četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

14. 9. 2021, ogledov: 545

Številčna športnoplezalna zasedba na svetovno prvenstvo Moskva 2021

Po olimpijskih igrah v Tokiu športne plezalce čaka še drugi vrhunec letošnje sezone. Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju bo med 15. in 22. septembrom 2021 v Moskvi nastopilo 15 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju, a brez olimpijske prvakinje Janje Garnbret, in štirje člani slovenske paraplezalne reprezentance. Številčna slovenska zasedba, ki je letošnjo odlično sezono zaznamovala tudi s prebojem nekaj novih imen med najboljše, optimistično odhaja v boj za zveneče uvrstitve.
Tekma svetovnega pokala v Kranju s šestimi slovenskimi finalisti je bila odlična popotnica za svetovno prvenstvo v športnem plezanju Moskva 2021, po olimpijskih igrah drugo najpomembnejšo preizkušnjo v sezoni za slovensko reprezentanco v športnem plezanju, ki je letos že osvojila pokal narodov v težavnosti, v balvanih, kjer sezona še ni končana, pa je trenutno na tretjem mestu. "Ekipo bo zastopala deveterica v balvanih, štiri dekleta in pet fantov, ter deseterica v težavnosti, pet deklet in pet fantov, medtem ko bo v hitrosti, zaradi kombinacije, nastopila samo Mia. Izbor ekipe je bil narejen glede na dosedanje rezultate v svetovnem pokalu in glede na občutke vodstva. Posebnih pričakovanj ne bi podajal, definitivno pa je želja, da posežemo po finalu in nato napadamo stopničke," poudarja selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren

Slovenijo bo v Moskvi zastopalo 15 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. V vseh posameznih disciplinah in kombinaciji bo tekmovala Mia Krampl, v težavnosti in balvanih Vita LukanLučka Rakovec in Anže Peharc, kot specialisti za težavnost v Rusijo odhajajo Lana Skušek, Tjaša SlemenšekLuka PotočarDomen ŠkoficMartin Bergant in Milan Preskar, za balvane pa Katja DebevecJernej KruderGregor VezonikZan Lovenjak Sudar in Matic Kotar. Tekmovalce bodo spremljali selektor in trener Gorazd Hren, trenerja Luka Fonda in Domen Švab ter fizioterapevtka Tjaša Kocjančič.

slovenska_reprezentanca_v_sportnem_plezanju_2021_foto_vid_ponikvar_sportida
Številčna športnoplezalna zasedba na svetovno prvenstvo Moskva 2021 (foto Vid Ponikvar/Sportida)

Ob odsotnosti aktualne olimpijske in svetovne prvakinje Janje Garnbret, ki se je odločila izpustiti to tekmo, kot prvo ime ženske izbrane vrste v Rusijo potuje svetovna podprvakinja Mia Krampl (AO PD Kranj), tudi slovenska predstavnica na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer se je uvrstila na 18. mesto. Kot pravi, bo v Moskvi za piko na i olimpijskih treningov nastopila v vseh treh disciplinah: "Zadnji dve leti sem veliko časa posvečala tudi hitrostnemu in balvanskemu plezanju, zato bi mi bilo škoda, da teh treningov ne bi izkoristila do konca. Sicer od olimpijskih iger še nisem plezala hitrostne smeri, a bi še vseeno rada (verjetno) še zadnjič v življenju tekmovala v kombinaciji. Enaindvajsetletna plezalka z Golnika je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Tokiu osvojila srebro v težavnostnem plezanju, ki tudi letos ostaja njena paradna disciplina: "Kljub vsem treningom balvanov in hitrosti se imam še vedno za težavnostno plezalko, čeprav je nisem trenirala toliko, kolikor bi jo v običajni sezoni. Si pa želim narediti dober rezultat tudi v balvanih."

Za svojo najuspešnejšo sezono do zdaj je letos poskrbela Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki je v Brianconu prvič stopila na oder za zmagovalke med članicami in sezono svetovnega pokala v težavnosti končala na skupno četrtem mestu. "Letošnji rezultati so preplet mnogo dejavnikov, zagotovo pa bi izpostavila večje samozaupanje, ki mi ga je v preteklih letih ravno v ključnih trenutkih zmanjkalo. Po dobrem uvodu v sezono sem se vsake naslednje tekme lotila bolj sproščeno, kar se je odražalo tudi na mojem plezanju. Še vedno ne morem trditi, da je perfektno, saj se mi napake še vedno pojavljajo, ampak se mi zdi, da sem na pravi poti. Tudi glede fizične priprave sem naredila korak naprej, saj sem se lani, ko ni bilo tekem, res osredotočila na svoje šibkosti in jih izboljšala," poudarja 20-letna Radovljičanka, sedma na SP Tokio 2019, letos pa cilje še višje: "V Moskvi bom tekmovala najprej v balvanih in nato v težavnosti. Kot na zadnjem prvenstvu sem tudi letos naredila večji poudarek na treningih težavnosti, ki se je izkazala za mojo močnejšo disciplino. Uvrstitev v finale je bil moj cilj na prejšnjem prvenstvu, kjer na žalost nisem izkoristila priložnosti za višja mesta, letos pa je cilj v vseh krogih tekmovanja prikazati plezanje, kakršnega sem sposobna, posledično pa si lahko obetam tudi dober rezultat."

Lučka Rakovec (PK FA) se je letos prav tako redno uvrščala v finale in sezono sklenila na petem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. "Letošnji dokaj konstantni rezultati so seveda lepa popotnica za svetovno prvenstvo v Moskvi, pa tudi s finalom na zadnji tekmi v Kranju sem pokazala, da je trenutna forma dobra, upam pa, da sem z zadnjimi nekaj treningi dodala še piko na i," razmišlja 20-letna Ljubljančanka, ki se ji je na prejšnjem SP finale v težavnosti za las izmuznil: "V Moskvi tekmujem tako v težavnost kot balvanih - čeprav niso moja primarna disciplina, upam na dober rezultat, zagotovo pa bom v obeh disciplinah poskušala izboljšati rezultate s prejšnjega svetovnega prvenstva."

Aktualni evropski prvak v balvanskem plezanju, leta 2014 pa tudi svetovni podprvak v tej disciplini, je Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), ki v Moskvi ni osvojil le celinskega naslova, ampak tudi že stopil na stopničke svetovnega pokala. "Moskva je res moj predragi kraj. Glede na vse rezultate, ki sem jih tam dosegel, se z veseljem vračam nazaj. Tokrat sem kakšen dan več preživel na umetnih stenah, sem pa svojo energijo uspel napolniti konec avgusta v Švici. V Moskvo potujem brez višjih ciljev, ampak z veliko pozitive," pravi 30-letni plezalec iz Škofje vasi.

Za preboj v članski konkurenci je letos poskrbel tudi Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki je s srebrom na kranjski tekmi prvič stopil na zmagovalni oder, sezono svetovnega pokala pa sklenil na četrtem mestu v težavnosti. "Zagotovo so k uspehom na prvem mestu pripomogle izkušnje, ki sem jih nabiral v preteklih sezonah. Lani v Brianconu tudi prva izkušnja s finalom v svetovnem pokalu, ki mi je dala še dodaten zagon za letošnjo sezono, ki potrebuje še piko na i, in upam, da jo bo dobila v Moskvi. Poleg tega pa tudi sama fizična moč, ki se vsako leto zvišuje. Upam tudi na kanček več sreče, kot sem jo imel v Tokiu in tudi v Innsbrucku. Na obeh prvenstvih do zdaj sem imel še veliko rezerve in upam, da je letos v Moskvi ne bo ostalo. Izkušenj se je do zdaj nabralo veliko in izkoristil jih bom sebi v prid," je odločen 19-letni Jeseničan.

Po malce slabšem začetku sezone je Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) v Kranju, kjer je za pol giba ostal brez stopničk, pokazal, da se njegova pripravljenost stopnjuje. Sedemindvajsetletni Radovljičan je bil z izjemo zadnjega finalist na treh zaporednih svetovnih prvenstvih, ko je dosegel dve četrti in peto mesto, zato se vnovič veseli svetovne preizkušnje: "Forma je lahko vedno še boljša, ampak sem z njo trenutno zelo zadovoljen. Vso sezono sem imel težave to prenesti na tekmo. Svetovni pokal v Kranju sem razen polfinala odplezal tako, kot znam, in mi je super popotnica za svetovno prvenstvo v Moskvi. Verjamem in stavim na svojo paradno disciplino."

paraplezalna_reprezentanca_foto_arhiv_jurij_ravnik
Člani slovenske paraplezalne reprezentance (foto arhiv Jurija Ravnika)

Na svetovno prvenstvo v Moskvo je že odpotovala slovenska paraplezalna reprezentanca, ki deluje pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika in se je s treh preteklih prvenstev v paraplezanju vrnila s kolajno. Ekipo letos sestavljajo štirje člani, veterana tekmovanj Gregor Selak v kategoriji omejitve gibanja RP3 in Tanja Glušič v kategoriji omejitve vida B2, Matej Arh v kategoriji omejitve gibanja RP1 in novinka Manca Smrekar v kategoriji RP3.

"Letos sta za nami že dve tekmi svetovnega pokala. V Innsbrucku je Selak osvojil bron, v Brianconu ga je na tretji stopnički zamenjala Glušičeva, na obeh tekmah pa so bili vsi tekmovalci prav na robu finala, Smrekarjeva najboljša četrta in Arh šesti. Po sezoni brez tekem smo letos imeli verjetno najobsežnejše priprave. Kljub temu se bomo letošnjega svetovnega prvenstva v smislu pričakovanj lotili bolj previdno. Vsi tekmovalci so sicer v dobri formi in lahko - nekateri z malo sreče - računajo na finale ali še kaj več. Predvsem ne vemo, ali se bo nadaljeval letošnji trend previsnih smeri, ki v paraplezanju pomeni veliko razliko, niti kako bodo videti kategorije, saj se bo na novo klasificiralo skoraj pol plezalcev - in na ta račun lahko naši tekmovalci dobijo še kakšne močne tekmece. Veliko bodo odločali tudi dnevna forma, postavljavci smeri in še kaj," je pred odhodom v Moskvo poudaril selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik"Še največ upov za medaljo polagamo na najizkušenejšega tekmovalca Grega Selaka, ki že ima lepo zbirko odličij s svetovnih prvenstev. Za Tanjo je žal treba reči, da je ob vseh zdravstvenih težavah, ki jih je imela letos, pravi čudež, da je tako konkurenčna za finale. Matej in Manca pa upam, da bosta stavila na sproščenost in presenetila z dobrim rezultatom."

S tremi bronastimi odličji s svetovnih prvenstev - leta 2016 v Parizu, 2018 v Innsbrucku in 2019 v Brianconu - se lahko pohvali Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture), nekdanji član mladinske reprezentance v športnem plezanju, ki so mu leta 2014 diagnosticirali multiplo sklerozo, od leta 2016 pa športno pot uspešno nadaljuje kot paraplezalec. "V Moskvo potujem z željo, da bom v vseh smereh užival in plezal tako, kot znam. Seveda je to glavni cilj sezone tako zame kot za vse ostale tekmovalce. Naj se boj za naslov svetovnega prvaka začne," napoveduje 32-letni Škofjeločan, letos že tretji in četrti na tekmah svetovnega pokala. Še dve paraplezalni medalji - srebrno leta 2014 v Gijónu in bronasto leta 2018 v Innsbrucku - je Sloveniji priplezala gluhoslepa plezalka Tanja Glušič (AK Ravne).

Svetovno prvenstvo v Moskvi začenjajo paraplezalci, ki jih v sredo in četrtek čakajo kvalifikacije in v petek, 17. septembra, finale - prenos v živo bo prek spletne strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC). Športni plezalci začnejo tekmovanje s hitrostnimi preizkušnjami v četrtek, od petka do nedelje je na sporedu balvansko plezanje, v ponedeljek in torek pa težavnost - prenosi v živo bodo na spletni strani IFSC, finale bo prenašala tudi TV Slovenija (hitrost 16. septembra, balvane 18. in 19. septembra ter težavnost 21. septembra). 

Manca Ogrin

Dodatne informacije: Manca Ogrin, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, 040 352 665, pr@pzs.si 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih