi iz njih;
• listna zelena in proizvodi iz nje;
• gorčično seme in proizvodi iz njega;
• sezamovo seme in proizvodi iz njega;
• žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2;
• volčji bob in proizvodi iz njega;
• mehkužci in proizvodi iz njih.

Na podlagi spremenjene zakonodaje, je torej potrebno preveriti recepte in sestavine posameznih jedi iz ponudbe v planinski koči in pripraviti ustrezne navedbe alergenih sestavin.

Več informacij in primere označevanja prejmete na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki povzema vse zahteve zakonodaje s področja označevanja živil, ki jih je potrebno upoštevati pri označevanju alergenov tudi v planinskih kočah. V kolikor imate kakršna koli vprašanja se lahko obrnete tudi na PZS (info@pzs.si), kjer vam bomo poskušali pomagati.

Pripravil: Damjan Omerzu


Komentarji

Prikaži vse komentarje (2)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih