ponedeljek, 18. oktober 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

FORUM PZS

Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov spletne.strani@pzs.si.
Dodajanje in pisanje sporočil v forum PZS je omogočen le registriranim in prijavljenim uporabnikom spletne strani PZS.

IZPITNA TURA: KOLESARJENJE ZA UŽITEK, 2. 10. 2021

JERNEJ BRAVC: ponedeljek, 20. september 2021, ob 18.22 uri; ogledov: 137

Kolesarska tura - opis:

Kolesarsko turo bomo začeli v Bistrici ob Dravi (297 mnv) in najprej prekolesarili krajši odsek do odcepa za kraja Log in Pečke (ca, 0,6 km). Takoj za odcepom se bomo začeli vzpenjati proti Domu na Pečkah (720 mnv). Pot bo prve 3 km potekala po asfaltnem cestišču. Kolesarili bomo mimo zanimivega, starejšega gospodarskega poslopja in manjše kapelice neobičajne arhitekture. Pri naslednjem večjem križišču bomo zavili levo in kolesarjenje nadaljevali po dobro utrjenem makadamu ter v objemu Pohorskih gozdov. Do Doma na Pečkah (ca. 3 km) se bomo vseskozi vzpenjali. Na krajših odsekih strmina klanca doseže tudi čez 10%. Dom na Pečkah bo naša prva postaja za krajši počitek in priložnost za osvežitev ter poizkus domačega štrudlja ali gibanice.

Kolesarjenje bomo nadaljevali z rahlim spustom, ki mu bo sledil ponovni nekaj kilometrski vzpon vse do najvišje točke naše ture (937 mnv). Vsakemu vzponu sledi spust in tudi ta tura glede tega ne bo izjema. Kolesarjenje za užitek bomo torej nadaljevali s spustom, in sicer najprej do čudovite jase in nato do podjetja Ciproš, ki se ukvarja z izdelavo lesenih objektov. Sam spust bo na določenih mestih zahtevnejši, zaradi slabše utrjene podlage. Prečkali bomo tudi kakšen potok ali dva (odvisno od obilnosti padavin pred turo) in ob kolesarjenju občudovali naravo, ki je tukaj dokaj neokrnjena.

Pri družbi Ciproš se bomo poslovili od makadama in spust nadaljevali po asfaltu do naše naslednje postaje, gostišča Martnica, namenjene krajšemu počitku in okrepčilu. Kdor se za gibanico ni odločil ob prvem postanku, bo tukaj imel novo priložnost. Tisti z e-kolesi boste tukaj svoje kolo lahko napolnili s kakšnim dodatnim Watt-om. Do Ruš se bomo spustili po vijugasti cesti in vmes uživali v čudovitih razgledih na Dravsko dolino. Vrnitev do izhodišča ture bo potekala po označenih kolesarskih poteh. Krajši odsek bomo prevozili tudi po t.i. Ruški kolesarski avtocesti, ki predstavlja enega izmed dobrih praks na področju izgradnje kolesarskih poti.

Kolesarska tura – pomembnejši podatki:

ZBIRALIŠČE: Knjižnica Bistrica ob Dravi, Ulica 27. decembra 2, Bistrica ob Dravi (N 46.5559° E 15.55556°), ob 8:00 uri
POVRATEK: Predvidoma ob 11:30 uri.
VOŽNJA: 2,5 ur (brez vštetih postankov), skupaj 740 vm, najnižja točka 297 mnv, najvišja točka 937 mnv, skupna dolžina ture 25 km. Podlaga: asfalt (25%), makadam (70%), kolovoz (5%).
ZAHTEVNOST: Objektivna značilnost trase – S1, Kondicijska zahtevnost - K1, Tehnična zahtevnost – G1Tura je primerna za vse v dobri fizični pripravljenosti.

OBVEZNA OPREMA: 

* tehnično brezhibno gorsko kolo (vsaj sprednje vzmetenje) z grobo profiliranimi plašči/gumami

* kolesarska čelada, rokavice, zaščitna očala, primerna oblačila

* rezervna zračnica, zračna tlačilka, osnovno kolesarsko orodje

* dovolj tekočine in prigrizkov

* osebni dokument in zdravstvena izkaznica.

Tura bo izvedena v jesenskem času, zato je treba imeti temperaturam primerna oblačila (npr. toplo spodnje perilo, termo oblačila, rokavice, podkapa, rezervna oblačila ipd.). V primeru neustrezne opreme udeležba na turi ne bo mogoča.

VODNIK: JERNEJ BRAVC

POMOČNIK: TOMI RATUZNIK

MENTOR: MARJAN PUČNIK

PRIJAVE IN INFORMACIJE: najkasneje do vključno petka, 1. 10. 2021 na e-naslov jernej.bravc@gmail.com ali GSM 031/462 985. Število prijav je omejeno na 5 udeležencev.

STROŠKI VODENJA: Vodenje ture je brezplačno.

POMEMBNO: Opisan potek kolesarske ture je le predviden načrt, izvedba se bo prilagajala vremenskim razmeram in udeležencem.

 Vsi udeleženci ste se dolžni ravnati po navodilih vodnika!

Turo bo organizirana v skladu veljavnimi ukrepi NIJZ.


Odgovori

Oddaj svoj odgovor >>
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje v forumu


Išči v temi

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
Stanje v gorah
Dejavnosti
Splošno
Spletna stran PZS
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih