nedelja, 17. oktober 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

FORUM PZS

Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov spletne.strani@pzs.si.
Dodajanje in pisanje sporočil v forum PZS je omogočen le registriranim in prijavljenim uporabnikom spletne strani PZS.

Kolikšna je dolžina transverzale?

Boris Vuk: ponedeljek, 3. september 2012, ob 14.36 uri; ogledov: 2712

Na tejle spletni strani najdemo seznam obhodnic s podatki in izvemo, da dolžina poti na TVZ znaša 800 km in da je čas obhoda 28 dni. V predstavitvi zadnje izdaje knjige Vodnik po slovenski planinski poti pa je zapisano, da je dolga 630 km. Stojan Jevševar v nekam članku v PV navaja meritev zračne razdalje med posameznimi točkami (po zemljevidu) - nameril je 400 km. Zdenka Mihelič pa je v Novicah 13.8. (poročilo o rekordu Klemna Trilerja) zapisala naslednje podatke: tlorisna dolžina (tisto, kar ponavadi podajamo) 584 km; dolžina po reliefu: 599 km; skupno vzpona: 45,2 km; skupno spusta: 45,5 km.

Kako je torej s tem? Dolžino neke ceste se da preprosto in dokaj natančno izmeriti kar z merilnim kolesom, ki ga zapeljejo po njej. Še bolj natančno pa je razvidna iz načrtov za gradnjo, če so ohranjeni in na razpolago. Pri planinskih poteh je zadeva bistveno drugačna, saj je kakšno koli mehansko merjenje povsem neizvedljivo, preračunavanje in seštevanje po podatkih iz zemljevidov pa bi bilo iz očitnih razlogov sila zahtevno, skorajda brezupno opravilo. Zato se moram sprijazniti s tem, da nikoli ne bomo vedeli, kolikšna je točna dolžina Slovenske planinske poti. Ostane nam torej približna ocenitev, ki pa bi vendarle lahko bila podana v znosnih okvirih (denimo 5 %) tolerance. Zgoraj navedeni  podatki pa štrlijo tudi za 33 % ven iz povprečja, ki zaradi svoje vsebine (pomešana jabolka in hruške) že itak ni kakšna trdna osnova.

Pametno in prav je, da so razdalje na planinskih poteh podane kar v urah. Kajti tam gori dolžinske mere same po sebi ne pomenijo kaj dosti - dolžina 100 metrov lahko predstavlja minuto prijetenega sprehoda po stezici ali pa uro napornega plezanja. Kljub temu pa bi vendarle lahko vsaj približno vedeli, kako dolga je pravzaprav pot od Maribora do Ankarana, če sledimo markacijam z enko. Morda pa kdo od vas to ve ali zna oceniti in nam bo ta podatek tudi povedal

Lp vsem.


 


Odgovori

Oddaj svoj odgovor >>
Boris Kumer: ponedeljek, 3. september 2012, ob 17.14 uri
Enkrat, menda pred slabim desetletjem in pol, me je en mulc vprašal: "Stric, koliko ur se pa hodi po čisto celi SPP?" Vprašanje sem preslišal, a do naslednjega srečanja z njim sem vendarle na hitro seštel ure "po Jožetu Dobniku" (druga izdaja vodnnika, brez "razširitev"), zato še danes vem iz glave številko: eno uro manj od 250. naj bi se hodilo od mariborskega Spodnjega Radvanja do "Bistroja" pri ankaranski pošti. Hkrati s famozno številko sem pobu tudi povedal, da je ta vsota čisto brez veze in da so celo ure od koče do vrhov, pa od koče do koče zapisane le zato, da lažje približno planiraš, sicer so pa v hribih bolj pomembne tiste ure, ko se časa ne zavedaš. Še transverzalo kot tako bi mu takrat menda skritiziral, če se ne bi zavedal, da je marsikoga od nas prav ta spravila v pogon od krogca do krogca, od žiga do žiga ... in smo šele potem pogledali čez planke ter postali tako zelo pametni.
Zdenka Mihelič: torek, 4. september 2012, ob 8.05 uri
Pozdravljeni,
načelnik Komisije za planinske poti (KPP) PZS je po Klemnovem rekordu še enkrat preveril dolžino Slovenske planinske poti in jih posredoval, kot so objavljene v prej omenjenem mojem prispevku. Neskladje se sedaj pojavlja s podatkom s spletne strani Obhodnic, kjer morajo številke še popraviti. Sedanja merjenja je opravil član KPP PZS v QUO in bazi poti KPP PZS, tako da morajo biti meritve sedaj točne, je še zapisal načelnik KPP PZS.
Srečno!
Boris Vuk: torek, 4. september 2012, ob 11.21 uri

Obema se zhvaljujem za odgovor, za Zdenko pa imam še dodatno vprašanje. Ne dvomim, da je omenjeni član KPP meritve opravil točno in mu za to nedvomno zelo zahtevno delo čestitam.Me pa (brez ironije, čisto kot tehnika) zanima, kako je meril in vštel ovinke ključev, kakršnih jih je npr samo na Kalvariji nad planino Preval že znatna množica, na vsej TVZ pa skorajda nešteto. Zadostovalo bi mi povsem kratko tehnično pojasnilo, sam si tega postopka ne znam zamisliti.

Lp, Boris

Branko Jensterle: torek, 9. april 2013, ob 21.38 uri
Ure od ene točke do druge je določena na povprečje mladih in starih hodcev po SPP, poleg tega se določa tud vzponi in se zmanjša za dol, glede frekventnosti odseka tudi povprečje, na uro hoje počitek 10 minut in še marsikateri dejavnik za natančen izračun ur je potreben. Pa tudi GPS zna ta izračun potrditi.  Seveda pa kot smo ljudje različni in vsak različno hitro hodi in zato ponavadi ne ustreza ne enemu in drugemu. Skratka na pot se podajte in kar bo, pač bo, zagotovo samo lepo! Srečno in lahen korak vam želim.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje v forumu


Išči v temi

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
Stanje v gorah
Dejavnosti
Splošno
Spletna stran PZS
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih