nedelja, 21. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

30. 1. 2019, ogledov: 993

Najuspešnejši v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju v letu 2018

Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 30. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2018. Za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Stazi Černič in Danici Blažina, Marija Jeglič je postala naj alpinistka, Aleš Česen in Luka Stražar najuspešnejša alpinista. V športnem plezanju sta lovoriko osvojila Janja Garnbret in Jernej Kruder, v lednem plezanju Maja Šuštar in Jaka Hrast, najuspešnejši turni smučar je Luka Kovačič.
Zbrane je uvodoma pozdravil Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez, ponosno jim je čestital tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan: "Za nami je še eno uspešno leto na športnem področju, na kar smo upravičeno ponosni. Že dolgo smo alpinistična velesila, z urejenim sistemom šolanja alpinistov, z novimi vrhunskimi dosežki, s kar dvema alpinistoma svetovnega razreda in spet se lahko pohvalimo s prejemnikom zlatega cepina. Pri športnem plezanju, ki bo prvič na sporedu olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu, so naši obeti več kot dobri, če sodimo po bogati beri medalj plezalcev na največjih tekmovanjih v pretekli sezoni. Pohvaliti velja tudi dosežke v tekmovalnem turnem smučanju in lednem plezanju, v obeh disciplinah pa si moramo prizadevati za razširitev tekmovalne baze."

AP_vecer_2019_najuspesnejsi_alpinisti_foto_irena_music_habjan
Prejemniki priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu Matevž Štular, Marija Jeglič, Luka Stražar in Aleš Česen z načelnikom KA PZS Petrom Bajcem in predsednikom PZS Jožetom Rovanom (foto Irena Mušič Habjan)

Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke v teh športnih panogah.


Najuspešnejši alpinisti leta 2018
Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Marija Jeglič (AO PD Ljubljana-Matica), ki je več zaporednih dobrih sezon kronala s pestrim naborom smeri, med katerimi so izstopale prvenstvene v navezi s Silvom Karom, s soplezalci iz Slovenske mladinske alpinistične reprezentance pa je lani prvič plezala na zahtevnejši odpravi, in sicer na Kavkazu. Najuspešnejša alpinista 2018 Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in Luka Stražar (Akademski AO) sta z vzponom prek več desetletij oblegane nepreplezane severne stene Latoka 1, ki sta ga opravila z Britancem Tomom Livingstonom, poskrbela za enega največjih dosežkov svetovnega alpinizma lanskega leta. Najperspektivnejši alpinist Matevž Štular (AO PD Ljubljana-Matica) je prepričal z raznovrstnimi vzponi v različnih gorstvih oz. stenah v Sloveniji, na Norveškem, v Gruziji in Severni Ameriki. Komisija za alpinizem PZS je priznanja za posebne dosežke v alpinizmu podelila Gašperju Pintarju (AO PD Ljubljana-Matica), Luki Krajncu (AO PD Celje-Matica) in Luki Lindiču (AO PD Celje-Matica) ter izpostavila tudi alpinistične dosežke mladega in prespektivnega Bora Levičnika (AO PD Ljubljana-Matica).
>>> ocena alpinistične sezone 2018 (pripravil: Nejc Pozvek)

AP_vecer_2019_cernic_blazina_foto_irena_music_habjan
Staza Černič in Danica Blažina, prejemnici priznanja za življenjsko delo v alpinizmu (foto Irena Mušič Habjan)

Prejemnici priznanja za življenjsko delo v alpinizmu sta Staza Černič in Danica Blažina, predstavnici povojne generacija alpinistk, ki je v Sloveniji v primerjavi z moškimi soplezalci ledino orala dvakrat - prvič zato, ker ni imela enakopravnih možnosti v izobraževanju in pri plezanju, drugič zato, ker je bilo takrat povsem jasno, kdo bo ostal doma ter skrbel za otroke in gospodinjstvo. Obe sta znali vsaka na svoj način iz te situacije izvleči največ, kolikor je bilo mogoče. Staza Černič je bila s svojimi solo vzponi v francoskih Alpah po vojni sploh prva ženska v naši nekdanji skupni državi, ki je v teh delih Evrope lahko plezala. In tam je opravila vzpone, ki so bili v tistem času tako vrhunski, da ji francoski gorski vodniki najprej niso verjeli, da jih je opravila sama. Danica Blažina je prvo prvenstveno smer preplezala, še preden se je udeležila plezalnega tečaja za ženske v Vratih leta 1949. V naslednjih šestih letih je nanizala še 10 prvenstvenih smeri, celo vrsto izjemno težkih plezalnih vzponov in bila prva ženska po Pavli Jesih v Čopovem stebru. Obe sta predstavnici generacije plezalk, ki so močno zaznamovale obdobje po vojni s svojo ljubeznijo do plezanja, ki je nič ni moglo zaustaviti.

AP_vecer_2019_najuspesnejsi_sportno_plezanje_foto_irena_music_habjan
Najuspešnejša športna plezalca 2018 Jernej Kruder in Janja Garnbret ter Janjin trener Gorazd Hren (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejši športni plezalci leta 2018
Najuspešnejša športna plezalka je že tretjič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), svetovna prvakinja 2018 v balvanskem plezanju in olimpijski kombinaciji, podprvakinja v težavnosti ter skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, okronana tudi za slovensko športnico leta 2018. Najuspešnejši športni plezalec Jernej Kruder (ŠPO PD Celje-Matica) je v pretekli sezoni štirikrat stal na zmagovalnih stopničkah in je prvi Slovenec s skupno zmago svetovnega pokala v balvanih. Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli Katja Kadić (PK Škofja Loka), peta balvanistka sveta, Mia Krampl (AO PD Kranj) za članske in mladinske uspehe, Tjaša Kalan (AO PD Kranj), skupno šesta v SP v težavnosti, Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) z vrsto odličij na mladinskih olimpijskih igrah in prvenstvih, Mina Markovič (ŠPK Plus), skupno osma v SP v težavnosti, Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), skupno tretji v SP v težavnosti in peti na svetovnem prvenstvu, in Gregor Vezonik (AK Ravne na Koroškem), ki je lani osvojil svojo prvo zmago svetovnega pokala in bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v balvanih. Trenersko priznanje si je zaslužil trener Garnbretove Gorazd Hren, tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

AP_vecer_2019_sportno_plezanje_tekmovanja_foto_irena_music_habjan
Prejemniki priznanj za vrhunske dosežke na tekmovanjih Katja Kadić, Mia Krampl, Tjaša Kalan, Vita Lukan, Domen Škofic in Gregor Vezonik z načelnikom KŠP PZS Alešem Pircem in predsednikom OKS-ZŠZ Bogdanom Gabrovcem (foto Irena Mušič Habjan)

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu ter tekmah evropskega mladinskega pokala so prejeli Betka Debevec (PK Kamnik), Letija Fajfar (AO PD Kranj), Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), Lučka Rakovec (ŠD Proteus), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor), Lana Skušek (ŠPO PD Komenda), Tjaša Slemenšek (Šaleški AO), Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica) in Žiga Zajc (PS Ascendo PD Grosuplje). Priznanja najuspešnejšim v paraplezanju so prejeli Tanja Glušič (AK Ravne na Koroškem) in Gregor Selak (DRPK), oba za bronasto kolajno na paraplezalnem svetovnem prvenstvu, ter Jurij Ravnik, trener Glušičeve in selektor paraplezalne reprezentance.

Najuspešnejši v lednem plezanju in turnem smučanju 2018
Najuspešnejša ledna plezalka je Maja Šuštar (AO PD Domžale), skupna zmagovalka slovensko-hrvaško-srbskega pokala in skupno peta v evropskem pokalu v lednem plezanju, kjer je v skupnem seštevku drugo mesto osvojil Jaka Hrast (AO PD Domžale), najuspešnejši ledni plezalec 2018. Za najuspešnejšega turnega smučarja je bil imenovan Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja), ki je lani na svojem prvem evropskem prvenstvu dosegel četrto mesto v vzponu v kategoriji mlajših članov.

AP_vecer_2019_ledno_plezanje_turno_smucanje_foto_irena_music_habjan
Najuspešnejši ledni plezalec 2018 Jaka Hrast, najuspešnejši turni smučar Luka Kovačič in Miha Habjan, ki je prevzel priznanje za najuspešnejšo ledno plezalko Majo Šuštar, z načelnico KGŠ PZS Jasno Pečjak in pedsednikom PZS Jožetom Rovanom (foto Irena Mušič Habjan)

Prejemniki priznanj so povedali ...

STAZA ČERNIČ, prejemnica priznanja za življenjsko delo v alpinizmu: "To so stvari, ki dajo človeku ogromno, vsaj meni so dale ogromno. Najbolj ponosna sem, da sem preživela v steni Ailefroide, da sem ostala živa po štirih dneh in treh nočeh. Nikoli nisem iskala priznanja, bila sem, kakršna sem bila, a danes mi priznanje za življenjsko delo v alpinizmu kar nekaj pomeni. Tolikokrat sem bila v dvomih glede alpinizma, a mislim, da je bilo vredno."

DANICA BLAŽINA, prejemnica priznanja za življenjsko delo v alpinizmu: "Ne bom se hvalila z dosežki, saj sem plezala zaradi ljubezni do gora. Vesela sem, da mladi znajo ceniti te stvari in jih dajejo v svet. Bila sem začetnica, ki je ponavljala smeri naših prednikov, nekaj smeri pa je bilo prvenstvenih. Nikoli nismo imeli denarja, da bi lahko šli v tujino in naredili velike stvari v tistem času. Plezam pa še vedno - če le morem nekje nekam. Priznanje mi pomeni veliko, to je moje življenjsko delo ne le v alpinizmu, ampak tudi za delo z otroki, ki sem jih vodila na tabore in smučala z njimi, z morja smo šli v hribe in mislim, da so ti otroci v svoje življenje odnesli velike stvari."

MARIJA JEGLIČ, najuspešnejša alpinistka 2018: "Najpomembneje mi je, da plezam le zaradi sebe in so največji užitki takrat, ko je vzpon zrasel v srcu. Nekateri vzponi so bili težji, na papirju so videti lepše, ampak najbolj pa te izpolnijo vzponi, ki jih splezaš s prijatelji in ki so sad tvoje želje. Punce, ki so bile kandidatke oz. alpinistke leta pred mano, so prav tako dobre ali še boljše od mene, saj brez njih tudi mene ne bi bilo. Priznanja sem vesela, je tudi motivacija za naprej, a je pomembno, da ne lovim priznanj, ampak sledim temu, kar čutim."

ALEŠ ČESEN, najuspešnejši alpinist 2018: "Odprava na Latok nama je dala to, kar večina odprav, neke nove človeške odnose. Trije smo bili v Pakistanu in trije smo se imeli dobro, kar je pomembneje kot vse ostalo, čeprav se navzven zdi banalno. V strogo alpinističnem smislu pa je bila to še ena logistično dobro izpeljana zadeva. Ob vsej tej evforiji po vzponu na Latok, tako upravičeni kot neupravičeni, pa je priznanje zagotovo pozitivna stvar."

LUKA STRAŽAR, najuspešnejši alpinist 2018: "Po športni plati bi se težko pretvarjal, da v lanskem letu ni bil zame vrhunec naša odprava v Pakistan in vzpon na Latok, osebni vrhunci pa naj ostanejo osebni. Seveda je lepo dobiti priznanje, vsaj delček vsake osebnosti si to jemlje kot dobro, tako da sem ga tudi sam vesel. Res je bilo dvignjenega že ogromno prahu, ki se je tudi polegel, in morda se je zdaj spet še malo dvignil."

JANJA GARNBRET, najuspešnejša športna plezalka 2018: "Vrhunec lanskega leta je bila zame zmaga na svetovnem prvenstvu v balvanih, ki sem si jo res želela. Vesela sem, da so moji uspehi opaženi, in veliko mi pomeni, da dobim priznanje od domačih. Presenečena in zelo vesela sem, da je športno plezanje tudi na ravni Slovenije prišlo na prvo mesto, ki si ga zasluži, s tem da so novinarji mene in športno plezanje lani izbrali za najboljšo."

JERNEJ KRUDER, najuspešnejši športni plezalec 2018: "Veliko je bilo posebnih trenutkov v lanski sezoni, izpostavim pa lahko, ko sem na koncu sezone stopil na zmagovalni oder. Na prvi tekmi sem prebil led in na vsako tekmo šel z veliko motivacije in bistro glavo ter uspel sezono skleniti, kot jo znajo pravi profesionalci. Zelo dober je bil tudi Vezi, ki ni dobro odplezal le svetovnega pokala, ampak tudi prvenstvo, zato sem zelo vesel, da mi v takšni konkurenci uspe dobiti to priznanje."

MAJA ŠUŠTAR, najuspešnejša ledna plezalka 2018: "Priznanje za najuspešnejšo ledno plezalko 2018 me je zelo razveselilo, zdi se mi krasna pika na i, zlasti zdaj, ko moram zaradi zdravstvenih razlogov narediti daljši tekmovalni premor. Če se ozrem na preteklo sezono, mi je najpomembnejše dejstvo, da je začelo zanimanje za tekmovalno ledno plezanje v Sloveniji naraščati. Srčno upam, da bomo temu trendu priča tudi v naslednji sezoni, zato pozivam vse, ki jih plezanje s cepini zanima, naj se nam čim prej pridružijo!"

JAKA HRAST, najuspešnejši ledni plezalec 2018: "Vrhunec pretekle sezone je verjetno zaključek evropskega pokala na Finskem, kjer se mi je poklopilo in sem osvojil drugo mesto, glede na to, da sem tekmoval prvo sezono, pa tudi zmaga v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu. Priznanje je zame dokaz, da sem dobro delal, dobro treniral."

LUKA KOVAČIČ, najuspešnejši turni smučar 2018: "Priznanje je dobra potrditev, da delam dobro, da se izkazujem v športu, ki je v velikem porastu. Največji uspeh je evropsko prvenstvo, četrto mesto v vzponu. Konkurenca je huda, fantje v tujini imajo morda malce več podpore kot v Sloveniji, tako da je treba kar garati, a se imamo dobro in motivacija je velika, da še presežemo te dosežke."

AP_vecer_2019_priznanja_najuspesnejsim_foto_irena_music_habjan
Jože Rovan, Marija Jeglič, Aleš Česen, Jaka Hrast, Janja Garnbret, Luka Kovačič, Danica Blažina, Staza Černič, Jernej Kruder in Luka Stražar na alpinistično-plezalnem večeru Planinske zveze Slovenije (foto Irena Mušič Habjan)

OBRAZLOŽITVE

NAJUSPEŠNEJŠI v ALPINIZMU v letu 2018

Strokovno komisijo, ki je naredila izbor najuspešnejših alpinistov, so sestavljali izkušeni alpinisti različnih generacij: Tone Škarja, Andrej Štremfelj, Tina Di Batista, Andrej Grmovšek, Tadej Debevec, Tomaž Jakofčič, Urban Ažman, Peter Bajec, Matej Kladnik, Miha Habjan in Nejc Pozvek.

Priznanje za življenjsko delo v alpinizmu: STAZA ČERNIČ in DANICA BLAŽINA

Najuspešnejša alpinista: ALEŠ ČESEN (Alpski gorniški klub) in LUKA STRAŽAR (Akademski AO)
Aleš Česen in Luka Stražar sta z vzponom preko več desetletij oblegane nepreplezane severne stene Latoka 1, ki sta ga opravila v navezi z britanskim plezalcem Tomom Livingstonom sredi poletja 2018, poskrbela za enega največjih dosežkov svetovnega alpinizma lanskega leta. Naveza je po uspešni aklimatizaciji nad ledenikom Choktoi v steno vstopila 5. avgusta in po petih dneh plezanja osvojila 7145 metrov visok vrh, na katerem je doslej stala le še ena odprava. V skupaj sedmih dneh napornega plezanja in sestopanja so rešili uganko severnega ostenja, v katerem je doslej poskušalo že okoli 30 odprav. 2400 metrov visoko smer, katere glavni izziv so predstavljale njena kompleksnost, nepregledni prehodi in objektivne nevarnosti, so poimenovali Česen-Livingstone-Stražar in ocenili z ED+. Vzpon je poskrbel za pravi medijski vihar na alpinistični sceni in širše.

Najuspešnejša alpinistka: MARIJA JEGLIČ (AO PD Ljubljana-Matica)
Marija Jeglič je že več let stalnica slovenske alpinistične scene, na kateri se je v zadnjih letih uveljavila kot njena najvidnejša predstavnica. Več zaporednih dobrih sezon je utrdilo njene izkušnje, ki jih je v lanskem letu kronala s pestrim naborom smeri, med katerimi so (vsaj medijsko) najbolj izstopale prvenstvene v navezi s Silvom Karom. Marija je s soplezalci iz Slovenske mladinske alpinistične reprezentance v lanskem letu prvič plezala na zahtevnejši odpravi, in sicer v visokih gorah Kavkaza. Vzponi v Gruziji so njenemu razkošnemu plezalnemu talentu, začinjenemu s pozitivnim, raziskovalnim duhom, dodale še nekaj prepotrebnih izkušenj za nadaljnje udejstvovanje v najzahtevnejših gorskih okoljih.

Najperspektivnejši alpinist: MATEVŽ ŠTULAR (AO PD Ljubljana-Matica)
Matevž Štular je v močni konkurenci perspektivnih alpinistov prepričal z raznovrstnimi vzponi v različnih gorstvih oziroma stenah sveta. V preteklem letu je pozimi in poleti plezal v naših gorah, sezono pa začinil z akcijama v okviru SMAR-a na Norveškem in v Gruziji ter nekaj vzponi v granitnih klasikah Severne Amerike. Med smermi s svojo zgodbo izstopa zimska ponovitev Skalaške z Gorenjsko v Triglavu, kjer je mladost – norost izkoristila vedno dobrodošlo karto sreče in ju s soplezalcem obogatila za neprecenljivo izkušnjo.

AP_vecer_2019_alpinizem_posebni_dosezki_foto_irena_music_habjan
Prejemniki priznanj za posebne dosežke v alpinizmu: Bor Levičnik, Luka Lindič, Luka Krajnc in Gašper Pintar (foto Irena Mušič Habjan)

Priznanja za posebne dosežke v alpinizmu:

Gašper Pintar (AO PD Ljubljana-Matica)
Gašper Pintar je plezalec nove generacije, ki je visoko skalno raven (pred leti preplezana smer z oceno 9a) prenesel v visoke alpske skalne stene. Po več sezonah nabiranja izkušenj in preplezanih številnih odličnih smereh je v letu 2018 na svoj seznam dodal kopico novih, ki že vsaka zase lahko pomenijo vrhunec sezone posameznika. Med izjemno enoletno bero izpostavljamo Rajčevo v Križevniku (IX+/X-, 250 m), Das Phantom der Zinne (IX+, 600 m) v Veliki Cini, Das ist nicht kar tako (7b+, NP), Smer norčkov (IX+/X-, 300 m, FL) in Weed killer (VIII, 300 m, NP, 1. PP) v Šitah, Štafeto (IX+/X-, 300 m, FL) v Vežici, ob tem pa še dva odlična (sicer ne povsem prosta) enodnevna vzpona v južni steni Marmolade (smeri Riba in Sarino ogledalo) in nekaj prvih ponovitev v domačih gorah. Seznama se ne bi sramovali niti najboljši skalni plezalci sveta.

Luka Krajnc (AO PD Celje-Matica)
Luka Krajnc, matador slovenskega zahtevnega skalnega plezanja zadnjih let, je lansko sezono kronal z enodnevnim vzponom v Petitovi smeri v Grand Capucinu (8a+, 450 m), pri čemer je vse raztežaje plezal v vodstvu in brez padca. Poskrbel je za prvo prosto ponovitev Skritega izziva v Debeli peči (VIII+/IX-, 350 m), med dvotedenskim zimskim bivanjem na Lofotih pa z mednarodno ekipo preplezal kar sedem drznih prvenstvenih kombiniranih vzponov visoke tehnične in kompleksne težavnosti.

Luka Lindič (AO PD Celje-Matica)
Luka Lindič je v sezoni, ko je odmevala predvsem njegova, žal neuspešna, odprava v Himalajo, že v začetku leta preplezal dve zahtevni in zanimivi smeri v Patagoniji, na pragu domačega Berchtesgadna pa v krožno turo povezal vse stolpe znamenitega Watzmanna. Poleti je plezal v Triglavu in Vršacu, letne vzpone pa kronal s prvenstveno smerjo Sharks of Königsee (IX+/X-, 250 m) v bavarskem Göllu. Konec leta je v Dolomitih preplezal nekaj zahtevnih kombiniranih linij.

Komisija za alpinizem Planinske zveze Slovenije želi posebej izpostaviti alpinistične dosežke mladega in perspektivnega Bora Levičnika (AO PD Ljubljana-Matica), ki za svoja leta kaže izjemno nadarjenost, zagnanost in kakovost. Bera njegovih vzponov je za komaj polnoletnega plezalca zares odlična: od zimskih ponovitev, pristopov na visoke vrhove, do težkih prostih ponovitev v nekaterih nižjih slovenskih stenah. Razvija se v vsestranskega plezalca, z vstopom v Slovensko mladinsko alpinistično reprezentanco pa bo lahko svoje znanje, izkušnje in obzorja še razširil.

NAJUSPEŠNEJŠI V ŠPORTNEM PLEZANJU V LETU 2018

Najuspešnejša športna plezalka: JANJA GARNBRET (Šaleški AO)
Po vseh preteklih naslovih ji je na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku uspelo osvojiti še naslov svetovne balvanske prvakinje in tako je postala prva ženska v zgodovini, ki ima v žepu naslov svetovne prvakinje tako v težavnosti kot v balvanih. Za nameček je postala še svetovna prvakinja v t. i. olimpijski kombinaciji in s srebrom v težavnosti je domov odšla kot najuspešnejša tekmovalka prvenstva. Na tekmah svetovnega pokala je v obeh disciplinah pobrala šest zmag in štiri druga mesta, na koncu pa še skupni naslov v težavnosti in kombinaciji. Vse to ni ostalo neopazno tudi v širši športni javnosti. Društvo slovenskih športnih novinarjev jo je izbralo za športnico leta 2018.

Najuspešnejši športni plezalec: JERNEJ KRUDER (ŠPO PD Celje-Matica).
Specialistu za balvanske tekme je v pretekli sezoni šlo kot po maslu. Na tekmah svetovnega pokala v balvanih samo enkrat ni bil v finalu, je pa zato štirikrat stal na zmagovalnih stopničkah. Že na prvi tekmi sezone je dosegel svojo prvo zmago, sezono nadaljeval vrhunsko in po desetih letih nastopanja na tekmah najvišjega ranga so se mu uresničile otroške sanje. Postal je prvi Slovenec s skupno zmago svetovnega pokala v balvanih.

Priznanje trenerju: Gorazd Hren (Šaleški AO), trener Janje Garnbret, najuspešnejše športne plezalke v pretekli sezoni.

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih
Katja Kadić (PK Škofja Loka) - dvakrat se je uvrstila v finale svetovnega pokala v balvanih in v skupnem seštevku osvojila peto mesto.
Mia Krampl (AO PD Kranj) - trikrat se je uvrstila v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti in v skupnem seštevku osvojila deseto mesto. Na svetovnem prvenstvu v težavnosti je prav tako nastopila v finalu in osvojila sedmo mesto. Ob teh članskih uspehih pa je postala še evropska mladinska prvakinja v balvanih.
Tjaša Kalan (AO PD Kranj) - dvakrat se je uvrstila v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti in v skupnem seštevku osvojila šesto mesto.
Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) - bila je finalistka tekme svetovnega pokala v težavnosti v Brianconu, kot udeleženka mladinskih olimpijskih iger v težavnosti je osvojila srebrno kolajno, na svetovnem mladinskem prvenstvu je postala zlata v težavnosti in bronasta v balvanih, z evropskega mladinskega prvenstva pa se je vrnila z bronastima kolajnama v vsaki disciplini.
Mina Markovič (ŠPK Plus) - trikrat se je uvrstila v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti in v skupnem seštevku osvojila osmo mesto.
Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) - petkrat se je uvrstil v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti (od tega ena zmaga in dve tretji mesti) in v skupnem seštevku osvojil tretje mesto. Na svetovnem prvenstvu v težavnosti je prav tako nastopil v finalu in po vodstvu v polfinalu na koncu osvojil peto mesto.
Gregor Vezonik (AK Ravne na Koroškem) - trikrat je bil na stopničkah svetovnega pokala v balvanih in prav na zadnji tekmi si je priplezal svojo prvo zmago svetovnega pokala. Na koncu je v skupnem seštevku osvojil peto mesto. Tudi na svetovnem prvenstvu v balvanih je naravnost blestel in osvojil bronasto kolajno.

AP_vecer_2019_sportno_plezanje_perspektivni_foto_irena_music_habjan
Prejemniki priznanj perspektivnim Betka Debevec, Letija Fajfar, Luka Potočar, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek, Lucija Tarkuš in Žiga Zajc (foto Irena Mušič Habjan)

Priznanja perspektivnim za rezultate na tekmah svetovnega in evropskega mladinskega prvenstva in evropskega mladinskega pokala
Betka Debevec (PK Kamnik) za bronasto kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v balvanih.
Letija Fajfar (AO PD Kranj) za tretje mesto na tekmi evropskega mladinskega pokala v balvanih.
Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) za srebrni kolajni na evropskem in svetovnem mladinskem prvenstvu v težavnosti, dvakrat je zmagal na tekmah evropskega mladinskega pokala v težavnosti, na svetovnem članskem prvenstvu v težavnosti pa si je priboril polfinale.
Lučka Rakovec (ŠD Proteus) za naslov evropske mladinske prvakinje v balvanih, srebrno kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v balvanih, na tekmah evropskega mladinskega pokala je petkrat stala na zmagovalnih stopničkah, kot udeleženka mladinskih olimpijskih iger je osvojila 13. mesto, na svetovnem članskem prvenstvu v težavnosti pa si je priborila polfinale.
Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor) za srebrno kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v balvanih in za dve zmagi na tekmah evropskega mladinskega pokala v balvanih.
Lana Skušek (ŠPO PD Komenda) za tretje mesto na tekmi evropskega mladinskega pokala v težavnosti.
Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) za dve drugi mesti na tekmah evropskega mladinskega pokala v težavnosti.
Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica) za bronasto kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v težavnosti in za štiri uvrstitve na zmagovalne stopničke (od tega dve zmagi) na tekmah evropskega mladinskega pokala v težavnosti.
Žiga Zajc (PS Ascendo PD Grosuplje) za drugo mesto na tekmi evropskega mladinskega pokala v težavnosti.

Priznanja v paraplezanju
Tanja Glušič (AK Ravne na Koroškem) za bronasto kolajno na paraplezalnem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku v kategoriji B2.
Gregor Selak (DRPK) za bronasto kolajno na paraplezalnem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku v kategoriji RP3.
Jurij Ravnik (AO PD Kranj), trener Tanje Glušič in selektor paraplezalne reprezentance.

AP_vecer_2019_paraplezanje_foto_irena_music_habjan
Najuspešnejša paraplezalka Tanja Glušič s trenerjem Jurijem Ravnikom, načelnikom KŠP PZS Alešem Pircem in predsednikom OKS-ZŠZ Bogdanom Gabrovcem (foto Irena Mušič Habjan)

NAJUSPEŠNEJŠI v LEDNEM PLEZANJU v letu 2018

Najuspešnejša ledna plezalka: MAJA ŠUŠTAR (AO PD Domžale)
Nekdanja tekmovalka v športnem plezanju je v pretekli sezoni pozornost namenila tekmovalnemu lednemu plezanju in po zmagi v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu nastopila na tekmah evropskega pokala. V Bratislavi je osvojila srebrno kolajno, na koncu pa dosegla tudi odlično peto mesto v skupnem seštevku. Temu je dodala še zmago na odprtem avstrijskem državnem prvenstvu.

Najuspešnejši ledni plezalec: JAKA HRAST (AO PD Domžale)
Jaka je postal zmagovalec tekem slovensko-hrvaško-srbskega pokala in zelo uspešno nastopal na tekmah evropskega pokala. V seriji štirih tekem je ob koncu v skupnem seštevku osvojil odlično drugo mesto.

NAJUSPEŠNEJŠI v TURNEM SMUČANJU v letu 2018

Najuspešnejši turni smučar: LUKA KOVAČIČ (Društvo za razvoj turnega smučanja)
Z vztrajnim delom v letu 2018 je dokazal, da se lahko enakovredno kosa z najboljšimi turnimi smučarji na svetu. Tako je na svojem prvem evropskem prvenstvu v kategoriji mlajših članov v disciplini vzpon dosegel odlično četrto mesto, hkrati pa se je uvrstil v prvo deseterico tudi v disciplini posamezno. Udeleževal se je tudi drugih tekem in na izredno priljubljeni tekmi Mountain Attack v Avstriji dosegel odlično šesto mesto.

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj z željo, da bodo tudi v letu 2019 sebe in nas navduševali z novimi dosežki, predvsem pa uspeli ohraniti neomajnost, predanost in strast, ki jih usmerjajo pri udejstvovanju na tako vrhunski ravni.

Manca Čujež

Dodatne informacije: Manca Čujež, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, 040 352 665, pr@pzs.si
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih