četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

13. 8. 2021, ogledov: 468

Kljub preventivi še vedno preveč nesreč v gorskem svetu

Skoraj vsak dan se morajo gorski reševalci odzvati na klic ponesrečenih planincev. Tako so letos zabeležili 375 intervencij (v lanskem celotnem letu jih je bilo 483), kar niso nič kaj vzpodbudne številke, kljub vsem preventivnim dejavnostim. Za varno pot je nujno načrtovanje planinske ture in upoštevanje osnovnih nasvetov obiskovanja gora. Eden od nasvetov je tudi ta, da je potrebno pred načrtovanjem preveriti, ali je planinska koča odprta ter če želite prespati v njej, jo je nujno pravočasno rezervirati.
Stabilna vremenska napoved bo konec tedna v gore privabila številne planince, kot tudi takšne, ki nimajo osnovnih planinskih znanj. Da bi gorski reševalci imeli čim manj intervencij, je potrebno primerno pripraviti nahrbtnik ter najti primerno turo glede na svojo kondicijo. »Letošnja podrobna statistika nesreč v gorah (na dan 12.8.2021) nam pokaže, da je bilo 375 intervencij, od tega je 144 posameznikov nepoškodovanih, 67 lažje in kar 111 težje poškodovanih. 28 posameznikov je bilo lažje ali huje obolelih, 22 pa jih je žal umrlo. Nič kaj spodbudno, da gorski reševalci na terenu še vedno srečujemo neprimerno opremljene posameznike, ki precenjujejo svoje sposobnosti. Z gora skoraj dnevno pospremimo planince, ki so obnemogli ali pa ne upajo sestopiti po isti poti, po kateri so prišli. Veliko je tujcev iz največjih alpskih držav, za katere bi pričakoval, da imajo visoko stopnjo planinske ozaveščenosti,« je povzel strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

re_evalci_foto_Matja___erkezi
Foto: Matjaž Šerkezi
V gore se vedno odpravimo z nahrbtnikom, v katerem naj bodo najnujnejše stvari. Več na dodani povezavi.

Pred izletom, turo se vprašajmo:

• Kako dobro sem pripravljen (psihično in fizično)? Je izbrana pot primerna zame?
• Kakšna je vremenska napoved? Slabo vreme in vidljivost lahko podaljšata čas hoje tudi do desetkrat. Imam oblačila, ki me bodo zaščitila pred močnim vetrom, mrazom in padavinami? Ali je na poti koča, bivak, zavetišče, kamor se bom lahko umaknil?
• Kakšna je izbrana pot? V katero smer bom hodil (sever, jug, vzhod, zahod)? Pripravite si načrt poti. Pot razdelite na manjše odseke, predvidite počitke in približen čas hoje. Ustvarite si sliko poti in jo prehodite v mislih.
• Imam v nahrbtniku vse potrebne stvari za izbrano turo?
• Kako daleč je in koliko časa bom potreboval za celotno pot? Na vrhu smo šele na polovici poti - naš cilj je varna vrnitev v dolino in domov.
• Kako strm je teren? Ali ga bom moral prehoditi v ključih, za kar bom potreboval več časa (je pa manj utrudljivo)?
• Kakšen je teren? Ali so na poti balvani, melišča? Ali je na poti rušje, ki me bo upočasnilo, ali ga bom lahko obšel?
• Ali so na poti značilnosti, ki jih bom moral premagati: krnice, hudourniki, strmi skoki? Ali jih lahko obidem?
• S katerimi nevarnostmi se na poti lahko srečam: prepadi, s travo poraščenim svetom, padajočim kamenjem?
• Kako naj hodim?
• Kakšno hitrost hoje naj uberem? Bodo z mano otroci?

Izberite turo, ki je primerna vaši fizični in psihični pripravljenosti in pri tem upoštevajte svoje zdravje in zdravje udeležencev ture. Še posebej pozorni bodite v primeru, da imate kakršne koli kronične bolezni, alergije ali pa ste srčni bolnik.

triglav_Manca_OgrinFoto: Manca Ogrin

Poletje se je prevesilo v drugi del, ki ga bodo po izkušnjah nekateri izkoristili za zahtevnejše planinske ture. »Odhod v gore naj bo zgoden, saj so ravno v tem letnem času najpogostejše popoldanske nevihte, ki jih spremljajo strele. V primeru da vas nevihta preseneti v gorah, je nujno, da sestopite z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oz. predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. S sebe odstranite vse kovinske predmete in jih ne odvržete, ampak jih spravite na varno mesto, stran od sebe, saj jih boste po hudi uri potrebovali. Svetujemo, da se usedete na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika, noge spravite v nahrbtnik in oblečete v zaščitna oblačila. Pazite tudi, če imate na glavi čelado in ima ta kovinske zakovice. V tem primeru je bolje, da jo snamete z glave,« pozorno dodaja Šerkezi.

Pomembno:
• Poslušajte/preberite vremensko napoved in jo upoštevajte pri načrtovanju svojih aktivnosti v hribih.
• Seznanite se z vremenskimi in klimatskimi značilnostmi želenega cilja.
• Opremite se vremenski napovedi ustrezno, upoštevajte vreme in druge razmere. Bolje je imeti suh anorak kot mokro glavo.
• Med turo spremljajte razvoj vremena in se ravnajte po vremenu in razmerah.
• Rana ura je zlata ura - plohe in nevihte se večinoma pojavijo popoldne.
• Spremljajte razvoj kopastih oblakov, njihov zgodnji dopoldanski pojav je znanilec neviht.
• Če čutite vlažnost ozračja oz. ne morete videti daleč (zrak je moten), potem se vlažnost zraka povečuje, kar povišuje verjetnost nastanka neviht.
• Če se pripravlja k nevihti, se umaknite z izpostavljenih točk, po možnosti v zavetje.
• V lepem vremenu in ugodnih razmerah je vsak cilj v hribih laže dosegljiv.

Obisk visokogorja podoben lanskemu

Za dosedanji del planinske sezone 2021 se kaže dober obisk visokogorja, na nekaterih območjih zelo dober. Po drugi strani je za koče v sredogorju letošnja polletna sezona v povprečju slaba, a kljub vsemi nekatere koče beležijo zelo dober obisk. Obisk pred sezono je bil zaradi epidemije koronavirusa omejen in tako zmanjšan, v poletju pa se ljudje raje odpravijo višje v visokogorje. »Posebej v visokogorju je opazno več tujcev glede na lanskoletno situacijo. Začetek sezone je bil zaradi bolj spremenljivega vremena podpovprečen. Trenutne bolj stabilne vremenske razmere in pregovorno večji interes Slovencev za obisk gora v avgustu pa pomenijo polno zasedenost koč, še posebno v dneh okoli prazničnega vikenda. To velja predvsem za najbolj obiskane koče v širši okolici Triglava,« ugotavlja strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

planinska_soba_serkezi_matjazV letu 2021 je večina planinskih koč okoli Triglava pričela sprejemati rezervacije s pomočjo rezervacijskega sistema za planinske koče. (Foto: Matjaž Šerkezi)

 

Planinsko društvo Jesenice ima v upravljanju pet koč in zavetišč. Erjavčeva koča na Vršiču, Tičarjev dom na Vršiču, Koča pri izviru Soče, Zavetišče pod Špičkom in Koča na Golici letos beležijo odličen obisk. »Letošnja sezona je drugačna od lanske. Konec julija in začetek avgusta smo imeli v naših kočah odličen obisk. Tujcev je več kot lani. V kočah, ki so bližje Italiji, je zelo veliko Italijanov, drugje je tudi zelo veliko planincev iz ostalih držav. Koča na Golici beleži izjemno velik obisk tudi v času, ko so narcise že odcvetele. Pridno delamo cele dneve. S tistimi, ki so ostali v kočah, smo zelo zadovoljni. Vsako leto imamo večje probleme, da dobimo dobre gostince v kočah. Študentov kot da to delo sploh ne zanima. Vseeno upamo, da bo sezona še dolga,« je povzela Maja Perko iz PD Jesenice.

Koronavirusne razmere v določeni meri omejujejo obisk planinskih koč, vendar je v visokogorskih kočah čutiti strpnost in sprejetost s PCT pogojem za obisk koč. To pomeni, da morajo biti obiskovalci koč preboleli, cepljeni ali testirani (podrobna razlaga PCT). V planinskih kočah (kot v ostalih nastanitvenih objektih v Sloveniji) je zaradi covid-19 ukrepov še vedno na voljo omejeno število ležišč. Še vedno je obvezna uporaba maske v notranjosti koč, razkuževanje rok in medsebojna oddaljenost, kolikor je ta mogoča.

Spremenjen je tudi način obratovanja planinskih koč. Strežba hrane in pijače je mogoča v večji meri le na terasah koč. O tem, kakšna je sezona v Doma na Smrekovcu, oskrbnik Tomo Drolec. »Po delnem zaprtju v začetku leta smo končno le začeli delati v dokaj sprejemljivih razmerah. A ker so ljudje prestrašeni glede vseh zahtev za PCT je spanje v koči slabše kot pretekla leta. Če so bili lani v večini naši gosti Slovenci, je letos opaziti že več tujcev. Največ je enodnevnih obiskovalcev. Ker je trenutno pri nas sezona borovnic, je veliko tudi tovrstnih pohodnikov. K nam pogosto pridejo tudi planinci iz kampov, ki so v dolini. Torej imamo pestro paleto obiskovalcev, od planincev do turistov. Opazil sem, da je tudi več domačih planincev, ki hodijo po Slovenski planinski poti. Zaradi strežbe zunaj potrebujemo več osebja, ki ga je vsako leto težje dobiti

smrekovec_foto_Jo_t_Gantar_slovenia.infoDom na Smrekovcu (Foto: Jošt Gantar/ Slovenia.info)

 

Rezervacijski sistem

V letu 2021 je večina planinskih koč okoli Triglava pričela sprejemati rezervacije s pomočjo rezervacijskega sistema za planinske koče. Povezava do koč z rezervacijskim sistemom in pojasnil je dostopna na povezavi. Sistem je poenostavil delo oskrbnikom, hkrati pa tudi vsakemu posamezniku omogoča, da lahko kadarkoli rezervacijo preko spleta naredi ali jo po trebi pravočasno spremeni. Dodatno pojasnilo: v primeru, da za rezervirana ležišča ni bilo prihoda ali odpoved neprihoda ni bila javljena najkasneje 48 ur pred načrtovanim prihodom (to je do 17. ure dva dni pred prihodom), se obračuna strošek 11 EUR na noč na osebo.

Tudi v planinskih kočah je možno koristiti turistične bone. Vendar ne v vseh in zato se glede uporabe bona prej pozanimajte na planinskih kočah.

Kot smo opazili v lanski sezoni se je spremenila struktura obiskovalcev gora, zato je na mestu dodatno opozorilo vsem, da se smeti odnesejo v dolino ter da je gorski svet prostor, kamor vstopamo z veliko mero spoštljivosti, strpnosti in razumevanja.

Srečno pot in varen korak!

Barbara Gradič Oset

Dodatne informacije: Barbara Gradič Oset, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, 031 862 382, pr@pzs.si

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih