sobota, 6. junij 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

05.06.2020 13:38
Bojan Mavri
Karte LOCUS
Forum
Zadnji komentarji
08.05.2020 23:07
Zlatko Drnovšek
Vsi komentarji

FORUM PZS

Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov spletne.strani@pzs.si.
Dodajanje in pisanje sporočil v forum PZS je omogočen le registriranim in prijavljenim uporabnikom spletne strani PZS.

Prestopi plezalcev med klubi

Pavel Škofic: torek, 23. december 2014, ob 19.28 uri; ogledov: 2765

Prestopi plezalcev med klubi

 

Ko si že prepričan, da so ljudje dosegli neko skrajno mejo neumnosti in pokvarjenosti, te nekdo vedno znova prepriča, da je ta meja v neskončnosti.

Danes sem izvedel, da naj bi IO Komisije za športno plezanje sprejemal pravilnik o prestopih med društvi. Ta pravilnik je po mojih podatkih zelo obsežen in naj bi vseboval tudi zelo visoke odškodnine. Zanimivo je, da pravilnik ni bil poslan v pregled klubom, obravnavan na kakšni strokovni komisiji ali vsaj objavljen na spletu. Vse se dogaja v popolni tajnosti.

Tak pravilnik se tiče vseh klubov. Ali je mogoče, da gre predvsem za probleme kluba ki ga vodita sodnica, ki nam je lagala na zboru načelnikov in načelnik KŠP? Ali je možno, da sta obljubljala več, kot sta sposobna dejansko ponuditi?  Če je to res, se morajo ljudje, ki ju podpirajo, resno zamisliti. Ali se ukvarjamo s športom na nivoju države ali s frustracijami nekaj posameznikov in praznimi obljubami?

Upam, da je vsem jasno, da se društva financirajo predvsem iz proračuna , znaten del pa se dobi s članarinami in vadninami. Vsa ta sredstva so namenjena izključno enemu cilju – zagotavljanju čim večje udeležbe državljanov v športnih dejavnostih in v čistem vrhu tudi promociji države v svetu. Športna društva naj bi torej spodbujala člane k športnemu življenju.

Potem pa se najde skupina ljudi, ki nekomu, ki želi zamenjati klub, hoče zaračunati velike vsote nadomestila. Nadomestilo bi razumel, če bi klub v večjih količinah vlagal privatna sredstva nekega sponzorja ali sredstva iz svoje pridobitne dejavnosti. Kolikor vem, takih klubov na področju športnega plezanja v Sloveniji ni. Ti ljudje torej od plezalcev zahtevajo denar, ki je bil v osnovi namenjen plezalcem. To je čista kraja. Pri tem gredo tako daleč, da jim je ljubše, da plezalec neha plezati (ker pač nadomestila ni sposoben ali pripravljen plačati), kot pa da pleza v drugem klubu. To je nagnusno početje in vse, ki v tem sodelujejo bi bilo treba brez milosti izključiti iz športnega plezanja.

PZS bi rada povečala število članov s področja športnega plezanja. Pri tem se očitno ne zavedajo, da želja po članstvu v neki organizaciji nastane predvsem iz dveh vzrokov. Prvi je lahko v ugodnostih, ki jih člani s tem pridobijo. Drugi pa je ponos članov, da sodelujejo v neki organizaciji z izjemnim ugledom. KŠP ne ponuja ne enega ne drugega. Ščitenje lažnivih in pokvarjenih posameznikov ter postavljanje vedno novih birokratskih ovir pred svoje člane meni osebno izgleda ravno nasprotje tega.

Pred kratkim smo doživeli izsiljevanje z obvezo članstva v PZS za vse udeležence pokala Zahodne lige. To se še niti ni dobro poleglo, pa bi otroke in starše že radi odirali z nekimi nadomestili ob morebitnem prestopu.  Le kaj bo naslednji vrhunec?

Da ne bo kakšnega nesporazuma. Gre za moje osebno mnenje. Vsak ima pravico do svojega lastnega.


Odgovori

Oddaj svoj odgovor >>
Pavel Škofic: ponedeljek, 5. januar 2015, ob 11.48 uri
Sedaj je bolj ali manj jasno, da bi bilo morebitno sprejetje kakšnega pravilnika o nadomestilih pri prestopih med klubi v nasprotju s smernicami OKS in ne le v nasprotju z zdravo pametjo.
Zelo moteče pa postaja dejstvo, da ta izvršni odbor deluje daleč od internih predpisov KŠP. Jasno je zapisano, da bi morali za vse strokovne odločitve določiti strokovna telesa, ki bi opravila ustrezne razprave in pripravila usklajene predloge. Tako pa IO stvari dela bolj ali manj na osnovi lastnih interesov in lastnega (ne)poznavanja trenutne situacije. 
Predlagani sklepi bi morali biti posledica razprave, strinjanja večine klubov in predvsem večine športnih plezalcev. To je možno le, če je večina klubov in plezalcev obveščena o temah za debato in predlogi. Trenutno pa celo člani IO gradivo dobijo šele kakšen dan pred sejo. 
Glede na očitno skrivanje informacij pred društvi in plezalci predlagam, da načelniki na zboru načelnikov sprejmemo sklep po katerem IO KŠP ne more sprejeti nobenega sklepa, ki ni bil vsaj 14 dni pred glasovanjem javno objavljen in pojasnjen na spletni strani ali pa poslan v vednost vsem klubom. Vsak sklep sprejet na IO KŠP v nasprotju s tem sklepom mora biti ničen.
KŠP mora služiti klubom in plezalcem, ne pa obratno.

Pavel Škofic: ponedeljek, 5. januar 2015, ob 14.31 uri
Pravkar sem dobil zapisnik zadnje seje IO KŠP. Zapisnik je objavljen tudi na uradni strani KŠP. V osmi točki zapisnika je kot sklep omenjen predlog spremembe tekmovalnega pravilnika po katerem mora vsak tuj tekmovalec, ki gostuje na tekmi organizirani po tem pravilniku plačati članarino PZS.
Udeležba gostov iz tujine bi bila po mojem mnenju dobrodošla in znak, da so naše tekme privlačne. Zamislite si, da se odločite za nastop na tekmi v tujini. Imate že znatne stroške s potjo in prenočiščem, plačate štartnino, potem pa vam nekdo reče, da morate plačati še članarino njihove panožne zveze. To je res lepa gostoljubna gesta.
V smučanju in plezanju sem bil na mnogih tekmah po tujini, pa se mi ni še nikoli zgodilo, da bi kdo zahteval plačilo članarine njihovi panožni zvezi.
Pri večini dosedanjih odločitev in predlogov sem občutil predvsem jezo. Pri tem predlogu čutim predvsem žalost. Sedaj čakam le še na predlog, da morajo članarino PZS plačati še starši in redki drugi gledalci.  
Vse skupaj postaja čista birokratska farsa, ki nima nobene zveze s športnim plezanjem.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje v forumu


Išči v temi

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
Stanje v gorah
Dejavnosti
Splošno
Spletna stran PZS
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih