nedelja, 14. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE Vse novice

6. 7. 2024
Parafestival več kot samo druženje inPlanincev na sotočju Tolminke in Soče
Četrti Parafestival pod sloganom Vključujem je pritegnil številne pohodnike, športnike in rekreativce. Dogodek, ki se je odvijal v okviru Soča Outdoor festivala, je z različnimi aktivnostmi na suhem in v vodi povezal ljudi vseh starosti in zmožnosti. Vsem udeležencem je omogočil nepozabno izkušnjo povezovanja z naravo, osvežitve in medsebojnega sodelovanja. Parafestival je priložnost za vključevanje, gibanje in dostopnost aktivnosti v naravi.
9. 7. 2024
Usposabljanje za mentorje planinskih skupin | razpis 2024
Usposabljanje je oblika internega strokovnega usposabljanja pedagoških delavcev s področja planinstva. Njegov namen je pridobitev strokovne usposobljenosti za organiziranje in spodbujanje celoletne planinske dejavnosti ter vodenje planinskih skupin v planinskih društvih, vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, dijaških domovih, na fakultetah in v drugih organiziranih oblikah vzgojno-izobraževalne dejavnosti.
2. 7. 2024
Razpis za poslovno sodelovanje PD Jesenice | pomočnik gospodarju, oskrbnikom in najemnikom koč
Planinsko društvo Jesenice je društvo, ki praznuje letos že 100 let obstoja. Ima okrog 400 članov, ki se združujejo v različnih odsekih: alpinistični, mladinski, športno plezalni, vodniški, odsek markacistov in gospodarski odsek. V lasti ima 5 planinskih koč, ki so oddane v najem oziroma oskrbo. Te koče so Koča pri izviru Soče, Zavetišče pod Špičkom, Tičarjev dom in Erjavčeva koča na Vršiču in Koča na Golici. Poleg tega ima še dve koči zaprtega tipa in 4 bivake. Člani skrbijo tudi za številne poti in nekaj plezališč.
4. 7. 2024
ZAPRTA POT | Jenkova planina-Goli vrh
Zaradi sanacijskih gozdnih del in žičničarskega spravila lesa bo predvidoma do petka, 19. julija 2024, zaprta planinska pot med Jenkovo planino in Golim vrhom.
23. 5. 2024
Ponovno se išče progasti gož
Progasti gož je naša največja nestrupena kača, ki ima v Sloveniji najboljše pogoje za življenje v Slovenski Istri. Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo, po prvi uspešni akciji ljubiteljske znanosti pred štirimi leti "Išče se progasti gož", ponovno prosijo prebivalce Slovenske Istre in obiskovalce za pomoč pri informacijah o pojavljanju te zanimive, redke in ogrožene vrste plazilcev.
14. 6. 2024
Nov način prijav na usposabljanje SD 1, modul Planinski vodnik 1
Vodniška komisija PZS bo po novem usposabljanje za pridobitev naziva strokovni delavec v športu 1. stopnje: športno treniranje – planinstvo-alpinizem, modul: Planinski vodnik 1, izvajala po drugačnem sistemu kot do sedaj.
12. 7. 2024
Z dvema novima smerema na dva šesttisočaka v indijski Himalaji | poročilo odprave Nanda Devi East 2024
Odpravo ocenjujem kot uspešno. Čeprav nismo preplezali glavnega cilja odprave, smo v dokaj nenavadnih okoliščinah uspeli preplezati dve novi smeri na dva šesttisočaka, od tega na enega prvi vzpon sploh - »odkar svet stoji«. Manu je našo šesttedensko aktivnost tudi statistično povzel: gorniško aktivnih dni smo imeli 14, od skupno 26 dni v bazi ali nad njo, varovali smo se 60 raztežajev, opravili 40 spustov po vrvi, 8 bivakov, 10.000 metrov vzpona ... Seveda je zaradi neuresničenega vzpona na Nando ostalo nekaj grenkobe, ki se že preobraža v misel na ponoven poskus, je v poročilu alpinistične odprave Nanda Devi East 2024 zapisal Marko Prezelj.
8. 7. 2024
VIP vstopnica - doživite plezalni spektakel udobneje
Športno plezanje je v zadnjih letih zaradi zmag naših plezalcev postalo zelo popularno, zato ni nič čudnega, da je svetovni pokal v Kopru postal eden izmed najbolj pričakovanih in obiskanih športnih dogokov tega poletja. Letos imate ljubitelji plezanja priložnost, da doživite ta spektakel z VIP vstopnico udobneje kot kdaj koli prej.
30. 5. 2024
Filip Princi znova do D15, kot peti v kultni smeri
V soboto, 25. maja, je novogoriškemu plezalcu Filipu Princiju uspel še en vzpon zgodovinskega pomena. V italijanskih Dolomitih je v slovitem plezališču Tomorrow's world opravil vzpon v smeri A line above the sky, ocenjeni z D15, v stilu DTS. Gre za smer, ki je nastala leta 2016 in takrat veljala za najtežjo na svetu. Filipov vzpon v tej smeri je šele peti do zdaj, opravljen v slogu DTS, pred njim je to uspelo zgolj štirim velikanom orodnega plezanja, Tomu Ballardu, Gaetanu Raymondu, Dareku Sokolowskemu in Jeffu Mercierju. Še bolj impresivno pa je dejstvo, da je Filipu v smeri uspelo v zgolj drugem poskusu, na vikend, ki ga je želel izkoristiti zgolj za študij slovite smeri ter druženje z Darekom Sokolowskim.
2. 5. 2024
Kaj moramo vedeti o turnem kolesarjenju?
Turno kolesarstvo je oblika gorskega kolesarstva, ki nima tekmovalnih ciljev. Kolesar uživa tako pri vzponu kot pri spustu, njegov cilj je doživetje v naravi.
11. 6. 2024
Nepredvidljivo vreme velik izziv tudi v hribih, z obiskom podprimo Koroško in Savinjsko
Območja, prizadeta v lanskih poplavah, so zdaj varna za obiskovanje, zato lahko letos obisk iz bolj obremenjenih delov Slovenije usmerimo na Koroško in v Zgornjo Savinjsko dolino. Lani se je nepredvidljivost vremena izkazala kot velik izziv tudi v hribih, zato je ključno, da pred odhodom na turo in večkrat vmes pri zanesljivih virih preverimo vremensko napoved. Za varnejši obisk gora poleti je pomembno, da preverimo aktualne razmere – marsikatera planinska pot v sredogorju in visokogorju, sploh na severnih pobočjih, je namreč še pod snegom –, se primerno opremimo in upoštevamo priporočila Planinske zveze Slovenije (PZS) in Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), ki sta 11. junija na Golteh predstavili aktualne vsebine ob začetku poletne planinske sezone. Pomemben partner pri ozaveščanju je tudi turistični sektor, saj se povečuje število nesreč v gorah med tujci. Gorski reševalci imajo že v začetku sezone ogromno dela, poleti pa vse do jeseni bodo dežurali vsak dan. Ne pozabimo, če se v gorah zgodi nesreča, ostanemo mirni, nudimo prvo pomoč in pokličemo na 112.
11. 7. 2024
Dežela med Peco in Pohorjem iz objektiva Toma Jeseničnika
Dežela med Peco in Pohorjem iz objektiva Toma Jeseničnika je naslov nove občasne razstave, ki je v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani na ogled do 25. septembra 2024. Vabljeni k ogledu razstave in obisku Koroške!
8. 7. 2024
Obnovljena spominska plošča ponesrečenim planincem v Vratih
PD Dovje-Mojstrana je v okviru uspešnega sodelovanja z restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) Slovenije poskrbelo za obnovo spominske plošče, posvečene ponesrečenim alpinistom in planincem v ostenjih Triglava, Stenarja, Rokavov in Škrlatice. V petek, 5. julija, so sodelavci ZVKD obnovljeno ploščo ponovno namestili na staro mesto.
2. 7. 2024
Razpis za soorganizacijo Skupščine PZS, podelitve najvišjih priznanj PZS in Dneva planincev v letu 2025
Objavljamo razpis za organizacijo Skupščine PZS, podelitve najvišjih priznanj PZS ter Dneva planincev. Razpis velja za vsak dogodek ločeno.
25. 4. 2024
Kolesarsko zavarovanje Kolesar G24
Pomlad je tu in gorsko kolo vabi na nove kolesarske podvige. Da se boste bolj sproščeni podali na kolo, poskrbi kolesarsko zavarovanje G24. Velja po vsej Evropi, ne le doma; je za posameznika in družine; posamično krije tudi otroka, če se vozi z odraslim na kolesu, v otroškem sedežu ali v prikolici kolesa.
31. 5. 2024
Vodnik meseca | Julijske Alpe: vzhodno od Soče in Pišnice
Planinski vodnik Julijske Alpe: vzhodno od Soče in Pišnice, delo izkušenih poznavalcev Julijskih Alp, Romana Tratarja in Andraža Poljanca, v mesecu juniju na voljo s 40-odstotnim popustom! Za 17,94, namesto rednih 29,90 €.
4. 6. 2024
Kulturna dediščina Luč zasijala na 16. srečanju članic združenja Gorniške vasi
Gorniška vas Luče je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije med 31. majem in 2. junijem 2024 gostila 16. letno srečanje mreže Gorniške vasi, v katero je vključenih 40 vasi iz Avstrije, Slovenije, Nemčije, Italije, Južne Tirolske in Švice. 80 udeležencev iz šestih alpskih držav je v treh dneh dodobra spoznalo kulturno dediščino Luč in njen pomen za gorniške vasi, okusilo številne domače kulinarične specialitete ter doživelo srčnost, pogum in odločnost domačinov, ki so srečanje izvedli kljub katastrofalnim poplavam in njihovim posledicam v letu 2023.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
14. 7. do 22. 7. 2024

Vsi dogodki
Vremenski podatki
 

Vse novice
PLANINSKA DRUŠTVA
PLANINSKE KOČE
PLANINSKE POTI
PLANINSKE OBHODNICE
ARHIV PLANINSKEGA VESTNIKA
PLANINSKI TERMINOLOŠKI SLOVAR
GORSKE RASTLINE
SLOVENCI V HIMALAJI
SLOVENSKA TURNOKOLESARSKA POT
ARHIV PLANINSKE ZALOŽBE
NA DANAŠNJI DAN
14. 7. 1921 (pred 103 leti)
Slovensko planinsko društvo je prevzelo Mariborsko kočo

Članstvo v organizacijah in sorodne organizacije 

                                
                                
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih