ponedeljek, 22. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

16. 11. 2013, ogledov: 2214

SP KRANJ 2013: Mina Markovič in Maja Vidmar v jutrišnjem finalu

Polfinale zaključne tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti Kranj 2013 je zaključen. Med najboljših osem športnih plezalcev in plezalk sveta sta se tako kot lani v jutrišnji finale ob 17. uri uvrstili tudi najboljši slovenski reprezentantki Mina Markovič, Maja Vidmar. Tekma svetovnega pokala Kranj 2013, na katero je prišlo 100 tekmovalcev iz 22 držav, poteka v okviru Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC.
IFSC_logo_150px_whiteŠportna dvorana Zlato polje v Kranju je ta konec tedna, 16. in 17. novembra, prizorišče zaključne tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Tekma SPKranj 2013 v športni dvorani Zlato polje je letos POLNOLETNA, saj je to že 18. tekma svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti pri nas v Kranju. Vsa svetovna športno-plezalna elita, skupaj 100 plezalcev (od tega 41 plezalk in 59 plezalcev) iz 22 držav sveta, se je zbrala v Kranju na osmi, zadnji tekmi letošnjega svetovnega pokala. Vse naše oči pa so uprte v naše športne plezalce in plezalke z Mino Markovič na čelu. Naša najboljša tekmovalka Mina Markovič v Kranju brani kar dvakratno skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti iz leta 2011 in iz leta 2012 ter se že tretjič zapored bori za kristalna globusa svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in kombinaciji.

FOTOGALERIJA >>>  (avtorja fotografij Stanko Gruden in Luka Fonda; dovoljuje se uporaba in objava fotografij - vse z navedbo avtorja, ki sta zapisana ob fotografijah)

TRENUTNI vrstni red v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti: ŽENSKE, MOŠKI (Vir: IFSC)
Mina Markovič je s 595 točkami trenutno na 2. mestu, 30 točk za Korejko Jain Kim v trenutni skupni razvrstitvi svetovnega pokala v težavnosti, na tretjem mestu je Japonka Momoka Oda, ki pa se v boj za prvo mesto ne more več vmešati. Na sedmih od osmih tekmah letošnjega svetovnega pokala v težavnosti IFSC se je Mina uvrstila čisto v vsak finale, trikrat je zmagala, trikrat je bila druga in enkrat Mina Markovič v polfinalu, foto Stanko Grudenčetrta. Ta tekma v Kranju bo odločila o skupni zmagovalki v ženski konkurenci ->med našo Mino in Jain.
Že pred zaključkom tekme SP v Kranju pa je jasno, da je Mina Markovič že praktično ZMAGOVALKA svetovnega pokala 2013 v kombinaciji, kamor šteje pet najboljših tekem v dveh disciplinah od treh (težavnost, balvani, hitrost), tako da bomo slovensko himno v Kranju zagotovo slišali.

Slovenska ekipa
pod vodstvom selektorja slovenske članske reprezentance Simona Margona nastopa v naslednji postavi: v ženski konkurenci Mina Markovič, Maja Vidmar, Tina Šušteršič, Jera Lenardič, Katja Kadič, Tjaša Kalan in Anja Šerbinek, v moški konkurenci pa Domen Škofic, Urban Primožič, Jure Bečan, Klemen Bečan, Jure Raztresen, Sergej Epih, Jernej Kruder, Gregor Vezonik, Martin Bergant in Gašper Pintar.
Več o slovenskih tekmovalcih na tekmi SP Kranj 2013.

KVALIFIKACIJE in POLFINALE:
V polfinalni smeri se je za vstop v jutrišnji finale potegovalo 26 najboljših športnih plezalcev sveta in 27 športnih plezalk v svoji polfinalni smeri. Iz kvalifikacij se je v polfinale od Slovencev uspešno prebilo kar 10 slovenskih reprezentantov (od skupno 17 nastopajočih v Kranju), kar je pomenilo najštevilčnejšo ekipo med vsemi reprezentancami v obeh konkurencah (5 in 5), in sicer v moški konkurenci Urban Primožič (1. po kvalif., skupaj s še 13 tekmovalci), Domen Škofic, Sergej Epih, Jure Raztresen in Klemen Bečan, v ženski pa Mina Markovič s 1. kvalifikacijskim mestom s preplezanima obema vrhovoma (6 tekmovalk je doseglo oba vrhova), Maja Vidmar z enim vrhom na 7. mestu, Tjaša Kalan (24. v kvalifikacijah), Jera Lenardič (25.) in Tina Šušteršič (26.). V polfinale se nista uvrstili in zaključili tekmo Anja Šerbinek (34.) in Katja Kadič (38.) ter od moških Gašper Pintar, ki je ostal tik pod šestindvajseterico na 27. mestu, pa Jure Bečan (32 .), Martin Bergant (36.), Gregor Vezonik (43) in Jernej Kruder na 44. mestu .

V polfinalu so naši plezali odlično, polfinalna smer je bila tako pri ženskah kot moških odlično postavljena, naši postavljavci so se znova izkazali. Presenetil je Jure Raztresen, ki je dosegel v moški konkurenci najboljše mesto, med dekleti pa ni bilo večjih presenečenj. Tina Šušteršič se je uvrstila na 26. mesto, Tjaša Kalan je dosegla 16. mesto in Jera Lenardič 20. mesto, v finale pa sta se uvrstili Maja Vidmar z 8. rezultatom in Mina Markovič z 2. mestom. V moški konkurenci: najboljše se je odrezal Jure Raztresen, ki je dosegel tako kot lani Urban Primožič končno 9. mesto in ostal tik pod finalno osmerico, Sergej Epih je bil 12., Klemen Bečan 16., Urban Primožič 17. in Domen Škofic (nastop se mu je ponesrečil) je pristal na 24. mestu.

IZJAVE PO POLFINALU
:
Selektor Simon Margon, ki je tudi eden izmed postavljavcev smeri, je smeri in nastope naših ocenil takole: »Glede postavljanja smeri ... nič drugače - z dobro ekipo je to že ustavljena praksa. Smeri v polfinalu sta bili postavljeni tako, da je bil nekako pričakovan samo po en vrh v vsaki smeri; pri obeh je zmanjkalo praktično samo po en gib (polfinale), kar pa je bistveno bolje, kot če bi imeli na vrhu dve oziroma dve.
Ocena naših tekmovalcev: s trenerjem Romanom Krajnikom sva bila z izkupičkom kvalifikacij zelo zadovoljna, 10 polfinalistov, zelo lep ekipni uspeh. Pri fantih Urban in Domen nista izpolnila pričakovanj, sta namreč v res vrhunski formi. Vendar sta oba naredila v zgornjem delu smeri napako in ostala izven finala. Pozitivno je predvsem presenetil Jure Raztresen, ki je imel preko sezone precej nihanj s formo, vendar je odplezal odlično in pristal tik za finalom. Pri puncah Mina je kljub nekaj tehničnim napakam prikazala odlično plezanje, in mogoče ji bo še lažje jutri napadati zmago z današnjega drugega mesta. Z Majo smo lahko veseli, da je kljub temu, da ima še vedno težave s prstom, priplezala do svojega 11 finala na tekmah SP v Kranju, tako ima popoln izkupiček finalnih nastopov z vseh njenih tekem SP v Kranju. Od mladink je odlično nastopila predvsem Tjaša Kalan, zelo dobrim plezanjem dosegla 16. mesto. Ostali dve sta odplezali dokaj povprečno, vendar sem vseeno zadovoljen, da ostajata v kontaktu z najboljšimi.«

Mina Markovič, druga v trenutnem seštevku SP v težavnosti in druga po polfinalu: »Počutim se dobro. Tu v Kranju je vedno odlično plezati, vzdušje naredijo navijači. Bil pa je dolg in naporen dan in sem v polfinalu iztisnila iz sebe, da sedaj komaj čakam, da grem domov in se spočijem. Jutri je pred mano nova smer in že komaj čakam - prav tako publiko, s katero se bomo imeli v finalu super in bomo vsi uživali. Vabljeni v Kranj!«

Maja Vidmar, lani tu v Kranju 3., danes pa se je v tudi suvereno uvrstila v finale:»Pred tekmo sem se počutila zelo dobro, prav tako v kvalifikacijah. Potem pa sem postala kar malo nervozna, predno sem vstopila v polfinalno smer, so se mi roke in noge malo tresle. A rekla sem si, grem plezati in bo, kar bo. In je bilo super. Zelo sem zadovoljna Kar je bilo danes, ni nič več pomembno, jutri je nova akcija in zopet bom šla na polno. Vse današnje smeri so bile fajn, tako kot sem pričakovala in nisem niti mislila, da bo drugače, saj so postavljavci odlična ekipa.«

FINALE bo jutri, v nedeljo, ob 17. uri, ko si bo 8 finalistov ogledalo finalno smer, ženske pa bodo začele s finalom po končanem finalu za moške.

REZULTATI po polfinalu
(Vir: SP Kranj 2013)
ženske
1. Jain KIM, KOR
2. Mina MARKOVIČ, SLO
8. Maja VIDMAR, SLO

...
16. Tjaša Kalan, SLO
20. Jera Lenardič, SLO
26. Tina Šušteršič, SLO
34. Anja Šerbinek, SLO
38. Katja Kadič, SLO


Skupaj: 41 tekmovalk.
Moški: 59 tekmovalcev.moški
1. Ramón JULIAN PUIGBLANQUE, ŠPA
1. Hyunbin MIN, KOR
3. Sachi Amma, JAP
3. Jakob SCHUBERT, AVT
...
9. Jure Raztresen, SLO
12. Sergej Epih, SLO
16. Klemen Bečan, SLO
17. Urban Primožič, SLO
24. Domen Škofic, SLO
27. Gašper Pintar, SLO
32. Martin BERGANT, SLO
33. Jure Bečan, SLO
43. Gregor Vezonik, SLO
44. Jernej Kruder, SLO


CELOTNI REZULTATI
po polfinalu ŽENSKE, MOŠKI.

Več o SP Kranj 2012 in na uradni strani tekmovanja.

Ogled tekmovanja je možen v času tekmovanja V ŽIVO tudi preko spletne strani IFSC.
Finalni del v nedeljo, 18. novembra, pa tudi prek slovenske TV Slovenija.

A najlepše boste tekmo in vzdušje doživeli na samem prizorišču v Kranju.

  VABLJENI - naši športni plezalci in plezalke vas pričakujejo!
Naj jih vaše vzpodbude poneso do vrha!


Zdenka Mihelič
Foto Stanko Gruden
-----------------------------------
Povezane novice:
- SP Kranj 2013 - kvalifikacije uspešne za 5 Slovenk, skupaj 10 naših polfinalistov
- SP Kranj 2013 - kar 5 Slovencev v polfinalu

- SP Kranj 2013 - od naših prva v steno Domen Škofic in Urban Primožič
SP Kranj 2013 - registracija zaključena, par ur do začetka!
SP Kranj 2013 - Srečni nagrajenci so znani

Podarjamo 4 karte za FINALE svetovnega pokala Kranj 2013
Mina Markovič v Kranju za tretji naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji
Finale svetovnega pokala v težavnosti Kranj 2013 se bliža!

Tekme svetovnega pokala v težavnosti, prvenstva in rockmaster:

Markovičeva SREBRNA na predzadnji tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2013
Mina Markovič ZMAGOVALKA tudi šeste tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2013
Mina Markovič ZMAGOVALKA pete tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2013
Mina Markovič 4., Domen Škofic 9. na četrti tekmi svetovnega pokala v težavnosti 2013
Mina Markovič SREBRNA na tretji tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju 2013
Markovičevi zmaga in prvenec v Arcu, Škofic tretji
Evropsko prvenstvo v balvanih 2013 - Mina Markovič evropska podprvakinja!
Bron za Domna Škofica na Mladinskem svetovnem prvenstvu v težavnosti + IZJAVI
Zmaga Mine Markovič na 2. tekmi svetovnega pokala v težavnosti in Mladinsko svetovno prvenstvo v Kanadi ta teden
ZMAGA Mine Markovič na svetovnih igrah v Kolumbiji
INTERVJU: Mina Markovič, Ne grem se psihoanalize, niti ne želim biti sama svoj terapevt
Sloveniji zlato in dve srebrni medalji na mladinskem evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju 2013
SP težavnost, Briançon 2013 - Mina Markovič srebrna! 
SP težavnost, Briançon 2013 - začetek svetovnega pokala
Mina Markovič nova evropska podprvakinja v športnem plezanju!

Dodatne informacije:
Zdenka Mihelič, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, zdenka.mihelic@pzs.si, 041 222 358


Dokument: pzs-mina_in_maja_v_finalu-sp_kranj-2013-sporocilo_za_medije-16-11-2013.pdf (371,28 KB)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih