ponedeljek, 20. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

23. 1. 2013, ogledov: 1933

Izbrani najuspešnejši alpinisti in športni plezalci za leto 2012

Danes, 23. januarja 2013, so na Alpinistično plezalnem večeru v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah Planinska zveza Slovenije ter njeni Komisija za alpinizem in Komisija za športno plezanje PZS podelili priznanja najuspešnejšim alpinistkam in alpinistom ter športnim plezalkam in športnim plezalcem za leto 2012, to so: Tina Di Batista (alpinistka), Luka Stražar in Nejc Marčič (alpinista), Mina Markovič (športna plezalka) in Domen Škofic (športni plezalec).
Številne prisotne na razglasitvi najuspešnejših je na začetku pozdravil predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik. V nagovoru je vsem prejemnikom in vsem, ki stojijo za njimi ter jih vzpodbujajo, da vztrajajo na poti alpinizma in športnega plezanja, čestital in se jim tudi zahvalil. Zaželel jim je uspešno leto in da bi dodatno motivirani svojo pot in uspehe še nadgradili. Predsednik Rotovnik je zbrane povabil tudi na številne dogodke, ki bodo pripravljeni ob letošnji 120-letnici slovenske planinske organizacije, ki jo praznuje Planinska zveza Slovenije.

Namen izbora je predvsem ocena in ovrednotenje najkvalitetnejših alpinističnih vzponov in vrhunskih športnoplezalnih dosežkov ter širši javnosti predstaviti najboljše dosežke naših alpinistov in športnih plezalcev.

»Pri alpinizmu je za leto 2012 značilno, da je glavno vlogo alpinistične aktivnosti dokončno prevzela nova generacija mladih slovenskih alpinistov, ki so povsem v toku sodobnih svetovnih alpinističnih trendov. Pravzaprav ga soustvarjajo in tudi spreminjajo. Logično in spodbudno. Leto 2012 sta zaznamovala še dva dogodka. Dve nominaciji in kasneje podelitev prestižne nagrade Zlati cepin slovenski navezi za enega najvidnejših svetovnih alpinističnih dosežkov v letu 2011 ter ustanovitev slovenske mladinske alpinistične reprezentance s katero Komisija za alpinizem (KA) PZS začenja nov pristop pri podpori mladih perspektivnih alpinistov,« je dejal načelnik KA PZS Miha Habjan.

Športno plezanje: »Slovenija s svojimi tekmovalnimi uspehi vsekakor ohranja status ene izmed najmočnejših ekip v članski konkurenci na svetu, prav tako to velja za mlade plezalce, ki neusmiljeno trkajo na vrata svojih starejših plezalcev, ki so še nedolgo nazaj bili njihovi vzorniki. Mini Markovič je uspelo tisto, kar je doslej le redkim. Ubranila je naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, v balvanih pa je osvojila četrto mesto. Zaradi poškodbe ni nastopila na svetovnem prvenstvu, a skupno je v svetovnem pokalu kar devetkrat stala na zmagovalnih stopničkah. Poleg nje je na odru za zmagovalce trikrat stala še Maja Vidmar. V moški konkurenci so v letošnji sezoni prišli do izraza zlasti mlajši tekmovalci, med katerimi je treba posebej omeniti letošnjega evropskega mladinskega prvaka Domna Škofica. V Atlanti mu je prvič v karieri uspel preboj v finale svetovnega pokala. Skupaj z Urbanom Primožičem, ki je prvič v finalu stal ob koncu lanske sezone, tako tvorita nov up slovenskega moškega športnega plezanja,« je dejal načelnik Komisije za športno plezanje PZS Borut Kavzar.

NAJUSPEŠNEJŠI v letu 2012
Najuspešnejša alpinistka v letu 2012 je Tina Di Batista (AO PD Ljubljana-Matica).
Najuspešnejša alpinista v letu 2012 sta naveza Luka Stražar (Akademski AO) in Nejc Marčič (AO PD Radovljica).
Najperspektivnejši alpinist v letu 2012 je Tadej Krišelj (AO PD Kamnik).
Najuspešnejša športna plezalka v letu 2012 je Mina Markovič (PK 6b Ptuj).
Najuspešnejši športni plezalec v letu 2012 je Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica).

NAGRADE ZA POSEBNE DOSEŽKE V ALPINIZMU so prejeli: Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica), Andrej Grmovšek (APD Kozjak Maribor), Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica), Luka Lindič (AO PD Celje - Matica), Urban Novak (AO PD Kamnik).

PRIZNANJA PERSPEKTIVNIM ŠPORTNIM PLEZALCEM za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu in evropskem mladinskem pokalu ter za vzpone v naravnih plezališčih pa so prejeli: Martin Bergant (PK Škofja Loka), Sergej Epih (PK Škofja Loka), Anže Peharc (ŠPO PD Tržič), Jure Raztresen  (PK Škofja Loka), Tim Unuk (PK Laško) in Gregor Vezonik (AK Ravne).

PRIZNANJE ZA VRHUNSKE DOSEŽKE NA TEKMOVANJIH v športnem plezanju je prejela Maja Vidmar  (PK Škofja Loka).

Komisija za športno plezanje PZS je prvič podelila priznanje tudi trenerjema najuspešnejše športne plezalke in plezalca, to sta: Roman Krajnik (PK Škofja Loka), trener Mine Markovič, najuspešnejše športne plezalke za leto 2012 in tudi trener državne članske reprezentance, ter Uroš Grilc (ŠPO PD Radovljica), trener Domna Škofica, najuspešnejšega športnega plezalca za leto 2012.
------
IZJAVE:
O zadovoljstvu nad prejetim priznanjem in svojo sezono 2012 je najuspešnejša alpinistka Tina Di Batista, ki je ta naslov prejela že več kot petkrat, dejala: »Podeljeni naslov najuspešnejše alpinistke mi pomeni priznanje za lanske uspehe, čeprav sem imela še večje načrte, a sem jih v usklajevanju časa, vremena, družine, prilagodila. Na odpravi v Kirgiziji pa sem, prav tako vsi soplezalci, izkoristila ves čas za plezanje. O tem bi se zahvalila Komisiji za alpinizem in PZS, da me še vedno podpirata, in hčerkinima babicama, ki pomagata pri čuvanju Ule. Cilji za letos: čez 14 dni se odpravljam v Patagonijo, nato pa so čez leto vezani načrti večinoma na švicarske Alpe in gorstva blizu Evrope.«
Luka Stražar, Nejc Marčič, najuspešnejša alpinista za 2012, ki sta lani prejela prestižno in najvišjo nagrado v svetu alpinizma, Zlati cepin, tudi v letu 2012 nista počivala, ampak sta dokazala, da je šla svetovna nagrada v prave roke. Na slovenski alpinistični odpravi Janak 2012 v Himalajo sta preplezala novo prvenstveno smer Modri dirkač. Oba sta člana Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR). Nejc je v imenu obeh pravil: »Sezona je bila dobra, upam, da bo druga - letošnja - pa še boljša. Zase si želim še kaj več preplezati v skali. Nagrada me ne bo motivirala za naprej, saj ne plezava zaradi nagrad, slediva svoji glavi in željam. Lepo pa je biti na vrhu. Z Luko sva se dobro ujela, fajn soplezalec je, hiter. Letos se oba vračava v Himalajo, in sicer s SMAR-om, trenutno čakamo dovoljenje za dostop do območja.«
Najperspektivnejši alpinist za 2012 Tadej Krišelj je trenutno na odpravi v Patagoniji skupaj z Luko Krajncem, s katerim je minuli teden preplezal novo prvenstveno smer na Fitz Roy, poimenovala sta jo The Real Kekec. Tadej je tudi član SMAR.
Mina Markovič, najuspešnejša športna plezalka v 2012, je ta naziv prejela tretjič zapored. »Današnji dan je zaključek sezone 2012, ki je bila nadvse uspešna. Tako kot lani težko kaj dodam, rezultati povedo sami. Še vedno pa imam veliko motivacijo svoje plezanje še nadgraditi. Priprave na novo sezono so že v polnem teku. S trenerjem sva konec leta naredila plan 2013 in bom tako kot v 2012 nastopala v težavnostnem in balvanskem plezanju. Cilji so visoki. Kmalu se odpravimo na priprave tudi v tujino, sredi marca pa se že začne tekmovalna sezona svetovnega pokala - s prvo balvansko tekmo na Kitajskem.«
Domen Škofic, najuspešnejši športni plezalec v 2012, je to nagrado prejel prvič. V 2012 je tekmoval med mladinci in med člani. Dosegel je odlične uspehe. »Naziva najuspešnejši športni plezalec v 2012 nisem pričakoval, saj nisem pričakoval niti nominacije. Vesel pa sem in je zame to priznanje za uspešno delo, uspešno sezono. Upam, da bo letošnja pa še boljša.«

 Alpinistično plezalni večer, ki ga je pripravilo Društvo za gorsko kulturo, je v kulturni program vključilo tudi izbor zelo zanimivih kratkih filmov Mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale: Klic gore, Temporada, Honald 3.0 in slovenski kratki film Skrivnost.

OBRAZLOŽITVE
NAJUSPEŠNEJŠI v ALPINIZMU v letu 2012

Strokovno komisijo, ki je naredila izbor najboljših in najperspektivnejših alpinistov, so sestavljali: Andrej Štremfelj, Boris Lorenčič, Matej Kladnik (KA PZS), Miha Habjan (KA PZS), Peter Mežnar, Tadej Debevec, Tanja Grmovšek, Tomaž Jakofčič, Tone Škarja (Komisija za odprave v tuja gorstva PZS) in Urban Golob. Opravili so zahtevno delo, saj so bili vzponi in preplezane smeri tudi v letu 2012 izvrstne.
Načelnik Komisije za alpinizem PZS Miha Habjan je med drugim dejal: »Glavni kriteriji za izbor so bili vrhunskost, prvenstvo, ideja in izbira cilja, drznost in avantura ter seveda način opravljenega vzpona. Hoteli smo poudariti predvsem sodelovanje, predanost cilju tudi na račun negotovosti uspeha, premočrtnost, iskanje nepopularnih a vseeno atraktivnih ciljev ter prave klasične alpinistične vrednote, ne zgolj visokih ocen ali popularnost smeri. Strogo smo dali prednost vzponom resnično alpinističnega značaja. Pri zbiranju in izbiranju najkvalitetnejših alpinističnih vzponov se je bilo težko odločiti saj so mnogi alpinisti lansko leto splezali veliko odličnih smeri, na koncu pa so izbrani najuspešnejši alpinisti dobili večino glasov. Tudi letos so bili izbrani posamezniki, ki so po našem mnenju z enim ali več vrhunskimi vzponi pomembneje zaznamovali preteklo leto. Tem alpinistom je bila podeljena nagrada za posebne dosežke v alpinizmu. Vzponi nominirancev in nagrajencev so vzponi, ki predstavljajo večino najboljših slovenskih vzponov opravljenih v letu 2012. Primerjava alpinističnih vzponov in njihova ocena je vedno težka ter nehvaležna naloga. Zlasti je bilo to opazno pri tokratnem izboru, saj so bili vzponi kandidatk in kandidatov izenačeni ali zelo težko primerljivi.  Naš izbor ni absolutna resnica in upam, da se tega vsi zavedamo. Izbor je samo najboljši približek, za katerega smo se potrudili po najboljših močeh. Za konec želim vsem nagrajencem in nominirancem v letu 2013, da bi presegli lanske dosežke in se vedno varno vrnili domov.«
 
Najuspešnejša alpinistka - Tina Di Batista (AO PD Ljubljana-Matica)
Tina Di Batista je ena najbolj vsestranskih alpinistk ne samo v Sloveniji temveč na svetu. Po krajšem premoru zaradi materinstva se v zadnjih dveh letih ponovna vrača v alpinistično areno na najvišji ravni. Težke skalne proste ponovitve, težki zimski vzponi in ter vrhunski vzponi na odpravah so Tinina stalnica. Tudi v 2012 je bilo tako.
Tofana di Roses, Sognano di Aurora, 7b+, 600 m, NP
Pic du Pamir, Crack Suzy, 6b, 250 m, NP
1000 YORC: Francoski steber, 6c/6a, 1500 m
Pik Slesova, Perestroika crack, 7a+, A0 (2m v 7b raztežaju), 900 m
Aig. des Pelerins, Beyond good and evil, V/VI, M6+, 550 m

Najuspešnejša alpinista - naveza Luka Stražar (Akademski AO) in Nejc Marčič (AO PD Radovljica)
Luka Stražar in Nejc Marčič sta predstavnika mlade generacije slovenskih alpinistov. Zagnana, vztrajna in predana alpinista, ki sta v zadnjih letih svojo plezalno aktivnost usmerila predvsem v odprave v najvišja gorstva sveta. V 2012 sta z odličnimi zimskimi ponovitvami v naših gorah in novo smerjo v Himalaji dokazala, da sta vrhunska alpinista, ki premočrtno sledita svojim ciljem. Vsekakor sta alpinista, na katera se računa tudi v prihodnje.
Julijske Alpe (JA), Triglav, S stena, Čopov steber, 1000 m, M5 VI+,ZP, izmenjaje, 1000 m, 2 dneva
Himalaja, Janak, Z stena, Modri dirkač, 80° M4, 1100 m prvenstvene smeri (1400 m), 2 dneva
JA, Debela peč, Sekločeva, V, 500 m, ZP, 12 h
JA, Mojstrovka, Steber revežev, V+, ZP, 500 m, izmenjaje, 10h
Kamniške in Savinjske Alpe (KSA), Rzenik, s stena, Peklenska cedevita s Centralnim stebrom, M9, 400 m, ZP (Luka Stražar)
JA, Prisojnik, Hudičev steber, V, M, ZP, 5 h (Nejc Marčič)
Mont Blanc, Centralni steber Freneyev, VI AO, 900 m, 10 h, (Nejc Marčič)

Anastasija Davidova (AO PD Ljubljana-Matica), nagrada za posebne dosežke
Anastasija oz. Nastja Davidova je vrhunska alpinistka, ki zadnja leta niza vrhunske vzpone na zavidljivo visoki ravni. Predvsem predana sklanemu plezanju ji ni tuja tudi kaka težka zimska alpska smer. V 2012 se je predvsem posvetila težkim sklanim prostim ponovitvam v naših stenah, kjer zlasti izstopa prosta ponovitev Obraza Sfinge. Vzpone na visoki ravni je nadaljevala v Dolomitih in Zahodnih Alpah. Vsekakor je Nastja alpinistka, na katero se računa tudi v prihodnje.
Dolomiti,  Tofana di Rozes, Sognando aurora, 7b+, 600 m
Dolomiti, Lastoni di Formin, Spiderman, VIII+/IX-, 300 m
Triglav, Obraz Sfinge, IX - IX+/VII, 160 m
Triglav, Metropolis, VIII+/IX-, VII+, 350 m
Gran Capucin, Voyages selon Gulliver, 7a+, 300 m, NP
Pilier Rouge del Clocher du Tacul, Empire State Building, 7c, 2 x AO, 250 m, prosto do 7a+ NP
Piz Ciavazes, Schirata, IX-, 300m, NP
Vall del Orco, Segrent, Legoland, 7b+, 150m
Chamonix, Aig. des Pelerins, Beyond Good and Evil, V, 5+, M6, 600m, Tina di Batista, Caroline George

Andrej Grmovšek (APD Kozjak Maribor), nagrada za posebne dosežke
Andrej znova in znova dokazuje, da je eden najboljših alpinistov zadnjih dveh desetletij. Smeri najvišjega ranga ter vsakoletna izjemna domiselnost pri izbiri odpravarskih ciljev sta njegova že dolgoletna stalnica. Tudi v 2012 je preplezal nekaj vrhunskih smeri doma, v Dolomitih ter v kanadskih Bugaboos.
KSA, Rzenik, Peklenska cedevita, IX-/IX,IV-V, 400 m
KSA, Križevnik, Hot line, 7b+, 300 m, NP/flash
Kanada, North Howser Tower, Bugaboos, All Along the Watchtower, 5.12-, 1000 m, NP (verjetno 1. PP NP), 2 dni
Kanada, Snowpatch spire, Bugaboos, Tower arete, 5.12a, 350 m, NP
Kanada, Snowpatch spire, Bugaboos, Sunshine crack, 5.11, 350 m, NP
Civetta, Dolomiti, Chimera Verticale, IX, 900m, NP/flash
Dolomiti, Cima Scotoni, Via Luciano Da Pozzo, 7c+, 450 m, NP
KSA, predostenje Križevnika, Rajčeva smer, 8a, 250m, PRV
Dolomiti, Zahodna Cina, Raz Kortinskih veveric, VIII+, 500m, ZP, PP, 10 h
Peninske Alpe, Matterhorn, S, Piolla-Steiner - Zmuttov raz, 5, M5, 1200m, 3 dni, ZP

Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica), nagrada za posebne dosežke
Luka je predstavnik generacije slovenskih novodobnih vrhunskih alpinistov. Njegov vsakoletni seznam najtežjih prosto ponovljenih smeri je izjemen, tudi v 2012 je bilo tako. Leto je začel na avanturistični odpravi v Venezueli, nato skalno sezono nadaljeval z odličnimi težkimi prostimi ponovitvami ter težkimi novimi smermi doma in v tujini. S hitrim vzponov preko Divine Providence in s prostim vzponom v klasični smeri Eigerja je dokazal, da lahko tudi v najvišjih in najtežjih evropskih stenah pleza na najvišjem nivoju.
Raz Cortinskih veveric, Z Cina, Dolomiti, VIII+, 500m, ZP,  do vrha Z Cine
Divine Providence z Peutereyskim grebenom, GPA, Mt. Blanc, IX-, 900+600m,  PP, NP, 32ur
Klasična smer, Eiger, VI, M6, 6a, 1800m, PP, 3dni
Purgatory, Acopan Tepui, Venezuela, 7b, 700m, NP v dveh dneh
Forest Gump, Rocchetta Alta, Dolomiti, VIII+, 650m, PRV
Dotik plahega angela, Ojstrica, Kamniške in Savinjske Alpe, VIII+, 500m, 1. PP
Takamajaka, Acopan Tepui, Venezuela, 7a, 300m, NP, 1. P
Martini/Leoni/Tranquillini, Rocchetta Alta, Dolomiti, IX-, 650m, NP

Luka Lindič (AO PD Celje - Matica), nagrada za posebne dosežke
Tudi Luka je predstavnik generacije slovenskih novodobnih vrhunskih alpinistov z vsakoletnim izjemnim seznamom najtežje preplezanih smeri. Verjetno je Luka Lindič najbolj vsestranski slovenski alpinist ta trenutek, saj lahko pleza na visokem nivoju tako v himalajskih stenah kot v najtežjih alpskih stenah. V 2012 je Luka nanizal izjemno število najtežjih smeri, doma in v tujini, od težkih prostih ponovitev do prvenstvenih smeri. Z Zanimanjem bomo spremljali nadaljnjo Lukovo pot.
KSA, Rzenik, s stena, Peklenska cedevita s Centralnim stebrom, M9, 400m, ZP, PP, 2 dni
Kamniško Savinjske Alpe, predostenje Križevnika, Rajčeva smer, 8a, 250m, 7h, PRV
Ojstrica, Severna stena, Dotik plahega angela, VIII+, 450m, 1. PP, 10h
Martini/Leoni/Tranquillini, Rocchetta Alta, Dolomiti, IX-, 650m, NP
Divine Providence z Peutereyskim grebenom, GPA, Mt. Blanc, IX-, 900+600m,  PP, NP, 32h
Forest Gump, Rocchetta Alta, Dolomiti, VIII+, 650m, PRV
Iran, Bisoton, Južna stena, Golden Spatula, VII, 1000m, PRV., 2 dni, Marko Prezelj, Manu Pellissier, Sam Beaugey
Heckmaierjeva, Eiger, VI, M6, 6a, 1800m, PP, 3dni

Urban Novak (AO PD Kamnik), nagrada za posebne dosežke
Urban Novak je še en predstavnik mlade generacije slovenskih alpinistov. Predan, premočrten in z izdelanimi cilji se v zadnjih letih predvsem posveča odpravarskemu alpinizmu. Tudi v 2012 je odšel v pakistanski Karakorum v področje Charakusa. Z vzponom na vrh K7 po novi smeri je dokazal, da lahko v najtežjih stenah visokih gora pleza na najvišjem nivoju.
Pakistan, K7 (6935m), vzhodna stena, M6, WI5, 1800 m, 51h, PRV
Coire an Lochain, The Vicar, VII/8, 70 m, NP
Ben Nevis, Siux wall-originalna smer, VIII/8, 90 m, NP
Lady Finger, spodnji nov del (IV, 400m)+vzhodni raz (6c, 150 m), 6h

Najperspektivnejši alpinist - Tadej Krišelj (AO PD Kamnik)
Tadej Krišelj je mlad alpinist, ki je že v preteklosti mnogokrat opozoril nase s svojimi vzponi. V zadnjih letih Tadej pleza na najvišji ravni tako pozimi kot poleti. V 2012 se je posvetil predvsem težkim skalnim ponovitvam, sezono pa zaključil s prosto ponovitvijo klasične smeri v Eigerju. Prav razveseljivo je, da se Tadej ni prepustil popularnim smerem, temveč je z raziskovalno žilico preplezal marsikatero težko in redko obiskano smer. Na Tadeja računamo tudi v prihodnosti.
Golarjeva peč, Mali princ, VIII/VIII+, 240 m
Kogel, Spominska smer Tine Jakofčič, VIII,200 m, NP
Vežica, Črna Mačka, VIII, 200 m, NP
Triglav, Na drugi strani časa, VIII
Dolomiti, Bosconero, Via futura, VIII-, 600 m
Vršac, Steber, VIII+/VIII, 600+400m, NP
Pic Badile, Nother day in paradise, VII, 800 m
Triglav,Prusik-Szalay+ Steber Franca Jožefa, VII+, 300+700 m, NP
Šite, Čubi, VIII-, 500 m, NP
Eiger, Klasična smer, VI,M,1600 m
 
ŠPORTNO PLEZANJE
PRIZNANJA NAJUSPEŠNEJŠIM V LETU 2012
Komisija za športno plezanje je ob koncu letošnje sezone sklenila, da kot običajno razglasi najuspešnejšo športno plezalko in plezalca, poleg tega pa podeli še eno priznanje za vrhunske dosežke ter šest priznanj mladim perspektivnim plezalcem za dosežene rezultate na tekmah svetovnega in evropskega mladinskega prvenstva in skupnega seštevka evropskega  mladinskega pokala. Obenem pa je prvič sklenila, da podeli tudi priznanje trenerjema najuspešnejše športne plezalke in plezalca.

Najuspešnejša športna plezalka: Mina Markovič (PK 6b Ptuj)
Je trenutno nedvomno najboljša plezalka v tekmovalnem plezanju na svetu. Po njeni skupni zmagi v svetovnem pokalu v težavnosti in kombinaciji v sezoni 2011 je bilo edino vprašanje ali lahko to ponovi tudi v letošnji sezoni. Odkar namreč v svetovnem pokalu razglasijo tudi zmagovalca kombinacije vseh disciplin, to ni uspelo še nobenemu. Markovičeva je dokazala, da je bila kos tej zahtevni nalogi, za katero poleg vrhunske pripravljenosti športnik potrebuje tudi veliko mero psihične stabilnosti. Slednje je bilo odločilno. Markovičeva je sicer vodila vse do zadnje tekme v Kranju, kjer pa je bilo še vedno mogoče, da pokal izgubi. Toda prav na zadnji tekmi pred domačimi gledalci je še enkrat zmagala in tako postala prva tekmovalka, ki ji je uspelo ubraniti skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Ob koncu leta je vsemu skupaj dodala še naslov državne prvakinje v obeh disciplinah.

Najuspešnejši športni plezalec: Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica)
Je predstavnik mlade generacije, ki počasi in vztrajno prevzema vajeti v svoje roke. Kljub temu, da je v mladinski konkurenci na mednarodnih tekmah desetkrat stal na zmagovalnih stopničkah, je prav gotovo njegov letošnji mejnik uvrstitev v finale svetovnega članskega pokala v težavnosti. Velikokrat je bil že povsem na meji te uvrstitve, v zadnji sezoni mu je to v Atlanti uspelo. Dodajmo k temu rezultatu še naslov državnega članskega prvaka v težavnosti in preplezano smer z oceno 9a. 

Maja Vidmar  (PK Škofja Loka), priznanje za vrhunske dosežke na tekmovanjih
Kljub temu, da so jo pestile poškodbe, je kot že tolikokrat doslej dokazala, da sodi v sam svetovni vrh. Na tekmah svetovnega pokala je trikrat stala na odru za zmagovalce, v skupnem seštevku kombinacije pa je osvojila 5. mesto.

Priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu in evropskem mladinskem pokalu ter za vzpone v naravnih plezališčih

Martin Bergant (PK Škofja Loka)
Bronasta kolajna na svetovnem mladinskem prvenstvu v težavnosti in četrto mesto v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala v težavnosti.

Sergej Epih (PK Škofja Loka) - Bronasta kolajna v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala v težavnosti.
 
Anže Peharc (ŠPO PD Tržič)
Zlata medalja na svetovnem mladinskem prvenstvu v težavnosti, 2. mesto v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala v težavnosti in 3. mesto v skupnem seštevku istega pokala v balvanih.

Jure Raztresen  (PK Škofja Loka) - Bronasta kolajna iz svetovnega mladinskega prvenstva v težavnosti .

Tim Unuk (PK Laško) - Tretje mesto na tekmi evropskega mladinskega pokala v težavnosti.
 
Gregor Vezonik (AK Ravne) - Srebrna kolajna v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala v balvanih.

Priznanja trenerjem
Roman Krajnik (PK Škofja Loka), trener Mine Markovič, najuspešnejše športne plezalke za leto 2012 in tudi trener državne članske reprezentance.
Uroš Grilc (ŠPO PD Radovljica), trener Domna Škofica, najuspešnejšega športnega plezalca za leto 2012.


OCENI SEZONE 2012

Ocena alpinistične sezone 2012 Komisije za alpinizem PZS:

Začetek zime v 2012 ni prinesel tako želenih in opevanih snežnih razmer iz let 2010 in 2011. Resnejše slovenske stene so v večini samevale. Le nekaj redkih navez je bilo aktivnih na najvišji ravni. Njim gre vsa pohvala, saj so dokazali, da priljubljeni izgovor, »ni razmer«, enostavno ne velja. Vseeno je bilo opravljenih nekaj dobrih zimskih ponovitev, nekaj tudi težkih prostih zimskih ponovitev. Poleg omenjenega bo zima 2012 ostala v spominu tudi po preplezanih številnih težkih zaledenelih slapovih.
Nekaj dobrih zimskih vzponov je bilo opravljeno v Italiji, Švici, Franciji, na Škotskem in na Norveškem. Komisija za alpinizem (KA) PZS je tradicionalno organizirala plezalni tabor za mlade perspektivne alpiniste v Chamonixu.

V zimskem in pomladnem obdobju je bilo aktivnih kar nekaj slovenskih odprav. Naveza je preplezala lepo število kvalitetnih skalnih smeri na avanturistični odpravi v Venezueli. V Kanadi je bil preplezan eden najtežjih »slovenskih« zaledenelih slapov. Patagonsko vreme v 2012 ni bilo najbolj naklonjeno našim alpinistom. Na različnih področjih Aljaske so bile mnoge slovenske odprave z različnimi cilji. Preplezali so kar nekaj novih smeri.

V poletni skalni sezoni je bilo aktivnih veliko slovenskih alpinistov. V slovenskih stenah je bilo opravljeno veliko ponovitev smeri, nekaj tudi resnejših in prvih prostih ponovitev ter številne prvenstvene smeri, od lažjih do tistih najtežjih. KA je za mlade perspektivne alpiniste organizirala plezalni tabor pod Ojstrico.
Slovenski alpinisti so plezali na visoki ravni tudi na Norveškem, v Dolomitih in v Zahodnih Alpah. Opravljenih je bilo kar nekaj težkih prostih ponovitev, prvenstvenih smeri in hitrih vzponov čez zahtevne alpske smeri.
S poletnim ženskim alpinističnim taborom v Karnijskih Alpah je KA želela spodbuditi mlade slovenske alpinistke k večji aktivnosti.
Poleti so bile aktivne tri odprave v Pakistanu. Navezi je vreme preprečilo vzpon na Gasherbrum 1, na K7 pa je bila preplezana nova smer. Ponovno odličen dosežek. Koroška odprava je z uspešnim vzponom na vrh Broad Peaka pokazala kaj pomeni pravi moštveni duh. Mnogo slovenskih alpinistov je bilo aktivnih v Boliviji in Peruju. V Kirgiziji sta bili dve odpravi, ena na področju Kooshal-too ter druga na področju Pamir Alai  (Ak-Su). Člani slednje odprave so opravili nekaj kvalitetnih vzponov. Uspešna je bila tudi naveza v Bagaboo, Kanada.
Skalna plezalna sezona se je potegnila tudi v jesen. Slovenski alpinisti so nadaljevali s plezanjem na visoki ravni tako doma kot v tujini. Vzponi so bili opravljeni v Zahodnih Alpah, Dolomitih, Iranu in na Norveškem.
Prav tako pod okriljem KA je potekal jesenski tabor v Chamonixu za mlade perspektivne alpiniste. Slednji se je izkazal kot zelo uspešen in bo v prihodnje postal stalnica aktivnosti KA.
Jesenski odpravarski izkupiček je zaznamovala uspešna odprava na Janak, kjer je naveza preplezala novo smer v še nedotaknjeni steni in opravila drugi pristop na vrh. Pred koncem leta je prišla še dobra vest s Patagonije, kjer je naveza preplezala na vrh Cerro Torreja.

Nekaj je značilno za leto 2012. Glavno vlogo alpinistične aktivnosti je dokončno prevzela nova generacija mladih slovenskih alpinistov, ki so povsem v toku sodobnih svetovnih alpinističnih trendov. Pravzaprav ga soustvarjajo in tudi spreminjajo. Logično in spodbudno.
Leto 2012 sta zaznamovala še dva dogodka. Dve nominaciji in kasneje podelitev prestižne nagrade Zlati cepin slovenski navezi za enega najvidnejših svetovnih alpinističnih dosežkov v preteklem letu ter ustanovitev slovenske mladinske alpinistične reprezentance s katero KA začenja nov pristop pri podpori mladih perspektivnih alpinistov.
Rezultati v alpinizmu ne pridejo sami od sebe. So odraz več letnega učenja, nabiranja izkušenj, treninga in predanosti alpinistični aktivnosti. Zato so zaslužni tako odseki ali klubi, krovna organizacija (PZS s komisijama KA in KOTG - komisija za odprave v tuja gorstva) ter jasno predani in ambiciozni alpinisti.
V prihodnosti bi si želeli več zanimanja za najvišja gorstva sveta, še več pravega avanturističnega in raziskovalnega alpinizma (doma in po svetu), večji krog alpinistov, ki plezajo na najvišji ravni ter večjo aktivnost slovenskih odsekov ali klubov.
Navkljub ravno napisanemu smo z alpinističnim letom 2012 lahko zadovoljni.

Miha Habjan,
načelnik Komisije za alpinizem Planinske zveze Slovenije

-------------------------------------------------------------
Ocena sezone 2012 Komisije za športno plezanje PZS:

Pogled na preteklo leto skozi oči slovenskega tekmovalnega plezanja je zopet nadvse prijeten. Slovenija s svojimi tekmovalnimi uspehi vsekakor ohranja status ene izmed najmočnejših ekip v članski konkurenci na svetu, prav tako to velja za mlade plezalce, ki neusmiljeno trkajo na vrata svojih starejših plezalcev, ki so še nedolgo nazaj bili njihovi vzorniki.
Mini Markovič je uspelo tisto, kar je doslej le redkim. Ubranila je naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, v balvanih pa je osvojila četrto mesto. Prav na zadnji tekmi ji je verjetno poškodba preprečila, da bi v skupnem seštevku stala na stopničkah tudi v tej disciplini. Na žalost ji je prav ta poškodba preprečila nastop na svetovnem prvenstvu. Skupno je devetkrat stala na zmagovalnih stopničkah. Poleg nje je na odru za zmagovalce trikrat stala še Maja Vidmar.
V moški konkurenci so v letošnji sezoni prišli do izraza zlasti mlajši tekmovalci, med katerimi je treba posebej omeniti letošnjega evropskega mladinskega prvaka Domna Škofica. V Atlanti mu je prvič v karieri uspel preboj v finale svetovnega pokala. Skupaj z Urbanom Primožičem, ki je prvič v finalu stal ob koncu lanske sezone, tako tvorita nov up slovenskega moškega športnega plezanja. V balvanskem plezanju je pri moških na koncu v skupnem seštevku svetovnega pokala med najboljšo deseterico pristal Jernej Kruder, medtem ko je Klemen Bečan v svetovnem pokalu v kombinaciji zasedel skupno sedmo mesto.

Mladinska reprezentanca je na največjih tekmah (svetovno in evropsko prvenstvo in evropski pokal) končala z rekordnimi 29 uvrstitvami med dobitnike kolajn. Anže Peharc je med st. dečki postal svetovni prvak, srebrno kolajno pri mladincih je ob zlati evropski dodal Domen Škofic, bronasto pa sta domov prinesla Jure Raztresen pri mladincih in Martin Bergant pri kadetih.

Tekmi svetovnega pokala na Logu in v Kranju sta organizirani na najvišjem nivoju , kamor se svetovna plezalna karavana vedno vrača v izjemnem številu. Letos na veselje domačih navijačev zopet s slovensko zmago na obeh tekmovanjih v režiji Mine Markovič, ki ji je v Kranju družbo na stopničkah delala tudi Maja Vidmar.

Morda se sliši malce samovšečno, vendar upamo, da smo marsikomu vlili upanje za več pozitivizma in pokazali, da je kljub kriznim časom velike prepreke mogoče premagati z neizmerno voljo, trdim delom, ter seveda samozavestjo po doseganju najvišjih ciljev. Tako v športu kot življenju nasploh so to odlike, ki omogočajo vzpon na vrh Olimpa.

Borut Kavzar,
načelnik Komisije za športno plezanje PZS


Dodatne informacije: Zdenka Mihelič, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, 041 222 358, zdenka.mihelic@pzs.si.
Dokument: pzs-izbrani_najuspesnejsi_alpinisti_sp_plezalci_za2012-sporocilo_za_medije-23-01-2013_.pdf (489,94 KB)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih