ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

25. 2. 2021, ogledov: 791

Mozirska koča na Golteh po požaru uničena

Vzrok požara, ki je uničil priljubljeno planinsko Mozirsko kočo na Golteh (1356m), še ni znan. Kriminalisti bodo v naslednjih dneh nadaljevali z ogledom pogorišča. Uničena planinska koča predstavlja veliko škodo za lastnika koče Planinsko društvo Mozirje, kot tudi ta celotno planinsko organizacijo.
Na Upravi RS za zaščito in reševanje so ob 19.27 prejeli klic osebe iz Mozirja, da je na Golteh videti požar. »Mozirski gasilci so se takoj aktivirali in poklicali še pet sosednjih društev in se odpeljali na pogorišče. Vse skupaj je sodelovalo 88 gasilcev z 16. vozili. Zaradi poledenele ceste in strmega pobočja okoli stavbe je bilo gašenje oteženo. Ko smo prispeli na območje, je bilo videti, da je požar že močno zajel kočo. Tako da je bilo samo reševanje koče težko, predvsem smo želili omejiti požar. Sam požar smo gasili dve uri, dve uri smo potrebovali za omejevanje požara, zdaj bomo še nekaj časa imeli požarno stražo. Tukaj ostajamo toliko časa, dokler se bo še kadilo,« je povedal vodja intervencije Stane Vajs.

golte4

Med prvimi gasilci je bil tudi predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik, ki je vidno pretresen nad samim dogodkom. »Še vedno ne morem verjeti, da se je to zgodilo našemu društvu. Ta koča je bila zelo pomembna za naše društvo. Lani smo sklenili pogodbo z novo najemnico in te dni smo se z njo pogovarjali o podaljšanju, saj smo bili obojestransko zadovoljni. Koča je bila v poletnem času zelo lepo obiskana in planinci so hvalili osebje in ponudbo. Prehitro je, da bi lahko karkoli govorili o poteku sanacije, načrtih za prihodnost in sami gmotni škodi. Za nas je škoda ogromna, četudi je bila koča zavarovana. Dobivam številne klice krajanov, ki nas podpirajo in bodrijo. Koča je že v preteklosti že dvakrat pogorela, zdaj tretjič in vem, da bo tudi v tretje tukaj nekje stala nova koča,« je vseeno optimističen predsednik.

golte5

Mozirska koča na Golteh, ena najstarejših koč v Sloveniji, stoji na južnem pobočju Boskovca. Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica SPD in jo odprla 5. oktobra 1896. Prvič je koča pogorela v času druge svetovne vojne in drugič v gozdnem požaru julija 1950. Po zadnjih obnovah je bilo v dveh gostinskih prostorih 70 sedežev in nadstrešju 57 ležišč. Zaradi ukrepov omejitve širjenja koronavirusa je bila koča zaprta, njena najemnica Alenka Vetrih jo je redno obiskovala in urejala. Nazadnje je bila v njej v torek in po njenih besedah je bilo vse videti v normalnem stanju.
Mozirski planinci so v zadnjih letih temeljito obnovili kočo. Prenovili so notranjost, izvedli energetsko sanacijo, predlani so uredili še izolacijo zunanjosti in fasado.

golte3

»Pogorela Mozirska koča na Golteh je velika izguba za Planinsko društvo Mozirje in celotno slovensko planinstvo. Koča je še posebej priljubljena med obiskovalci v širši regiji, ki jo redno obiskujejo in za mnoge predstavlja »drugi dom«. Pogorišče smo si danes ogledali skupaj s predstavniki društva, ki so na terenu že od včeraj in se dogovorili o prvih korakih. V naslednjih dneh se bosta sestalo vodstvo PZS in društvo ter se dogovorili o nadaljnjih korakih,« je dejal generalni sekretar Damjan Omerzu.

golte1

Ob tem je Omerzu poudaril, da se v PZS močno zavedamo problemov s požarno varnostjo in zato smo lani z Zavarovalnico Triglav v 11. sezono vseslovenske akcije Očistimo naše gore posvetili ravno temu področju. V ta namen smo med 52 planinskih koč po Sloveniji, ki so se prijavile na razpis, razdelili 152 protipožarnih ampul.
Vso zainteresirano medijsko javnost in planince prosimo, da se v prihodnjih dneh zaradi preiskave požara in zavarovanega območja ne gibljejo v okolici koče.

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih