ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

23. 3. 2021, ogledov: 872

S polno mero optimizma v novo tekmovalno sezono

Po lanski sušni sezoni v športnem plezanju dekleta in fantje komaj čakajo na pravo tekmovalno sezono. Zaenkrat je videti, da bodo mednarodna tekmovanja v večji meri izvedena in glede na veliko željo po merjenju moči/vzdržljivosti v steni ne dvomimo, da bodo tekmovalci tudi letos domov prinesli številne medalje. Poleti še posebej nestrpno pričakujemo prve nastope v športnem plezanju na olimpijskih igrah, ko bomo držali pesti za Janjo Garnbret in Mio Krampl.
V obdobju epidemije je velik udarec doživel tudi šport, lanska sezona je bila posledično zelo okrnjena. Ampak naš pogled je še vedno uperjen proti vrhu in z novo sezono tekmovanj obračamo nov list. »Letos je način izvajanja tekem že precej boljši kot lani, zato ne pričakujemo večjih odpoved, se pa zavedamo, da bodo potovanja v druge države po svetu prinesla tudi dodatne pogoje za tekmovalce. Prisotnost gledalcev bo bistveno okrnjena, zato pa bomo navijači tekmovalcem pozitivne spodbude prenašali preko televizijskih in internetnih prenosov tekem. Poleti nestrpno pričakujemo prve nastope v športnem plezanju na olimpijskih igrah, kjer bo športno plezanje vključeno prvič. Držimo pesti za Janjo Garnbret in Mio Krampl, ki bosta zastopali barve Slovenije. Po Tokiu se bodo oči svetovne športno plezalne srednje usmerile v Slovenijo, kjer bomo prvi konec tedna v septembru gostili tekmo svetovnega pokala. Še vedno upamo, da se bodo razmere umirile do te mere, da bo možen ogled in navijanje na tekmi v živo. Posebna zahvala velja našim sponzorjem, Telekomu Slovenija, Lapisu in seveda generalnemu sponzorju reprezentance v športnem plezanju Prvi osebni zavarovalnici, ki se zavedajo pomena športnega plezanja in nas podpirajo tudi v teh oteženih časih,« je ritem sezone napovedal generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu.

V dobrem in slabem, v bolj in manj tekmovalni sezoni, smo v PZS zelo veseli, da z nami ostaja generalni sponzor, Prva osebna zavarovalnica. S Prvo smo podpisali pogodbo o sodelovanju še za naslednja štiri leta in skupaj bomo navijali za nove zmage. »V Prvi zagovarjamo zdrav in odgovoren način življenja, saj je le tako lahko naš jutri varnejši in lepši. Pred tremi leti smo iskali način, kako bi svoje poslanstvo najbolje predstavili širšemu občinstvu. Svoj glas smo našli v predanih, zagrizenih in perspektivnih mladih športnih upih, ki so navduševali z močno voljo. Z nizanjem konstantnih uspehov aktivno skrbijo za razvoj plezalnega športa v Sloveniji. In veseli nas, da popularnost plezalnega športa raste in da je vedno več mladih navdušenih plezalcev. Tri plezalne sezone kasneje smo po strmih vzponih in kar 54 skupno zbranih medaljah na različnih tekmovanjih bogatejši za zares lep razgled z vrha. V obdobju naslednjih štirih let se bodo pojavili novi izzivi, eden izmed večjih bo zagotovo naskok na olimpijsko zlato. Vse to pa so zgolj nove izjemne priložnosti, da ekipa slovenskih plezalk in plezalcev utrdi svoj položaj PRVI na svetu. Mi bomo vsekakor celo letošnjo sezono držali pesti in upamo, da se bo zgodil PRVI nastop športnih plezalcev na olimpijskih igrah, prav tako pa se veselimo tudi septembrske tekme svetovnega pokala na slovenskih tleh,« je povedala članica uprave Prve osebne zavarovalnice Nataša Hajdinjak.

Damjan_Omerzu__Nata_a_Hajdinjak_Jo_e_Rovan_foto_Sportida
Od leve stojijo: generalni sekretar PZS Damjan Omerzu, članica uprave Prve osebne zavarovalnice Nataša Hajdinjak in predsednik PZS Jože Rovan. (Foto: Vid Ponikvar/ Sportida)

Sezona v športnem plezanju 2020 je bila zelo drugačna, kot smo bili vajeni doslej. Zaradi epidemije je odpadla večina mednarodnih tekem, tako da tekmovalci niso mogli pokazati vseh svojih kvalitet. Zaradi epidemije so bile prestavljene celo olimpijske igre v Tokiu. Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) je uspela spraviti pod streho eno samo tekmo svetovnega pokala, kjer sta Janja Garnbret in Domen Škofic pobrala drugi mesti.

V tej sezoni bodo slovenske barve zastopali športne plezalke Janja Garnbret, Katja Debevec, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek in Lucija Tarkuš ter športni plezalci Martin Bergant, Matic Kotar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Luka Potočar, Milan Preskar, Zan Sudar, Domen Škofic, Gregor Vezonik in Žiga Zajc.

Mednarodna zveza za športno plezanje je objavila koledar tekem in prva bo na sporedu 16. aprila v Meiringenu v Švici. Od konca julija do začetka avgusta bodo olimpijske igre v Tokiu, prvi teden v septembru bo tekma v Sloveniji, konec istega meseca še svetovno prvenstvo v vseh disciplinah v Moskvi. Tekmovalno leto se za plezalce končuje sredi oktobra na Kitajskem. Ta konec tedna, 28. marca, bo na balvanski steni v Log-Dragomerju prva tekma državnega prvenstva. »Glede na razmere s covidom-19, ki se žal vlečejo že več kot leto in so naš šport na nivoju svetovnega pokala skorajda ustavile, lahko rečem, da je prvi cilj reprezentance udeležba na tekmovanjih. Trenutno smo popolnoma osredotočeni na prvo tekmo svetovnega pokala v Švici, kako bo naprej, bomo žal morali urejati sproti, saj sta naslednji dve tekmi že prestavljeni na jesen. Glavni cilj sezone in želja po odličnem rezultatu sta zagotovo olimpijske igre v avgustu ter svetovno prvenstvo v septembru. Do takrat bomo trenirali po začrtanem urniku in upamo, da bo vmes čim manj izpadov tekem. Olimpijske igre posebej ne bodo vplivale na delo reprezentance, seveda vplivajo na program treninga in tekmovanj za Janjo in Mio, vendar pa ostali zaradi tega ne bodo drugače trenirali,« je letošnjo tekmovalno sezono napovedal selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Domen__vab_Luka_Fonda_Gorazd_Hren_An_e__tremfelj_foto_Sportida
Od leve sedijo: trener Domen Švab, pomočnik selektorja Luka Fonda, selektor članske reprezentance Gorazd Hren in selektor mladisnke reprezentance Anže Štremfelj (Foto: Vid Ponikvar/ Sportida)

Letošnja sezona treningov je v polnem zagonu. Reprezentanca je imela prve treninge že januarja. Trenirala je predvsem v Kopru in Ljubljani, eden trening so člani opravili tudi v Avstriji. »Trenutna pripravljenost reprezentančne vrste ni slaba, je pa težko opraviti primerjavo, sploh zaradi dolgega obdobja stagnacije v času epidemije. Mednarodna tekmovanja se začnejo v začetku naslednjega meseca in sicer z evropskim pokalom v balvanih. Takoj zatem pa nas čaka že prva tekma svetovnega pokala v balvanih v švicarskem Meiringenu. Treningi so bili v tem obdobju posvečeni balvanom, opravili smo tudi kar nekaj simulacij in izborne treninge za prihajajoče nastope. Zadnji izbor pa bo že ta konec tedna na domačem državnem tekmovanju na Logu,« je povedal pomočnik selektorja in trener Luka Fonda.

Tudi mladinska reprezentanca pod vodstvom Anžeta Štremflja je ostala skoraj brez tekmovalne sezone. Najprej je bila večina tekem prestavljenih, kasneje pa tudi odpovedanih. Edina tekma, ki je bila izvedena, je bil evropski mladinski pokal v Augsburgu. V finalu je nastopilo kar 7 naših tekmovalcev, ki so osvojili 3 uvrstitve na zmagovalne stopničke. Lucija Tarkuš in Luka Jerman sta zmagala, Lovro Črep je osvojil 2.mesto. »Glavni cilj letošnje sezone je svetovno mladinsko prvenstvo, ki bo konec avgusta v Rusiji. Želimo si čim več finalnih uvrstitev, tako v težavnosti kot tudi v balvanih. Ocenjujem, da imamo tudi kakšnega posameznika, ki je sposoben uvrstitve na zmagovalni oder. Druga najpomembnejša tekma, evropsko mladinsko prvenstvo, nas čaka že čez dober mesec. Naš cilj je ponoviti uspehe s prejšnjega prvenstva v težavnosti in izboljšati rezultate v balvanih. Predvsem v slednjih si želimo uvrstitve v finale v različnih starostnih kategorijah. Tudi kolajne so dosegljive. Na evropskem mladinskem pokalu je konkurenca nekoliko manjša, zato je za nas pomembno, da tekmovalne izkušnje na mednarodnih tekmovanjih pridobi večje število reprezentantov. Dobrih rezultatov pa seveda ni brez kakovostnih treningov in priprav. Upamo, da bodo razmere dovoljevale treniranje v tujini. Po lanskem letu smo vsi željni tekmovanj, zato upamo, da bo sezona potekala nemoteno,« je povzel Anže Štremfelj.

Najboljša slovenska športna plezalka Janja Garnbret (trenutno je v njeni vitrini 52 zlatih, 18 srebrnih in 5 bronastih medalj), je v lanskem letu na edini tekmi svetovnega pokala zasedla drugo mesto in na obeh tekmah državnega prvenstva odnesla zlati medalji. Od svetovnega prvenstva na Japonskem pred letom in pol ima v žepu tudi vozovnico za olimpijske igre v Tokiu. »V lanski sezoni sem se zelo veliko naučila o sebi, o treningu in za letošnjo sezono imam nov načrt. Olimpijske igre so moj glavni cilj sezone. Motivacije letos ne manjka, cilj je jasen, treningi pa potekajo po načrtu. Februarja sem želela s trenerjem odpotovati na Japonsko in tam opraviti dvotedenske priprave, ampak nama ni uspelo, tako da se je načrt malce spremenil. Drugače sem zelo zadovoljna, da gre vse tako, kot sva si zamislila. Treniram seveda vse tri discipline, nekaj več je tudi hitrostnega treninga. Olimpijske igre so sanje vsakega športnika in nastopiti na njih je izjemna čast. Veselim se, da bom letos končno izkusila slast največjega športnega tekmovanja

Še ena Slovenka ima vstopnico za olimpijske igre. To je Mia Krampl. Lani je ostala brez vsakršne mednarodne tekme in letos jih že res komaj čaka. »Ne vem, kdaj sem nazadnje toliko časa samo trenirala brez da bi tekmovala. Še vedno enkrat na teden treniram hitrost, ostali treningi so posvečeni vzdržljivosti. Čeprav je bil prvotni načrt dlje časa trenirati balvane, sva se zaradi poškodbe kolena s trenerjem odločila, da prej začnem s treningom dolgih smeri, saj so manj agresivne za koleno in tako lahko nemoteno treniram. Zaradi OI si nočem delati dodatnih pritiskov. Je kot vse ostale tekme in moj cilj je odplezati najbolje kot lahko. Če mi to uspe, bom zadovoljna.« A četudi je lani ostala brez marsičesa samoumevnega, leto 2020 vseeno ni bilo tako slabo. »Leto sem kar se da dobro izkoristila za trening in delala na svojih slabostih. Poleg tega pa sem veliko časa preživela z družino. Hvaležna sem jim, da se tako dobro razumemo in drug drugega podpiramo.«

Mia_Krampl_Janja_Garnbret_foto_Sportida
Mia Krampl in Janja Garnbret (Foto: Vid Ponikvar/ Sportida)

Jernej Kruder
, specialist za balvanske tekme, je lani postal evropski prvak v tej kategoriji, a kasneje na prvenstvu izgubil tekmo za olimpijsko vozovnico. Za letos si predvsem želi, da bo sezona svetovnega pokala ponudila vse načrtovane tekme. Njegovi treningi so zelo podobni prejšnjim sezonam. »Baterije sem poleg plezanja v Španiji dodatno še napolnil na potovanju po Italiji in Švici, kar pomeni, da sem "trening" posvetil predvsem balvanom in fizični moči. Vmes sem dostikrat skočil na kakšen trening za moč prstov in se seveda udeležil še vseh obveznih treningov reprezentance

Jernej Kruder in Janja Garnbret sta bila po izboru Komisije za športno plezanje PZS izbrana za najuspešnejšega plezalca leta 2020.

Anže Peharc se je lani udeležil le evropskega prvenstva v Moskvi, kjer je na tekmi v težavnosti, kot tudi na balvanih osvojil sedmo mesto. Med daljšo odsotnostjo tekem se je posvetil treningom in predvsem izboljšanju svojih šibkih točk. »Letos se bom v prvem delu sezone posvetil balvanskemu plezanju, potem bom v nadaljevanju ciljal na tudi kakšno tekmo težavnosti. To bo začetek mojih treningov težavnosti za OI 2024. Moji cilji so visoki, vendar ne želim prehitevati stvari. Moj cilj na prvi tekmi je finalna uvrstitev. Ker lani ni bilo skoraj nobene tekme, je res težko reči ali sem dobro pripravljen ali ne. Vseeno pa si želim ponovnih nastopov v finalu in poseganju po najvišjih mestih

Vita Lukan je lani nastopila na edini tekmi svetovanega pokala v Franciji, kjer je osvojila peto mesto. Evropsko prvenstvo je morala zaradi pozitivnega testa na koronavirus odpovedati. »Šele lani sem se zavedala, koliko mi tekme pomenijo in kako uživam na tekmovanjih, zato letos komaj čakam začetek sezone. Na splošno sem zadovoljna s pripravljalnim obdobjem, tako da lahko sedaj le še izpilim zadnje malenkosti. Za uvod v sezono bo najprej državno prvenstvo, kar se mi zdi super, da po dolgotrajnem premoru od tekmovanj vsak izmed nas vsaj malo začuti tekmovalni ritem, kar bo zagotovo pripomoglo k večji sproščenosti na prvih mednarodnih tekmah. Ker se nisem kvalificirala na olimpijske igre, bo zame vrhunec sezone svetovno prvenstvo v Rusiji, ki je na sporedu septembra

Jernej_Kruder_Vita_Lukan_Mia_Krampl_Janja_Garnbret_An_e_Peharc_foto_Vid_Ponikvar_Sportida
Od leve sedijo: Jernej Kruder, Vita Lukan, Mia Krampl, Janja Garnbret in Anže Peharc (Foto: Vid Ponikvar/ Sportida)

Katja Debevec
se lani ni udeležila nobene mednarodne tekme, na državnem prvenstvu v balvanih je bila tretja. »Kljub temu da je bilo leto 2020 nenavadno, mi je prineslo ogromno lepih spominov. Letos je moj fokus, kot že nekaj let do sedaj, balvanska sezona. Z novim letom sem po štirih letih samostojnega treniranja začela sodelovati s trenerjem Klemnom Kejžarjem. Treningi potekajo po načrtu, v reprezentanci končujemo še z zadnjimi izbornimi treningi in seveda komaj čakam, da se sezona začne. Želim si predvsem, da bi na tekmah plezala sproščeno in naredila kakšen dober rezultat. In seveda, da bi bila sezona brez poškodb

Za Lučko Rakovec težavnost še vedno ostaja primarna disciplina. »Čeprav se trenutno bolj posvečam balvanom, ker se tekme težavnosti začnejo kasneje v sezoni, imam višje cilje v težavnosti. Sami cilji pa so visoki, želim izboljšati dosežke prejšnje sezone. Seveda pa najprej upam, da nam bo sezono uspelo izpeljati kar se da normalno

Prednostni trening in tekmovanje pri Urški Repušič ostaja balvansko plezanje, njen osnovni cilj se je kvalificirati na vse balvanske tekme svetovnega pokala, kot tudi na svetovno prvenstvo ter si tako zagotoviti še več priložnosti, da pokaže svoje dobro plezanje. »Na tekmah bom tako kot vedno sproščena in osredotočena na nastop, saj le tako lahko rezultati pridejo sami od sebe. Po dolgem času bom spet deležna tekmovalnega adrenalina, zato lahko rečem le, da sem vesela in hvaležna, da se tudi za nas plezalce življenje počasi vrača v normalni ritem. Izjemno se veselim prihajajoče sezone in upam, da bodo vse tekme in potovanja izvedena brez zapletov.«

Domen Škofic, ki je na lanski prvi mednarodni tekmi v težavnosti v Brianconu zasedel drugo mesto, si letos želi le maksimalno uživati na tekmah, ki se jih bo lahko udeležil. »Moj glavni fokus ostaja disciplina težavnost in treningi za to ostajajo isti. Imam pa veliko željo izboljšati svoje balvansko plezanje in zato je potrebno nekaj novosti v treningu. V lanskem letu sem se naučil spoštovati malenkosti, ki sem jih prej imel za samoumevne. Naučil sem se veliko novih stvari in svet gledam z nove perspektive
Reprezentanca_v__portnem_plezanju_foto_Sportida
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju v sezoni 2021 (Foto: Vid Ponikvar/ Sportida)
Gregor Vezonik v času koronavirusa ni bistveno spremenil treningov, razen obdobja med prvo karanteno, ko je treniral doma v garaži. »Od junija naprej treniram normalno kot vsako sezono. Edina stvar, ki je drugačna, je to, da se razen s soplezalci na treningu, ne družim z nikomer drugim. Na tekme mislim, da sem fizično dobro pripravljen in da sem v obdobju od decembra dobro treniral. V tem zadnjem mesecu moram samo še delati na detajlih, da se bo forma prenesla tudi na plezanje na tekmah. Če bo obdobje do tekem potekalo po načrtuu, mislim, da bo dobra sezona

Epidemija je zaustavila tudi slovensko paraplezalno karavano. A v letošnji sezoni se obetajo pozitivne spremembe. »Paraplezalna sezona se začne 22. junija v Innsbrucku. Letošnja sezona bo za nas zelo zanimiva in naporna iz več razlogov. Poleg starih članov Mateja Arha, Grega Selaka in Tanje Glušič sta se nam pridružila Vid Vačovnik in Manca Smrekar, poleg tega pa se je korenito spremenil sistem tekmovanja in kategorizacij pri IFSC, na kar smo opozarjali že več let in upamo, da bo sedaj tekmovanje bolj pošteno do vseh tekmovalcev. Seveda pa moramo počakati na prve tekme, da vidimo, kako bo to v praksi in kakšna je letos konkurenca, saj se v tekmovalnem krogu nismo videli že skoraj dve leti. Čeprav je večina članov v trening pogonu že od januarja, k sreči smo lahko trenirali na zasebnih stenah, bomo na prvih tekmah bolj osredotočeni na nadaljnje priprave. Glavni rezultatski cilj bo letos septembrsko svetovno prvenstvo v Moskvi. Močno si želimo, da epidemija ne bo tudi letos krojila naših načrtov,« je povedal selektor Jurij Ravnik.

PDFPREGLED UVRSTITEV ČLANOV NA ZMAGOVALNE STOPNIČKE OD LETA 2016 DO 2020
PDF 
SLOVENSKA REPREZENTANCA V ŠPORTNEM PLEZANJU IN TEKME SVETOVNEGA POKALA

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih