sreda, 19. januar 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

FORUM PZS

Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov spletne.strani@pzs.si.
Dodajanje in pisanje sporočil v forum PZS je omogočen le registriranim in prijavljenim uporabnikom spletne strani PZS.

Je treba imeti dovoljenje za zbiranje prostovoljnih prispevkov? Članek Finance

Tomaž Rusimovič: sreda, 17. februar 2016, ob 16.57 uri; ogledov: 5087

Prostovoljni prispevki

5. V primeru prostovoljnega prispevka se oseba sama odloči, ali bo prispevek dala ali ne, in opravljena dobava ni pogojena z obveznostjo plačila, pojasnjujejo na finančni upravi. Torej, če uvedete prostovoljni prispevek za pijačo na veselici, je tako, da lahko udeleženci vzamejo pijačo, tudi če ne plačajo. »Če mora član društva plačati za čaj in klobaso ali za organizacijo izleta, sicer mu ta dobava ne bo omogočena, gre za opravljanje dobav za plačilo, ne za prostovoljne prispevke,« poudarjajo na Fursu. Drugih omejitev ne navajajo.

Je treba imeti dovoljenje za zbiranje prostovoljnih prispevkov?

Organizacija potrebuje dovoljenje upravne enote za pobiranje prostovoljnih, kadar gre za neposredno nabiranje prostovoljnih prispevkov od vrat do vrat, na ulici, po gostinskih lokalih in podobno, pojasnjuje Tjaša Bajc iz iz Stičišča NVO Osrednje Slovenije. Dovoljenje se izda v primerih, ko prosilec izkaže upravičen razlog. Kot upravičen razlog se šteje elementarna ali druga nesreča, v kateri je prosilec utrpel veliko premoženjsko škodo. Nepridobitni pravni osebi se dovoljenje izda tudi, če izkaže, da bo zbrane prispevke uporabila za humanitaren ali splošno koristen namen, ki ga lahko uresniči v okviru zakonitega opravljanja registrirane ali v temeljnem oziroma drugem aktu določene dejavnosti.

"V primerih, ko organizacija ob različnih priložnostih nastavi denimo škatlo - na kateri seveda ne sme biti napisana višina prostovoljnih prispevkov - dovoljenje ni potrebno," pojasnjuje Bajčeva. Gre za primere, ko organizacije organizirajo različnih dogodke, ko je vstop prost, le nekje je nastavljena škatla.


Odgovori

Oddaj svoj odgovor >>
Matej Ogorevc: torek, 23. februar 2016, ob 13. uri
Tomaž, hvala za objavo poučnega besedila. Za vsak slučaj dodajam še dodatno pojasnilo.

Vsebina besedila se nanaša na zbiranje prostovoljnih prispevkov od vrat do vrat, na ulici ipd. Ne pa na splošno za zbiranje prostovoljnih prispevkov. Pravilo izhaja iz Zakona o javnem redu in miru in namen pravila je, da se ljudi »obrani« nekontroliranega in vsiljivega pobiranja prispevkov in seveda zmanjša možnosti zlorab, ki so se dogajale (npr. posamezniki, ki so zbirali prispevke na svoj račun in zlorabili ime društva…). Sedaj lahko posameznik od pobiralca zahteva vpogled v dovoljenje UE za pobiranje prispevkov.

Te določbe npr. veljajo za zbiranje prostovoljnih prispevkov humanitarnega društva, ki jih zbira npr. pred vhodom v bolnišnico in nagovarja mimoidoče… Verjetno najbolj razširjen primer pa so gasilci, ki po večini v decembru po svojem okolišu od vrat do vrat delijo koledarje v zameno za prostovoljne prispevke za svoje delo… V teh primerih se zbiranje priglasi na pristojni UE, ki izda dovoljenje. Če bi zbirali sredstva v svojih prostorih, med svojimi člani, na društveni prireditvi ipd., priglasitev pri UE ni potrebna.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje v forumu


Išči v temi

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
Stanje v gorah
Dejavnosti
Splošno
Spletna stran PZS
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih