ponedeljek, 4. december 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

9. 3. 2015, ogledov: 4135

Krajnc, Krišelj in Lindič v Patagoniji: Blockbuster prvenstveno in Cerro Torre prek Adel

Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica), Tadej Krišelj (AO PD Kamnik) in Luka Lindič (AO PD Celje - Matica), vsi člani slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR), ki deluje pod okriljem Komisije za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije, so januarja in februarja 2015 plezali v Patagoniji. Krajnc in Krišelj sta v zahodni steni Mojon Roja potegnila prvenstveno skalno smer Blockbuster, ki sta jo preplezala na pogled. Celotna trojica je pozneje, ob razmerah, ugodnejših za snežno-ledno plezanje, opravila še grebensko prečenje vrhov Adel in se po smeri Ragni povzpela na vrh Cerro Torreja (3128 m), enega najmarkantnejših patagonskih vrhov.
Kljub spremenljivim vremenskim razmeram, značilnim za Patagonijo, in neprestanemu prilagajanju načrtov so mladi slovenski alpinisti uspeli okna jasnega vremena izkoristiti za vrhunsko plezanje. Luka Krajnc in Tadej Krišelj sta se po dveh letih s smelimi načrti vrnila v Patagonijo, kjer sta januarja 2013 preplezala prvenstveni smeri The Real Kekec v Fitz Royu in Dulce de Leche v El Mochu ter opravila drugo ponovitev jugovzhodnega raza v Cerro Torreju po odstranitvi svedrovcev. V vzhodni steni Cerro Torreja ju je tokrat ustavil snežni metež, zato sta se odločila za plezanje v zahodni steni Mojon Roja, ki se je izkazala za strmejšo in bolj izpostavljeno, kot sta pričakovala, kakovost skale pa ju je pozitivno presenetila. 20. januarja 2015 sta na pogled preplezala 550-metrsko prvenstveno smer Blockbuster, ki sta jo ocenila s 6c, zadnjih 150 metrov do vrha stene pa se pridružila smeri El Zorro. »Stena se je z devetnajstimi raztežaji in 700 metri ter strmo povprečno naklonino izkazala za težjo in bolj konstantno od pričakovane. Plezanje je bilo dokaj resno z večino raztežajev v območju zgornje šeste stopnje, vendar fizične težave nikoli niso presegle 6c. Smer, ki sva jo zaradi svojih skalnih karakteristik poimenovala Blockbuster, sva preplezala na pogled, v steni pa za seboj nisva pustila ničesar,« je vzpon po vrnitvi v Slovenijo opisal Luka Krajnc.

Krajncu in Krišlju se je pozneje pridružil še Luka Lindič. Trojica je v lahkem alpskem slogu še enkrat poskusila v vzhodni steni Cerro Torreja in v snežno-ledni smeri Exocet v Standhardtu, a sta jih padajoče kamenje in led obakrat prisilila k obratu, nato pa so se v drugi polovici februarja znova odpravili v dolino Torre. Glede na neugodne razmere za prosto plezanje v skali so se med 19. in 21. februarjem 2015 odločili za grebensko prečenje vrhov Adel in nadaljevanje po smeri Ragni na vrh Cerro Torreja, enega najmarkantnejših patagonskih vrhov. Tridnevni vzpon z ledno-snežnimi odseki naklona do 90 stopinj in 2000 metri višinske razlike si zasluži alpinistično oceno AI5, M4. »Prvi dan vzpona smo začeli šele pozno popoldne in v hladnem delu dneva izkoristili najvarnejši čas za vzpon proti sedlu Trento. Kakšnih sto višinskih metrov pod sedlom smo si pod manjšim serakom uredili bivak. Po štirih urah počitka smo nadaljevali na vrh Adele Sur in nato prečili še vrhova Adele Central in North vse do sedla Esperanca. Ves čas smo v neverjetnih razgledih iskali najugodnejše prehode med včasih res ogromnimi snežnimi opastmi in gobami. Že zgodaj popoldne smo nadaljevali po smeri Ragni do predela, imenovanega El Elmo, kjer smo v družbi Christine (Huber, op. p.) in Caroline (North, op. p.), ki sta kot prva ženska naveza plezali po tej smeri na Cerro Torre, bivakirali na zelo udobnem mestu. Čez noč je zapadlo slabih pet centimetrov snega, zjutraj pa smo v odličnih lednih razmerah brez težav splezali na vrh in do polnoči s spusti po vrvi sestopili po jugovzhodnem razu do sedla Paciencia, kjer smo v ledni razpoki ponovno bivakirali. Naslednji dan smo zadovoljni z izbiro cilja in opravljeno turo sestopili v El Chalten,« je v poročilu zapisal Luka Lindič.

Poročilo odprave Patagonija 2015, ki sta ga pripravila Krajnc in Lindič, je objavljeno na spletni strani PZS.

Mojon_Rojo_foto_Luka_Krajnc
Luka Krajnc in Tadej Krišelj sta v zahodni steni Mojon Roja splezala prvenstveno smer, ki sta jo poimenovala Blockbuster (6c, 700 m, 550 m prv.). Zadaj je videti celoten greben vrhov Adel, od koder so Krajnc, Krišelj in Luka Lindič po smeri Ragni nadaljevali na vrh Cerro Torreja (AI5, M4, 2000 m). (foto Luka Krajnc)

»Fantje so pokazali veliko mero zrelosti, saj so v dokaj značilnem nestanovitnem patagonskem vremenu uspeli najti primeren, še vedno dokaj zahteven cilj. Moramo se zavedati, da noben vzpon na Cerro Torre ni lahek. Škoda, da jim je vreme preprečilo še kak resnejši vzpon, vseeno pa so lahko z novo smerjo na Mojon Rojo in vrhom Cerro Torreja zelo zadovoljni je alpinistične dosežke v Patagoniji komentiral Miha Habjan, načelnik Komisije za alpinizem PZS.

»Letošnja sezona ni nudila daljših obdobij lepega vremena in so plezalci bolj otipali prve raztežaje velikih ciljev. Čestitke fantom, ki so se znašli v tako nestanovitnem vremenu in opravili odličen vzpon preko grebena Adel na vrh Torreja. V obratno smer sta Adele prva prečila legendarni Walter Bonatti in Carlo Mauri daljnega leta 1958, ko sta spoznala, da je Cerro Torre za tiste čase še pretrd oreh,« je vzpon ocenil izkušeni alpinist Silvo Karo.

Dodatne informacije:
Manca Čujež, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, 040 352 665, pr@pzs.si

Fotogalerija

Poskus v Cerro Torreju (foto Luka Krajnc)

1 / 14

Poskus v Cerro Torreju (foto Luka Krajnc)

2 / 14

Mojon Rojo (foto Tadej Krišelj)

3 / 14

Mojon Rojo (foto Luka Krajnc)

4 / 14

Exocet (foto Luka Krajnc)

5 / 14

Exocet (foto Luka Lindič)

6 / 14

Cerro Torre (foto Luka Krajnc)

7 / 14

Cerro Torre (foto Luka Lindič)

8 / 14

Cerro Torre (foto Luka Krajnc)

9 / 14

Cerro Torre (foto Luka Lindič)

10 / 14

Tadej Krišelj, Luka Lindič in Luka Krajnc v Cerro Torreju (foto Luka Krajnc)

11 / 14

Cerro Torre (foto Luka Lindič)

12 / 14

Cerro Torre (foto Luka Lindič)

13 / 14

Vzpon prek vrhov Adel na Cerro Torre_foto Pataclimb

14 / 14

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih