sreda, 19. januar 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

FORUM PZS

Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov spletne.strani@pzs.si.
Dodajanje in pisanje sporočil v forum PZS je omogočen le registriranim in prijavljenim uporabnikom spletne strani PZS.

Dovoljenje za pobiranje prostovoljnih prispevkov ??????

Tomaž Rusimovič: sreda, 17. februar 2016, ob 13.56 uri; ogledov: 2530

Zbiranje prostovoljnih prispevkov

Objavljeno 15.05.2015

Prostovoljne prispevke lahko zbirajo nepridobitne pravne in fizične osebe, ki imajo dovoljenje upravne enote, na območju katere imajo sedež ali stalno prebivališče.

Dovoljenje se izda v primerih, ko prosilec izkaže upravičen razlog. Kot upravičen razlog se šteje elementarna ali druga nesreča, v kateri je prosilec utrpel veliko premoženjsko škodo. Nepridobitni pravni osebi se dovoljenje izda tudi, če izkaže, da bo zbrane prispevke uporabila za humanitaren ali splošno koristen namen, ki ga lahko uresniči v okviru zakonitega opravljanja registrirane ali v temeljnem oziroma drugem aktu določene dejavnosti.

Prosilci torej morajo vložiti vlogo za izdajo dovoljenja za zbiranje prostovoljnih prispevkov na pristojni upravni enoti, ki pa mora vsebovati podatke o vložniku, razlog zbiranja prispevkov, obdobje (od/do) in točno območje zbiranja. K vlogi je potrebno priložiti nabiralne pole (ki jih upravna enota nato overi), na katerih mora biti izpisano ime nepridobitne pravne ali fizične osebe, hkrati pa morajo biti oštevilčene, podpisane in ožigosane. Nepridobitne pravne osebe morajo priložiti še kopijo temeljnega akta ali drugega akta, iz katerega je razvidna dejavnost. Kopije temeljnega akta pa ni potrebno priložiti na primer društvu, ki je vpisano v register društev pri upravni enoti, pri kateri vlaga zahtevo.

Upravna enota v dovoljenju določi način zbiranja prostovoljnih prispevkov in rok veljavnosti dovoljenja. Rok veljavnosti dovoljenja se določi glede na namen in način zbiranja prispevkov.

Dovoljenje ni potrebno, če se prostovoljni prispevki zbirajo v prostorih verskih skupnosti za verske namene ali če kakšen drug predpis določa drugačne pogoje za zbiranje prispevkov (na primeri Zakon o rdečem križu).

Določbe 5. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) varujejo ljudi pred nadlegovanjem z zbiranjem prostovoljnih prispevkov in niso uporabne za sankcioniranje nabiranja oziroma pozivanja posameznikov, da podarijo prostovoljne prispevke po različnih medijih (na primer po telefonu, internetu, televiziji), saj element motenja javnega reda in miru ni prisoten v tolikšni meri kot pri neposrednem nabiranju prostovoljnih prispevkov od vrat do vrat, na ulici, po gostinskih lokalih, in podobno. Tudi zbiranje prostovoljnih prispevkov na stojnicah (če ob tem posebej ne pozivaš mimoidočih, naj se ustavijo na stojnici) ne predstavlja prekrška, zato tudi dovoljenje ni potrebno. Za kršitev 5. člena ZJMR-1 torej gre v primeru klasičnega zbiranja prostovoljnih prispevkov po stanovanjskih hišah, blokih, poslovnih prostorih, če oseba nima dovoljenja.

Kdor torej zbira prostovoljne prispevke v nasprotju s prvim odstavkom 5. člena ZJRM-1, se kaznuje z globo od 25.000 tolarjev do 50.000 tolarjev (tj. 104,32 EUR do 208,65 EUR). Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, se za takšno ravnanje kaznuje z globo od 100.000 tolarjev do 200.000 tolarjev (tj. 417,29 EUR do 834,58 EUR). Odgovorna oseba pravne osebe ali podjetnika posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost pa se za takšen prekršek kaznuje z globo od 50.000 tolarjev do 100.000 tolarjev (tj. 208,65 EUR do 417,29 EUR).

 

Vloga:

Za dovolitev nabiranja prostovoljnih prispevkov se plača upravna taksa v višini 22,66 EUR.

Spletni vir:

Pravni vir:


Odgovori

Oddaj svoj odgovor >>
Matej Ogorevc: torek, 23. februar 2016, ob 13.02 uri
Dodatno pojasnilo lahko preberete v temi Je treba imeti dovoljenje za zbiranje prostovoljnih prispevkov? Članek Finance.

Matej Ogorevc,
urednik spletnih strani
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje v forumu


Išči v temi

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
Stanje v gorah
Dejavnosti
Splošno
Spletna stran PZS
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih