torek, 4. oktober 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.

SPOROČILA ZA MEDIJE  

11. 9. 2019, ogledov: 779

Luče kot drugi slovenski kraj vstopajo v mrežo Gorniške vasi | vabilo na nov. konferenco

Partnerske planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske, Italije in Slovenije pozdravljajo zavezo občine Luče načelom in kriterijem mednarodne mreže Gorniške vasi in s tem razvoju trajnostnega turizma ter se veselijo njenega slovesnega vstopa med članice, ki se jim je lani kot slovenski pionir pridružilo Jezersko. Ob tej priložnosti vas v četrtek, 26. septembra, povabimo na novinarsko konferenco, ki bo ob 10.30 v muzeju na prostem v Lučah.
Mednarodna mreža Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer) združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, predvsem pa osnovnih gorniških dejavnosti, brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom. Zavedajo se potrebe po harmoniji med naravo in človekom, pri čemer človek spoštuje zmožnosti narave, zato je moto gorniških vasi: manj in zato bolje. Gorniške vasi tako na poseben način izpolnjujejo cilje Alpske konvencije, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru.

Danes je v mrežo vključenih 20 krajev v Avstriji, štirje kraji na Bavarskem, dva na Južnem Tirolskem in še eden v okviru preostale Italije, v Sloveniji pa poleg Jezerskega zdaj vstopajo še Luče. Projekt vodijo planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske, Italije in Slovenije. Planinska zveza Slovenije je nacionalni nosilec projekta, ki ga podpirata Ministrstvo za okolje in prostor RS, ki skrbi za izvajanje Alpske konvencije v Sloveniji, ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.


VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO

Vljudno vabljeni na novinarsko konferenco ob vstopu občine Luče v mednarodno mrežo Gorniške vasi,

ki bo v četrtek, 26. septembra 2019, ob 10.30
v Vlcerski bajti v muzeju na prostem v Lučah
(lokacija na zemljevidu, približno en kilometer od vasi Luče v smeri proti Solčavi, parkiranje je mogoče ob cesti v neposredni bližini hiše, tik ob jezu na reki Savinji).

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:
  • Miro Eržen, podpredsednik Planinske zveze Slovenije,
  • Blanka Bartol, predstavnica Ministrstva za okolje in prostor RS,
  • Ciril Rosc, župan Občine Luče,
  • Bojan Germelj, član UO Planinskega društva Luče,
  • Boštjan Pahovnik, član projektnega tima Gorniške vasi v Lučah in direktor športne agencije Dolina avantur/Adventure Valley.

Uradna pristopna slovesnost ob vstopu občine Luče med gorniške vasi bo v soboto, 28. septembra 2019, v Kulturni dvorani Luče. PDF VABILO

Zaradi priprave prizorišča in pogostitve prosimo, da svojo udeležbo potrdite (in sporočite, če pride z vami tudi fotograf oz. snemalec) najpozneje do srede, 25. septembra, do 10. ure, Manci Ogrin na e-naslov pr@pzs.si ali številko 040 352 665.

Vljudno vabljeni!

Ciril Rosc,
župan Občine Luče             
Jože Rovan,
predsednik Planinske zveze Slovenije


**********************

Osnovne značilnosti krajev, vključenih v projekt Gorniške vasi, so njihova geografska lega v mirnem gorskem okolju, majhnost, živa gorniška in s tem povezana tudi kulturna tradicija ter razvite dejavnosti, ki omogočajo obiskovalcu, da aktivno preživlja dopust s pohodništvom in plezanjem, da uživa v turnem smučanju, hoji s krpljami, turnem gorskem kolesarjenju in drugih gorskih športih, ki jih je mogoče izvajati zgolj z lastno močjo in brez večje turistične infrastrukture. Partnerji, to so ponudniki nastanitev in drugih storitev v krajih, pa skupaj s planinskimi društvi omogočajo, da obiskovalci spoznajo tudi lokalno zgodovino, njene kulturne in druge posebnosti in zanimivosti ter uživajo v gostoljubju in lokalni kulinariki. S tem projekt prispeva tudi k razvoju lokalnega gospodarstva in omogoča mladim, da načrtujejo prihodnost v domačem kraju.

Občina Luče leži na severu Slovenije v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Središče občine je vas Luče, ki gnezdi na rečni terasi nad sotočjem Savinje in Lučnice na nadmorski višini 522 metrov, v njeni okolici pa so posajena majhna naselja in samotne kmetije. Bližnji vrhovi Savinjskih Alp so zgrajeni iz triasnih apnencev in dolomitov, nižji predeli pa iz andezita, ki je posledica vulkanskih izlivov Smrekovca izpred 30 milijonov let. Površje je reliefno močno razgibano, kar je posledica pestre geološke zgradbe in močnih tektonskih gibanj. Krajino predstavlja hribovit in gorat svet z vmesnimi dolinami ob Savinji, Lučnici in Lučki Beli z značilnostmi alpskega, kraškega in predalpsko silikatnega porekla. Skoraj polovica površine občine je uvrščena v naravovarstveno območje Nature 2000.

Dodatne informacije:
Manca Ogrin, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, 040 352 665, pr@pzs.si
Aneta Šiljar, TIC Luče, tic@luce.si, 031 546 267
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Barbara Gradič Oset
T: + 386 (0)31 862 382
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih