sobota, 6. junij 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

05.06.2020 13:38
Bojan Mavri
Karte LOCUS
Forum
Zadnji komentarji
08.05.2020 23:07
Zlatko Drnovšek
Vsi komentarji

FORUM PZS

Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov spletne.strani@pzs.si.
Dodajanje in pisanje sporočil v forum PZS je omogočen le registriranim in prijavljenim uporabnikom spletne strani PZS.

Kdo je lahko sodnik?

Pavel Škofic: sobota, 22. marec 2014, ob 11.23 uri; ogledov: 2036

Kdo je lahko sodnik športnega plezanja?

 

  1. Ali je sodnik lahko oseba, ki dokazano laže in zavaja? Delo sodnika je na pošten način odločiti o razlikah med pravili in dejansko izvedbo posameznega vzpona. Če je oseba dokazano skregana z resnicoljubnostjo in poštenjem, tega dela nikakor ni sposobna opraviti.  Verjetno je taka oseba še manj primerna za vodjo sodniškega zbora. Vodja mora biti za zgled. Če je vodja najbolj sporna oseba, imajo vsi ostali zelo slab zgled.
  2. Ali je sodnik lahko nekdo, ki ne pozna pravil ali pa jih ne razume? Najslabša je kombinacija, ko oseba ne pozna pravil in tudi ne razume športnega plezanja. Če nekomu lahko dokažemo to najslabšo kombinacijo, zanesljivo ne more biti sodnik. Ali je s takimi lastnostmi lahko vodja sodniškega zbora? V normalnem sistemu zanesljivo ne.
  3. Ali je sodnik lahko nekdo, ki na vse pretege ščiti svoje lastne interese in interese svojih kolegov in ob tem povzroča škodo in travme tekmovalcem?  Ves sistem športnega plezanja je namenjen športnim plezalcem. Dobri sodniki lahko pomagajo pri izvedbi tekmovanja. Slabi ga lahko uničijo, kot smo videli na nekaterih tekmah v preteklih letih.  Bolje je, da sodnikov ni, kot da so v sramoto sistema.
  4. Ali je sodnik lahko nekdo, ki se pod nobenim pogojem ni sposoben opravičiti za svoje očitne napake? Skrajna oblika te grde lastnosti je, da se taka oseba začne celo zapletati v laži, da bi opravičila svojo nezmotljivost. Ali je nekdo s takimi lastnostmi lahko vodja sodniškega zbora?
  5. Ali je lahko sodnik nekdo, ki za vodjo sodniškega zbora podpre kandidata z lastnostmi iz prvih štirih točk? Preveč očitno je, da posameznika k taki odločitvi lahko vodi le en motiv. Če podpreš nesposobnega kandidata, ki je dokazal brezpogojno ščitenje sodnikov v primeru nestrokovnih in nemoralnih odločitev, lahko računaš, da ti ne bo treba nič znati in nikoli odgovarjati za povzročene krivice tekmovalcem. To je dobro za sodnike, slabo pa za plezalce in športno plezanje. Naš cilj bi moral biti delati v korist plezalcev in športnega plezanja!?

Na ta vprašanja bo moral najprej odgovoriti IO KŠP. Glede na to, da ga kot načelnik vodi mož za sedaj še vedno samozvane vodje sodniškega zbora, verjetno ni dvoma, da bo IO uspel to gospo potrditi za vodjo sodniškega zbora.

Naslednji korak v tej žalostni zgodbi bo razprava o tej sramoti na zboru načelnikov. Na tem zboru bo zanesljivo prišlo do pritiskov, da se zadevo samo pomete pod preprogo. Z vidika ugleda športnega plezanja bi bilo dobro izvesti poimensko glasovanje o zgornjih petih vprašanjih. Tako bomo točno vedeli, kdo tako stanje podpira in kdo ga ne. Če se izkaže, da ga podpira večina, nas čaka še dolgo in naporno nadaljevanje uničevanja ugleda športnega plezanja. Če se izkaže, da imamo tega dovolj, lahko zadeve zelo hitro postavimo na pravo mesto.

Kakšna je pri tem vloga PZS? Čisto preprosta. Vsak član, ki ga ta zadeva zanima, bi si moral v miru prebrati 5. člen Statuta PZS, se zazreti vase in pri sebi razčistiti, kakšni so njegovi ideali. V končni fazi se da spremeniti tudi statut, če večina ugotovi, da vrednot zapisanih v njem ne želimo podpirati.

Pavel Škofic


Odgovori

Oddaj svoj odgovor >>
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje v forumu


Išči v temi

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
Stanje v gorah
Dejavnosti
Splošno
Spletna stran PZS
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih