sobota, 24. julij 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

FORUM PZS

Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov spletne.strani@pzs.si.
Dodajanje in pisanje sporočil v forum PZS je omogočen le registriranim in prijavljenim uporabnikom spletne strani PZS.

Kolesarjenje po Barju in Iškem vršaju

: sreda, 14. julij 2021, ob 21.01 uri; ogledov: 96

KDAJ: Nedelja, 18. 7. 2021, ob 8.45 uri.

ZBIRNO MESTO: Parkirišče pred restavracijo Kitajski zmaj, po domače pri Mokarju, Ižanska cesta 282, Ljubljana.

TRAJANJE: Odhod ob 9:00, trajanje cca. 7 ur.

DOLŽINA TURE: 50 km.

OPREMA: Brezhibno treking ali gorsko kolo s profiliranimi gumami, kolesarska čelada (OBVEZNA), očala, rokavice, rezervna zračnica, anorak, zadostna količina hrane in pijače, repelent (zaščitno sredstvo proti komarjem) in zaščita proti soncu. S seboj imejte osebni dokument in zdravstveno izkaznico.

OPIS POTI: Da je območje Ljubljanskega barja nekaj posebnega so vedeli že najstarejši prebivalci tega območja koliščarji, ki so se na tem območju naselili v petem tisočletju pr. št., in sicer v hiše na kolih. V času Rimljanov je jezerska voda že odtekla in nastalo je močvirje. Velik potencial je v njem videla cesarica Marija Terezija, ki ga je želela spremeniti v žitnico takratne monarhije. Barje, kot ga poznamo zadnjih 200 let, velja za eno izmed najbolj spremenjenih pokrajin. Poplave kljub izsuševanju Barja niso nič nenavadnega.

Izlet bo namenjen spoznavanju naravne in kulturne krajine, ki jo je človek z načrtnim izsuševanjem spremenil. Na poti bomo videli enega izmed glavnih odvodnih kanalov, kanal Farjavec, ki predstavlja zatočišče za številne ogrožene živalske in rastlinske vrste. Peljali se bomo mimo Kozlarjeve gošče oz. gozda, enega izmed zadnjih ostankov visokega barja, kjer še lahko najdemo šotna nahajališča. Videli bomo tudi Zidarjev graben iz katerega so včasih pili vodo prebivalci Črne vasi. Pot bomo nadaljevali po poljskih makadamskih poteh in opazoval rastje značilno za barjanska tla.

Da je ta naravni habitat potrebno zaščititi bomo spoznali na Koščevi učni poti, kjer si bomo ogledali ptičjo opazovalnico. Kolesarjenje bomo nadaljevali do izvirov vode v t.i. Strahomerskih oknih. Tudi reka Iška je na Barju postila svoj pečat. Udeleženci izleta bodo videli od kje prebivalci Ljubljane (tudi) dobivajo pitno vodo. Peljali se bomo mimo Strahomerskega ribnika in opazovali ali je v reki Iški trenutno voda in kje se danes v vročih dneh hladijo Ižanci.

Daljši postanek bomo naredili v slikoviti soteski Iškega vintgarja. Sledilo bo kolesarjenje po poljskih poteh in deloma glavni cesti do Iga. Kolišča na Igu so bila leta 2011 uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Na Igu sledi krajši postanek z ogledom makete glinene podobe človeka Idol z Ljubljanskega barja ter na novo zgrajeni interpretacijski center. Da se je nekoč najlažje prišlo v Ljubljano s čolnom bomo videli pri izviru reke Iščice oz. Ižice. Samo reko bomo med kolesarjenjem še večkrat prečkali.

Gradnja koliščarske vasi Na-kolih, ki bo upodabljala takratno življenje zamuja. Kolesarski navdušenci bodo imeli priliko spoznati kje se bo maketa v naravni velikosti nahajala in kam številni Ižanci hodijo po pravo izvirsko vodo.

Z Iga sledil povratek po poljskih poteh nazaj do izhodišča ture.

ZAHTEVNOST: Lahka do srednje zahtevna tura zaradi dolžine kilometrov in zahtevnejšega spusta v Iškem vintgarju. Vzpon V1 in spust S1-S2. Podlaga: makadam, kolovoz, asfalt. Skupni vzpon: cca 400 m.

PRIJAVE: Zaradi lažje organizacije prijave obvezne do sobote, 17. 7. 2021 do 18:00 ure na elektronski naslov milkacomino@yahoo.com ali mobilno številko 031 522 562 (Milka, vodnica TKV1 pri PZS).

S prijavo potrjujete, da se zavedate zahtevnosti ture in da izpolnjujete zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. Udeleženec vozi na lastno odgovornost. Dolžan je upoštevati cestno prometne predpise ter navodila in odločitve vodje ture. V primeru slabega vremena bo tura odpovedana, vsi prijavljeni bodo obveščeni.

Želimo vam varno kolesarjenje in veliko užitkov, TURNOKOLESARSKI ODSEK PD POSTOJNA


Odgovori

Oddaj svoj odgovor >>
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje v forumu


Išči v temi

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
Stanje v gorah
Dejavnosti
Splošno
Spletna stran PZS
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih