četrtek, 28. maj 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
08.05.2020 23:07
Zlatko Drnovšek
Vsi komentarji

FORUM PZS

Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov spletne.strani@pzs.si.
Dodajanje in pisanje sporočil v forum PZS je omogočen le registriranim in prijavljenim uporabnikom spletne strani PZS.

Vetrolom na markirani poti Kovce - Bača pri Podbrdu

Meta Štrukelj: ponedeljek, 9. januar 2012, ob 1.47 uri; ogledov: 2471

Parkirala pred pokopališčem v Podbrdu, od tam po prijetni poti do Bače pri Podbrdu in nato v lagodnih kljukah na Vrh Bače (1273 m) do lovske koče. Prvi sneg  na poti kakšnih sto višincev pod kočo. Na sedlu najdeva gaz proti Možicu in bližjemu Šavniku, snežna odeja se postopno debeli, trenutne razmere na Šavnik so obvladljive le z gamašami, prav pridejo palice, zimske opreme nisva potrebovala. Skupina, ki sva jo srečala na sedlu, pove, da je prigazila z Možica. Tam je ponekod tudi malo ledeno pod napihanim snegom. S Šavnika (1576 m) sva se vrnila do lovske koče in jo po SPP ubrala po prelepi razgledni prečnici do Kovc, kjer sva se dva do trikrat brez težav prevlekla pod in nad ovirami padlih bukev. Snega na poti cca 10 – 15 cm. Pri lovski koči na Kovcah sva zavila po markacijah v samotno sled ostro desno nazaj proti Bači pri Podbrdu in prav kmalu se je začelo mukotrpno pretikanje skozi podrtijo nedavnega orkanskega vetra, ki je pustil za seboj pravo razdejanje v tem koncu. Po sledeh v snegu sva zaznala, da je nekdo sicer prišel iz doline navzgor (morda celo lastnik gozda), navzdol pa si je prihranil muke in od Kovc sestopil po nama neznani varianti, morda celo prek Petrovega Brda. Zakaj nobena sled ne vodi navzdol,  se na Kovcah seveda še nisva spraševala. Po opičjih podvigih naju je Bača pri Podbrdu sprejela v zadnji svetlobi in mimo Sv. Lenarta sva z lučkami varno sestopila v Podbrdo.

Vsekakor bi bilo nujno potrebno, da pristojno PD  z obeh strani omenjene markirane poti  postavi opozorilo o ovirah na poti oz. zapreti pot do saniranja, saj je res veliko podrtega drevja v kar spoštljivi strmini, tako da »obvozi« ne pridejo v poštev, pretikanje in plezanje čez mokra debla  pa je tudi vse prej kot varno.

No, najin izlet je seveda v celoti uspel, bil pa bi dosti lagodnejši, če bi upoštevala priporočilo gostoljubnega domačina bunkerja, ki nama je, ne vedoč za razdejanje, tako in tako svetoval sestop do Petrovega Brda in naprej po markirani cesti v Podbrdo na izhodišče.


Odgovori

Oddaj svoj odgovor >>
lilijana gatej: nedelja, 29. januar 2012, ob 21.27 uri
Spoštovana g. Štrukelj!

Če bi pred omenjenim izletom pogledala na spletno  stran PD Podbrdo bi videla, da je ta pot zaprta in bi se tako lahko priravila na ovire ali pa se odločila za katerega od  druguh možnih izletov nad Podbrdom. Upam, da Vam ta izkušnja ni vzela volje in še obiščete naše kraje. To pot pa bodo naši markacisti sigurno očistil še pred začetkom poletne sezone.

Mnogo užitkov in varnega koraka! 
Pavel Porenta: torek, 31. januar 2012, ob 0.15 uri

Ga.Lilijana, vaše svetovanje, kaj bi bilo dobro za naju, me je pripravilo do tega, da se oglasim.

Dejstva so taka: po poti sva šla en dan po znanem vetrolomu v bližnjih Železnikih, Podroštu, in sva mislila, da je to na novo podrto drevje. Nisva pomislila, da je to drevje podrto že od prej in da je na spletni strani PD Podbrdo tudi že od  10.decembra obvestilo o zaprtju poti.

  V vsej zgodbi sploh ne gre za to, da bi  bila pod vprašanjem najina pripravljenost oz. sposobnost premagati težave na poti.
Gre za to, da je Meta dobronamerno poročala o stanju poti na forumu  in  o tem  tudi pisala PD Podbrdo. Od tam je prejela kratek odgovor,  da je obvestilo o zaprti poti na spletni strani PD Podbrdo.

http://www.pdpodbrdo.si/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=177

 Je pa res, da  je pot vas Bača pri Podbrdu-Vrh Bače normalno prehodna, čeprav  je na vaši spletni strani zaprta.

 Še vedno menim, da bi tudi na terenu bilo dobrodošlo obvestilo o zaprtem delu poti oziroma o težavah na poti...
in, ker je pot Petrovo Brdo-Vrh Bače del RSPP, bi pričakoval tudi poročilo o njenem zaprtju na straneh PZS-ja na njihovih OBVESTILIH O STANJU POTI.

 Pa srečno.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje v forumu


Išči v temi

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
Stanje v gorah
Dejavnosti
Splošno
Spletna stran PZS
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih