ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

22. 3. 2021, ogledov: 1198

Podeljena najvišja priznanja Planinske zveze Slovenije za leto 2020

Planinska zveza Slovenije (PZS) vsako leto z najvišjimi priznanji izrazi spoštovanje prejemnikom za njihovo dolgoletno neutrudno in predano prostovoljno delo v planinstvu. Na malce drugačni in skromnejši podelitvi je podelila svečane listine 8 zaslužnim posameznikom, spominske plakete PZS 16 planincem ob življenjskih jubilejih, šest priznanj vodstva PZS za posebne dosežke in se na takšen način prostovoljcem zahvalila za prispevek k razvoju planinstva.
Podelitev priznanj Planinske zveze Slovenije v soorganizaciji Planinskega društva Medvode bi se morala zgoditi že lani v Medvodah. A zaradi ukrepov omejevanja epidemije koronavirusa smo svečani dogodek prestavili v letošnje leto, podelitev smo prilagodili in jo v manjši obliki izvedli na sedežu PZS.
Prejemnike priznanj je preko spleta nagovorila slavnostna govornica Marija Štremfelj, ki je pohvalila prejemnike, da so s svojim dolgoletnim delom zrasli iz anonimnosti in postali pomemben kamenček v mozaiku PZS. »Vsi nagrajenci najvišjih priznanj PZS ste kot sveče, katerih plamen je v letu 2020 gorel najvišje. Izgorevali ste v sebi in bogatili svoja življenja. Pomembno pa je, da je strokovna javnost v siju teh plamenov prepoznala veličino dosežkov in pravo usmeritev vsega mozaika plezalskih dejavnosti v prihodnosti.«
Leto 2020 bo ostalo v zgodovini kot zelo drugačno. Planinstvo v tem edinstvenem času ni bilo izjema, moralo se je prilagoditi razmeram, a optimistično gledamo naprej. »V PZS se zavedamo dela, ki sta ga opravili današnji prejemniki priznanj in se vam zanj zahvaljujemo. Brez vaših številnih prostovoljnih ur bi takšna organizacija kot je Planinska zveza Slovenije ne mogla delovati in je planinstvo tudi zaradi vas tako močno razširjeno med Slovenci,« se je v govoru zahvalil predsednik PZS Jože Rovan.

skupinska1
V prvi vrsti od leve stojijo: Jože Marovt (PD Dobrovlje Braslovče), Karel Žibret (PD Šmartno ob Paki), Husejn Djuherič (PD Velenje) in Alojz Pirnat ml. (PD Domžale) V zadnji vrsti od leve stojijo Jožef Semprimožnik (PD Vransko), predsednik PZS Jože Rovan, podpredsednik PZS Miro Eržen in generalni sekretar PZS Damjan Omerzu. (Foto: Barbara Gradič Oset)

Anton Jesenko se je v imenu vseh prejemnikov priznanj zahvalil PZS. »Planinstvo je bil način našega življenja tedaj, ko smo bili še polni življenjske moči in nam ostaja tudi še sedaj, kolikor pač še zmoremo. Naklonjenost planinstvu smo dobili poplačano na vsakem osvojenem vrhu, ob vsakem nasmehu in sreči tistih, ki smo jih kot vodniki varno pripeljali s ture, ko smo preplezali steno ali s čisto enostavnim notranjim zadovoljstvom, ko smo kot člani organov v domačem društvu ali v zvezi uspešno izpeljali pomembno zadolžitev. Planinstvo nas je združevalo v dobrem, vzgajalo v plemenitosti, spoštovanju narave in krepilo v nas tiste prvobitne, pristne medčloveške odnose. Kaj nam pomeni planinstvo, smo prav boleče občutili, ko nam je koronavirus zaprl planinska doživetja, druženja in koče. Podeljena priznanja razumemo kot izraz spoštovanja PZS do našega prostovoljnega dela.«

skupinska2V prvi vrtsi stojita od leve: Alojzij Pristavnik (PD Ravne na Koroškem) in Angela Hajzer (PD Ravne na Koroškem). V drugi vrsti do leve stojita: Anica Horvat (PD Maribor Matica) in Marjan Olenik (PD Sežana). V zadnji vrsti od leve stojijo: Miroslav Sušec (PD Mislinja), predsednik PZS Jože Rovan, generalni sekretar PZS Damjan Omerzu in podpredsednik PZS Miro Eržen. (Foto: Barbara Gradič Oset)


Prejemniki SVEČANIH LISTIN PZS, najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije, za leto 2020 so:

ANTON JESENKO (PD Brežice) za dolgoletno, vsestransko in neutrudno delo v PD Brežice, v MDO Zasavja in v Planinski zvezi Slovenije,
MIRO PLEŠEC (PD Medvode) za dolgoletno predano delo v PD Medvode, predvsem na vodniškem in naravovarstvenem področju,
MARJAN OLENIK (PD Sežana) za predano delo v PD Sežana, na področju alpinizma in za uspešen prenos znanja in planinskih veščin na mlade rodove,
ANICA HORVAT (PD Maribor Matica) za zelo obsežno delo v PD Maribor Matica, za obsežno publicistično delo in za dolgoletno delo z mladimi,
IZIDOR SODJA (PD Pošte in Telekoma Celje) za dolgoletno vsestransko delo v PD Pošte in Telekoma Celje; s svojim delom je pustil pomemben pečat domačem in v širšem okolju,
KAREL ŽIBRET (PD Šmartno ob Paki) za dolgoletno delo v PD Šmartno ob Paki, na različnih področjih planinstva in za prepoznavnost društva v širšem okolju,
STANKO PODMENINŠEK (PD Ljubno ob Savinji) za dolgoletno vsestransko delo v PD Ljubno ob Savinji, predvsem pri izgradnji in vzdrževanju koče na Travniku in za prepoznavnost društva v kraju in tudi širše,
IVAN JANKO MIRNIK posthumno (PD Pošte in Telekoma Ljubljana) za dolgoletno predano delo na področju alpinizma, planinskega gospodarstva, dela v Planinski zvezi Slovenije in v Odboru alpinistov veteranov.

SPOMINSKE PLAKETE PZS, ki jih Planinska zveza Slovenije podeljuje ob življenjskih jubilejih svojim najzaslužnejšim članom za njihovo dolgoletno zvesto in izjemno uspešno delo, so prejeli:

Za 80 let

JANEZ BOHINC (PD Rašica) za opravljeno delo dolgoletnega planinskega vodnika. Bil je vodja društvene pisarne in njen član, vodja različnih komisij in odborov, predvsem pa je markacist z veliko začetnico.
IRENA ZALAR (PD Rašica) za delo na področju planinskega vodništva, dolga leta je bila načelnica vodniškega odseka, podpredsednica in 10 let predsednica društva; veliko energije in prostega časa je vložila v obnovo in legalizacijo Planinskega doma na Rašici.
PETER GLOBOČNIK (PD Iskra Kranj) za dolgoletno delovaje v društvu, ki je bilo najprej sekcija, katero je nekaj let vodil, kasneje pa je postalo samostojno društvo. Za Petrom je 40 let planinskega vodništva.
MIROSLAV SUŠEC (PD Mislinja) za 20 letno delo društvenega praporščaka in za več kot 30 letno delo na planinskih poteh. Društvo ima v oskrbi kar 66 kilometrov poti, obnova in popravilo poti je bila Mirova skrb.
JOŽEF SEMPRIMOŽNIK (PD Vransko) za obsežno delo markacista in za dolgoletno vodenje markacijskega odseka. Pri vzdrževanju planinskega doma na Čreti je nepogrešljiv prostovoljec.

skupinska3
V prvi vrsti od leve stojijo: Miro Plešec (PD Medvode), Irena Zalar (PD Rašica), Janez Bohinc (PD Rašica) in Marjan Mally (PD Poljčane). V drugi vrsti od leve stojita: Peter Globočnik (PD Iskra Kranj) in Milan Mlakar (PD Kočevje). V zadnji vrsti od leve stojijo: predsednik PZS Jože Rovan, generalni sekretar PZS Damjan Omerzu, Anton Jesenko (PD Brežice) in podpredsednik PZS Miro Eržen. (Foto: Barbara Gradič Oset)

Za 75 let

ANGELA HAJZER (PD Ravne na Koroškem) za dolgoletno delo v društvu, predvsem pri pobiranju članarine, evidentiranju članov in skrb za društveno blagajno.
ALOJZIJ PRISTAVNIK (PD Ravne na Koroškem) Alojzij je upokojeni fotograf in zgodovinar, po duši pa gornik, 40 let je že planinski vodnik in vsi njegovi izleti so bili prepleteni s pripovedjo polno ljubezni do naravne in kulturne dediščine.
Za 70 let
MILAN MLAKAR (PD Kočevje) za delo na področju vodništva, planinskega gospodarstva in vodenja društva, saj je bil dolga leta podpredsednik, sedaj pa je predsednik društva. Milanovo delo je zelo zaznamovalo planinstvo na Kočevskem in na širšem Dolenjskem.
STANISLAV PINTAR (PD Škofja Loka) Dolga leta je bil gospodar Koče na Blegošu, načelnik Blegoških korenin in je eden od organizatorjev tradicionalnega pohoda Pasja ravan-Dražgoše; sicer pa človek, ki več kot 30 let soustvarja zgodovino Planinskega društva Škofja Loka.
MARJAN MALLY (PD Poljčane) za več kot 40-letno delo na področju planinskega vodništva, za delo markacista in pa fotografa, ki je v objektiv ujel marsikateri planinski dogodek. Marjan je bil 30 let dopisnik Panorame in je v več kot tisoč prispevkih seznanjal bralce s članki o planinski tematiki.
EDITA BEČAN (PD Lovrenc na Pohorju) za dolgoletno mentorsko delo številnim mladim planincem. Poleg učenja matematike so s svojo mentorico na izletih in v planinskih šolah spoznavali naravo, gorski svet in njegove zakonitosti.
JOŽE MAROVT (PD Dobrovlje Braslovče) za delo na področju vodništva. Je vedno pripravljen pomagati osnovni šoli pri planinskih izletih in pri podajanju veščin mlajšim generacijam. Jože je večkratni udeleženec tekmovanj v planinski orientaciji, dolgoletni markacist in predsednik planinskega društva
JOŽE KAMENŠEK (PD Slovenske Konjice) za dolgoletno predsedovanje društvu, za delo na področju planinskega vodništva in turnokolesarskega vodništva. Jože je zaslužen, da se je z veliko prostovoljnega dela postavil stolp na najvišji točki konjiške gore - na Stolpniku.
HUSEJN DJUHERIĆ (PD Velenje) Na enem izmed slovenskih vrhov je dobil ime Miha Jalovški in tako ga mnogi poznajo samo kot Miha. Sicer pa je dolgoletni planinski vodnik, zelo predan svojemu delu, član Vodniške komisije pri Planinski zvezi Slovenije.
FRANC MAROVT (PD Ljubno ob Savinji) Franc je velik ljubitelj planin, ki v društvu ni prevzemal pomembnih funkcij, je pa vedno bil pripravljen pomagati. Nepogrešljiv je bil pri gradnji koče na Travniku in razglednega stolpa na Turnovki.
Za 65 let

JANI BELE (PD Rašica) za obsežno delo na področju vodništva, alpinizma, reševanja v gorah in za vso opravljeno delo v slovenski alpinistični šoli v Nepalu. Prejemnik priznanja je avtor dveh planinskih priročnikov, njegovo poslanstvo pa je obveščanje in usmerjanje ljudi k varni hoji.
skupinska4
V prvih dveh vrstah od leve stojijo: Stevan Djukić (PD Dovje Mojstrana), Manca Volk Bahun, Meta Levstek in Janez Kavar (PD Križe). V zadnji vrsti stojijo: podpredsednik PZS Miro Eržen, Renata Mavri, predsednik PZS Jože Rovan, generalni sekretar PZS Damjan Omerzu in Albin Simonič (PD Celje - Matica).

Priznanja vodstva Planinske zveze Slovenije za posebne dosežke v letu 2020, ki jih podeljuje predsedstvo PZS, so prejeli:

ALOJZ PIRNAT ml. (PD Domžale) - zlati častni znak za dolgoletno uspešno vodenje akcij obnove visokogorskih zelo zahtevnih poti in za ves prispevek, pri usposabljanju novih markacistov.
ALBIN SIMONIČ (PD Celje - Matica) - zlati časni znak za izjemen doprinos k temu, da se je športno plezanje, tako tekmovalno kot rekreativno, razvilo do takih razsežnosti, kot ga poznamo danes.
JANEZ KAVAR (PD Križe) - zlati častni znak za celoviti prispevek k razvoju slovenskega planinstva, gorskega reševanja in konstruktivnega sodelovanja s SV ter za dosežke na področju publicistične dejavnosti pri bogatenju slovenske gorniške zgodovine.
JAVNO PODJETJE CENTRALNA ČISTILNA NAPRAVA DOMŽALE - KAMNIK D. O. O. pohvala za strokovno pomoč, ki poteka na tako pomembnem področju, kot je obvladovanje izzivov za varovanje narave.
MANCA VOLK BAHUN pohvala za doktorsko nalogo z naslovom Mehanizmi pojavljanja snežnih plazov v slovenskih Alpah.
RENATA MAVRI pohvala za doktorsko nalogo z naslovom Vrednotenje in načrtovanje trajnostnih oblik rekreacije v zavarovanih območjih Slovenije.
Vsem prejemnikom priznanj se za prizadevno delo v planinski organizaciji iskreno zahvaljujemo in jim iz srca čestitamo!

PDFBILTEN: Svečana podelitev najvišjih priznanj PZS za leto 2020

-------------------------

Barbara Gradič Oset

Dodatne informacije: Barbara Gradič Oset, predstavnica PZS za odnose z javnostmi,031 862 382, pr@pzs.si

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih