nedelja, 23. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

25. 1. 2012, ogledov: 4050

Izbrani NAJUSPEŠNEJŠI alpinisti in športni plezalci v letu 2011

Včeraj, 24. januarja 2012, so na Alpinistično plezalnem večeru v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah Planinska zveza Slovenije ter njeni Komisija za alpinizem in Komisija za športno plezanje PZS podelili priznanja najuspešnejšim alpinistkam in alpinistom ter športnim plezalkam in športnim plezalcem za leto 2011, to so: Anastasija Davidova (alpinistka), Luka Krajnc (alpinist), Mina Markovič (športna plezalka) in Klemen Bečan (športni plezalec).
Številne prisotne na razglasitvi najuspešnejših je na začetku pozdravil podpredsednik Planinske zveze Slovenije Borut Peršolja. V nagovoru je zbrane povabil v navezo Planinske zveze Slovenije, ki združuje tako mlade, planince, turne kolesarje, pohodnike različnih starosti, ljubitelje gore, vse zasanjane iskalce gorskih lepot in doživetij, markaciste, vodnike ..., kot tudi alpiniste in športne plezalce. 

NAJUSPEŠNEJŠI v letu 2011 v ALPINIZMU
Strokovno komisijo za izbor najboljših in najperspektivnejših alpinistov so sestavljali: Andrej Štremfelj, Boris Lorenčič, Milan Romih, Peter Mežnar, Rok Blagus, Tadej Debevec, Tanja Grmovšek, Tone Škarja (Komisija za odprave v tuja gorstva PZS), Urban Golob ter Matej Kladnik in Miha Habjan (oba iz Komisije za alpinizem PZS). Ob vseh dosežkih naših alpinistov v letu 2011, ki jih je bilo zares obilo, je imela komisija zahtevno delo.

Načelnik Komisije za alpinizem PZS Miha Habjan je med drugim dejal: »Pohvaliti velja raziskovalni pristop posameznih alpinistov, ki plezajo nove smeri, opravljajo prve ponovitve v sezoni, mnogokrat tudi na račun dnevnega neuspeha. Takih alpinistov je bilo lani kar nekaj in mnogo smeri je bilo splezanih na visoki ravni (npr. Triglav - Sanjski Joža, Široka peč - Zimska direktna itn). Zlasti omenjeni smeri kažeta nov pristop sodobnega vrhunskega zimskega alpinizma v naših stenah in potrjujeta, da se ni treba izgovarjati na zimske razmere ter da se da s pravim pristopom preplezati marsikaj. Mnogi alpinisti prenašajo visok športno plezalni nivo v najtežje alpske smeri, iščejo nove linije za nove smeri ali iščejo smeri še brez prostih ponovitev. Vsekakor zelo spodbudno. Stopnička najtežje skalne alpinistične smeri se je lani dvignila na visokih X+/XI- (8c). S tem je bil postavljen nov mejnik v slovenskem alpinističnem skalnem plezanju. Odpravarski izkupiček v najvišja gorstva sta zaznamovali predvsem dve odpravi, Xuelian Feng (Kitajska) in Charakusa (Pakistan). Na obeh je bila preplezana vrhunska prvenstvena smer (v Xuelian North East in v K7 West).«

NAJUSPEŠNEJŠA ALPINISTKA v letu 2011 je Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica). 
NAJUSPEŠNEJŠI ALPINIST v letu 2011 je Luka Krajnc (AO Celje-Matica).
NAJPERSPEKTIVNEJŠI ALPINIST v letu 2011 je Luka Stražar (Akademski AO).

Podeljene so bile tudi nagrade za posebne dosežke v alpinizmu, prejeli so jih: Neda Podergajs (AO Ljubljana-Matica), Tina Di Batista (AO Ljubljana-Matica), Matic Obid (AO Nova Gorica), Nejc Marčič (AO Radovljica), Andrej Grmovšek (APD Kozjak Maribor), Tomaž Jakofčič (Akademski AO), in člani odprave Xuelian Feng za vzpon v Xuelian North East (člani odprave so prejeli skupno nagrado) Aleš Holc (AO Kamnik), Igor Kremser (Akademski AO) in Peter Juvan (Akademski AO).
------
O zadovoljstvu nad prejetim priznanjem in svojo sezono 2011 je najuspešnejša alpinistka Anastasija oz. Nastja, kot jo kličejo, Davidova razložila: »Zelo sem zadovoljna z letom 2011, s preplezanimi smermi in izbiro smeri. Mislim, da sem si postavila ravno prav težke izzive in jih uspela uresničiti. Seveda ostajajo tudi kakšni neizpolnjeni izzivi - kakšne težje smeri. Najbolj mi je ostalo v spominu plezanje v Dolomitih in El Capitana, kjer je plezanje zares nekaj posebnega. Najljubša lanska smer pa mi je Raz kortinških veveric (VIII+, 500 m) v Zahodni Cini (Italija).«

Luka Krajnc, najuspešnejši alpinist za 2011, ki je ob koncu leta skupaj z Maticem Obidom zelo uspešno plezal na odpravi v Venezueli, je po prejemu nagrade dejal: »S svojo lansko sezono sem zelo zadovoljen, uspel sem uresničiti skoraj vse svoje cilje, ki sem si jih zadal. To je najlepše za športnika. En mali cilj mi ni uspel, a na neuspehih se učimo; pomembni so, saj sicer ne bi znali ceniti svojih uspehov.« Svoje življenje je popolnoma podredil plezanju, iz lanskega leta pa mu je najbolj ostala v spominu smer Bellavista (8c,500 m) v Zahodni Cini (Italija).
Najperspektivnejši alpinist za 2011 Luka Stražar je bil zelo zadovoljen in vesel prejete nagrade, ki pa mu pomeni predvsem veliko vzpodbudo za nadaljnje delo. »Cilji za naprej zagotovo vključujejo tudi odpravo v Himalajo,« je povedal Luka, kam točno, pa zaenkrat ostaja še skrivnost.
 
NAJUSPEŠNEJŠI v letu 2011 v ŠPORTNEM PLEZANJU
Komisija za športno plezanje PZS je izbrala športne plezalce in plezalke, ki so s svojimi doseženimi uspehi izstopali iz povprečja. Med dekleti in fanti sta bila vnovič izbrana lanska najuspešnejša športna plezalca. Mina Markovič ima za sabo zares vrhunsko sezono, ki jo je začela in končala z zmago, je zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, bronasta s svetovnega prvenstva v kombinaciji, državna prvakinja v težavnosti in balvanih. Ob koncu leta pa je preplezala še smer z oceno 8b na pogled. Med dosežki plezalcev pa sta izstopali srebrni medalji s tekem svetovnega pokala v balvanih Klemna Bečana, bron pa mu je pripadel v končnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji. Izvrstno formo je potrdil v plezališčih. Je tudi prvi slovenski plezalec, ki je preplezal smer z oceno 8c na pogled.
 
NAJUSPEŠNEJŠA ŠPORTNA PLEZALKA v letu 2011 je Mina Markovič (PK 6b Ptuj).
NAJUSPEŠNEJŠI ŠPORTNI PLEZALEC v letu 2011 je Klemen Bečan (ŠPO Tržič).
 
Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih in za vzpone v naravnih plezališčih so prejeli: Natalija Gros (AO Kranj), Jernej Kruder (ŠPO Celje), Urban Primožič (PK Škofja Loka), Katja Vidmar (PK Škofja Loka) in Maja Vidmar( PK Škofja Loka).
Priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem mladinskem prvenstvu in evropski mladinski seriji ter za vzpone v naravnih plezališčih pa so prejeli: Martin Bergant ( PK Škofja Loka), Sergej Epih (PK Škofja Loka), Katja Kadič (ŠPK Andreja Kokalja), Rebeka Kamin (ŠPO Domžale), Julija Kruder (ŠPO Celje), Jera Lenardič (AO Kranj), Anže Peharc (ŠPO Tržič), Gašper Pintar (PK Škofja Loka), Jure Raztresen (PK Škofja Loka), Domen Škofic (ŠPO Radovljica), Tim Unuk (PK Laško), Gregor Vezonik (AK Ravne) in Izidor Zupan (ŠPO Celje).
 
Mina Markovič, naša najboljša tekmovalka v športnem plezanju in vnovič najuspešnejša športna plezalka leta je o ciljih v letu 2012 povedala takole: »V lanski sezoni smo že zelo veliko pokazali in težko je še kaj dodati, rezultati govorijo sami zase. Naj povem, da v plezanju še vedno zelo uživam in vidim še precej možnosti, kje ga lahko še izpopolnim. In to me žene naprej - dvigniti osebni nivo plezanja, kjer pa se mi zdi, je meja neskončna. Če bo šlo vse po načrtih, se obeta še ena zelo uspešna sezona tako v težavnosti kot v balvanih.« S treningi so že začeli, in sicer z lahkotnimi vzponi, kot pravi Mina, v Španiji, kjer je preplezala 11 smeri na pogled. Trenirala bo kot do sedaj pod vodstvom trenerja Romana Krajnika.
O dosežkih v športnem plezanju na tekmovanjih je najuspešnejši športni plezalec za leto 2011 Klemen Bečan povedal: »Sezona je bila uspešna, čeprav sem pričakoval še več, v svetovnem pokalu mi je zmanjkalo do stopničk v težavnosti. A pred nami je nova sezona, na katero smo se že začeli pripravljati.« Klemenovo uspešno plezanje v naravnih plezališčih z novo preplezano smerjo 8c na pogled pa zagotovo napoveduje še uspešnejšo letošnjo sezono.

Alpinistično plezalni večer je organiziralo Društvo za gorsko kulturo. Društvo je pripravilo tudi kulturni program, v katerem so kot napoved za 6. mednarodni festival gorniškega filma Domžale (2.-6. april letos) predvajali izbor zelo zanimivih kratkih filmov: Once Upon a Time in Paradies, Vertical Sailing Greenland, Plezalčev dnevnik: Rocklands

Pripravila Zdenka Mihelič

Več o izboru z vsemi obrazložitvami ter vrhunskimi dosežki v alpinizmu in športnem plezanju za leto 2011 najdete tudi vPDF brošuri, izdani ob včerajšnji slovesnosti (1,04 MB)


OBRAZLOŽITEV IZBORA
ALPINIZEM
Anastasija Davidova (AO Ljubljana - Matica), najuspešnejša alpinistka v letu 2011
Nastja niza dobre vzpone že vrsto let, v lanski sezoni pa je še dodatno dvignila svoj skalni plezalni nivo. Sezono 2011 je začela z zimskimi vzponi, nato vztrajno dvigovala skalno formo in poletni opravila serijo odličnih skalnih vzponov v Paklenici, Triglavu in Dolomitih. Počasi, a vztrajno se je razvila v vrhunsko alpinistko in postala ena najboljših slovenskih alpinistk, na katero lahko računamo tudi v prihodnosti.
- Aiguile de Pelerins, Rebuffat - Terray, V, 5, M6, 550 m
- Stenar, SV, Led s severa/Centralna zajeda, IV/ 4+, 800 m
- Zahodna Cina, SZ, Raz kortinških veveric, VIII+, 500 m
- Velika Cina, S, ISO 2000, 7a+, 500 m
- Cima Piccola, DaCorte Vecchio Aldo Nobile, 7c+(7b+), 200 m
- Triglav, S, Na drugi strani časa, VIII, 350m
- Triglav, S, Bergantova smer, VIII+/IX-, 350m
- Tofana di Rozes, J, Compagni di Merenda, 7b, 350 m
- Cima Piccola, JV, Gelbe Mauer, 7a+, 350 m
- Paklenica, Anića kuk, Rumeni strah, 7c, 200 m
 
Luka Krajnc (AO Celje - Matica), najuspešnejši alpinist v letu 2011 
Luka Kranjc je postal eden najboljših slovenskih vrhunskih alpinistov nove generacije. Njegov vsakoletni seznam najtežjih prosto ponovljenih smeri je izjemen. Zlasti razveseljivo je, da Luka pleza na najvišjem nivoju tako pozimi kot poleti. S prostim vzponom v Bellavisti je postavil nov mejnik v slovenskem alpinističnem skalnem plezanju. V 2011 se je udeležil dveh odprav, v ZDA (El Capitan) in v Venezueli (Acopan Tepui), kjer je preplezal več odličnih smeri. Z mladostno zagnanostjo, popolno predanostjo plezanju in vrhunskimi
rezultati bomo z veseljem spremljali Lukovo nadaljnjo alpinistično pot.
Seznam pomembnejših vzponov v letu 2011:
- Triglav, Sanjski Joža, VI/5, M7+, 1050 m, prvenstvena, 3 dni
- Dru, Allain - Leininger, VI/4+, M7+, 900 m, 2 dni
- Paklenica, Anića kuk, Spider, 8a, 350 m
- Osp, Vražji Robert, 8b,150 m
- Križevnik, Hot Line, 7b+, 350 m, prvenstvena
- Zahodna Cina, Bellavista, 8c,500 m, 4. PP
- El Capitan, Golden Gate, 5.13a + 1 x A0, 1000 m, 8 dni
- El Capitan, Salathe, 5.10, C2, v enem dnevu (14 ur)
- Acopan Tepui, Miss Acopan, 7b, 250m, prvenstvena
 
Luka Stražar (Akademski AO), najperspektivnejši alpinist
Luka Stražar je predstavnik mlade generacije slovenskih alpinistov, ki je z dobrimi vzponi opozoril nase že v prejšnjih letih. Odlikujejo ga zagnanost, vztrajnost ter visok plezalni nivo v zimskih razmerah, ki ga je v lanski sezoni še dodatno dvignil. S prvim vzponom v Sanjskem ozebniku v sezoni ter s prvenstveno smerjo v K7 West je dokazal, da sodi med najbolj perspektivne slovenske alpiniste, kateri bodo imeli pomembno vlogo tudi v prihodnjih letih.
- Prisojnik, Lambada, WI 6, 70 m
- Triglav, Sanjski ozebnik, V+/ 5, 1100 m, prvi v sezoni
- Rjavina, Spomin, IV/ M4, 1000 m, s prvenstveno varianto, prvi v sezoni
- Mojstrovka, Žica v uč, VII/VII-, 400 m, prvenestvena
- Špik-Škrlatica-Triglav, 3 x Skalaška, V, 2500 m, 1 dan (15 h)
- K7 West (6858m), Sanjači zlatih jam, VI WI5 M5 A2, 1600 m, prvenstvena , 4 dni

ŠPORTNO PLEZANJE
Mina Markovič (PK 6b Ptuj), najuspešnejša športna plezalka v letu 2011
To je bila brez dvoma njena sezona, ki jo je začela in končala z zmago. Kot ena redkih sploh doslej je zmagala v obeh disciplinah, vendar je bila daleč najbolj uspešna v težavnosti. V celotni sezoni samo enkrat ni stala
na zmagovalnih stopničkah, zabeležila pet zmag in na koncu zlata kolajna skupnega seštevka težavnosti in tudi kombinacije. Prištejmo k temu še bronasto kolajno iz svetovnega prvenstva v kombinaciji, naslov državne
prvakinje v težavnosti in balvanih ter povsem ob koncu leta še smer z oceno 8b na pogled.
 
Klemen Bečan (ŠPO Tržič), najuspešnejši športni plezalec v letu 2011
V svetovnem pokalu je nadaljeval z nastopi v obeh disciplinah in kot eden redkih je nastopal v finalu tako v balvanih kot tudi v težavnosti. Tokrat je bil uspešnejši v balvanih, saj si je dvakrat priplezal srebrno kolajno svetovnega pokala, bronasta pa mu je pripadla v končnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji. Izvrstno formo je potrdil tudi v plezališčih, kjer je kot prvi slovenski plezalec preplezal smer z oceno 8c na pogled.
-------------------------------------------------------------
Ocena alpinistične sezone 2011 Komisije za alpinizem PZS:
Zima je ponovno postregla z odličnimi razmerami in že kot leto prej, se je spet veliko plezalo. Ko so novice o določeni preplezani smeri dosegle širšo alpinistično populacijo, so mnoge smeri doživele prava obleganja. Pohvaliti velja raziskovalni pristop posameznih alpinistov, ki plezajo nove smeri, opravljajo prve ponovitve v sezoni, mnogokrat tudi na račun dnevnega neuspeha. Takih alpinistov je bilo lani kar nekaj in mnogo smeri je bilo splezanih na visoki ravni (npr. Triglav - Sanjski Joža, Široka peč - Zimska direktna itn). Zlasti omenjeni smeri kažeta nov pristop sodobnega vrhunskega zimskega alpinizma v naših stenah in potrjujeta, da se ni treba izgovarjati na zimske razmere ter da se da s pravim pristopom preplezati marsikaj.
V zahodnih in centralnih Alpah pozimi ni bilo presežnikov, z izjemo nekaj dobrih vzponov (npr. Dru, Droati, Eiger).
V poletni sezoni se je nabralo veliko kvalitetnih vzponov. Če so bile še pred nekaj leti najtežje smeri rezervirane le za peščico alpinistov, se je letos krog teh še razširil. Še ne dolgo nazaj so določene preplezane smeri veljale za vrhunec sezone, danes pa se niti ne uvrščajo med najboljše vzpone v sezoni.
Mnogi alpinisti prenašajo visok športno plezalni nivo v najtežje alpske smeri, iščejo nove linije za nove smeri ali iščejo smeri še brez prostih ponovitev. Vsekakor zelo spodbudno.
Ponovno je bilo preplezanih veliko prvenstvenih smeri, nekaj zelo dobrih (Triglav, ostenje Križevnika, Ojstrica, Tofana, itn). Prav tako je bilo opravljenih kar nekaj resnih ponovitev smeri, ki morda po sami oceni ne sodijo v špico najtežjih smer, po resnosti pa.
Zavedati se moramo, da zgolj ocena vedno ne pove vsega o pravem karakterju smeri. Mnogokrat se prava slike vzpona skriva v podrobnostih, ki pa se jih ob zapisu preplezane smeri ne predstavi.
Stopnička najtežje skalne alpinistične smeri se je lani dvignila na visokih X+/XI- (8c). S tem je bil postavljen nov mejnik v slovenskem alpinističnem skalnem plezanju.
Odpravarski izkupiček v najvišja gorstva sta zaznamovali predvsem dve odpravi, Xuelian Feng (Kitajska) in Charakusa (Pakistan). Na obeh je bila preplezana vrhunska prvenstvena smer (v Xuelian North East in v K7 West). Osrednji odpravi PZS na Makalu ni uspelo izpolniti zadanih ciljev, prav tako ne odpravi na Nanga Parbat.
Slovenski alpinisti so opravili nekaj dobrih vzponov v Patagoniji, Kirgiziji, ZDA, Indiji in Venezueli. Zelo razveseljivo je dejstvo, da so bili akterji mnogih najkvalitetnejših smeri preplezanih na odpravah alpinisti mlade generacije. Spet se je pokazalo, da lahko po vzponih na najvišji ravni posežejo le alpinisti, ki trdo, predano in načrtno delajo - plezajo. Pri današnjih visokih merilih v alpinizmu je to edini pravi način. Spodbudno je, da mladi alpinisti prevzemajo vidnejše vloge v slovenskem alpinističnem prostoru. To je nujno za nadaljnji razvoj in povezanost slovenskega alpinizma.
Zavedati se moramo vlogo odsekov in pomen dela z mladimi alpinisti tam. Če se na odsekih pri perspektivnih zamudi, je za alpinistični razvoj posameznika kasneje v večini primerih prepozno. Pokazalo se je, kako pomembni sta vlogi obeh komisij (KA in KOTG) pri PZS ter njunih akcij in aktivnosti za slovenski alpinizem. V bližnji prihodnosti bo potrebnih nekaj sprememb zaradi učinkovitejšega delovanja komisij, KA pa bo poleg stalnih in vpeljanih aktivnosti največ pozornosti posvetila ravno mladim perspektivnim alpinistom.
Zaskrbljujoče je nezanimanje alpinistov za himalajske odprave. Razlogov je verjetno več (trenutni alpinistični trendi, splošno stanje v slovenski družbi, manjša možnost za uspeh na odpravah, padec plezalne forme, pomanjkanje idej, čas, denar, itn). V preteklosti se je že večkrat izkazalo, da se brez zadostne kvalitetne alpinistične kilometrine v Alpah ne dosega vidnejših rezultatov v najvišjih gorstvih sveta ter da se na sploh na hitro v alpinizmu praviloma ne uspe. To mora biti vodilo tudi v prihodnosti. Kaj se da na tam področju narediti? Verjetno odgovor, če že je, ni enostaven in zahteva predhodno poglobljeno analizo stanja trenutnega slovenskega alpinizma.
Prava vrednost najboljših slovenskih vzponov v letu 2011 se bo pokazala, ko bomo te v naslednjih tednih primerjali z najboljšimi evropskimi in ostalimi alpinističnimi vzponi. Takrat bomo dobili šele pravo sliko.
Kot že rečeno, vzponi nominirancev in nagrajencev so vzponi, ki predstavljajo večino najboljših slovenskih vzponov opravljenih v letu 2011. Menim, da smo z alpinistično sezono 2011 lahko zadovoljni.
A v vsakem primeru je pred nami novo leto z novimi izzivi in če se skoncentriramo na stvari, ki lani niso bile optimalne, tako na ravni komisij, odsekov in posameznih alpinistov, nas čaka veliko dela.

Miha Habjan, načelnik Komisije za alpinizem Planinske zveze Slovenije
-------------------------------------------------------------

Ocena sezone 2011 Komisije za športno plezanje PZS:
Ne zgodi se prav pogosto, da imamo Slovenci skupno zmagovalko svetovnega pokala. Mina Markovič je tako po Maji Vidmar (l. 2007) postala druga Slovenka s tem laskavim naslovom. Njene letošnje zmage imajo še toliko večjo težo, ker njeni uspehi segajo v obe discipline, tako težavnostno kot balvansko plezanje. 
Zmage v obeh disciplinah so jo okronale tudi kot najboljšo žensko v tekmovalnem športnem plezanju. Seveda ne gre prezreti tudi Majinega tretjega mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Prav tako si bomo leto 2011 zapomnili po slovesu Natalije Gros od tekmovalnih aren, kjer je v svoji bogati karieri kar 23 stala na stopničkah tekem svetovnega pokala. Ob tej priliki se ji še enkrat zahvaljujemo za njen prispevek k razvoju slovenskega plezanja.Da so naša dekleta najmočnejša svetovna ekipa, je že kar nekaj časa znano skoraj vsakem Slovencu, ki spremlja slovenske športnike. Ne gre pa seveda prezreti tudi uspehov naših fantov. Klemen Bečan je kot prvi Slovenec uspel letos kar dvakrat osvojiti 2. mesto na tekmovanjih svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Njegovim uspehom sta se pridružila tudi Jure Raztresen in Domen Škofic, ki sta postala svetovna mladinska prvaka v avstrijskem Imstu in Urban Primožič, ki je v Kranju na domači tekmi svetovnega pokala pred domačimi gledalci presenetil tudi vse poznavalce tekmovalnega plezanja in se uvrstil na 5. mesto.
Kar nekaj je bilo rezultatov, ki nas kot ekipe postavljajo med največje v tem športu. Tako smo kot ekipa zasedli tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Mladinska ekipa je na svetovnem prvenstvu zaostala le za domačini Avstrijci. Da slovensko plezanje ne sloni le na posamezniku in se mladi lahko razvijajo pod mentorstvom Mine, Maje, Natalije in Klemna je seveda lepa vzpodbuda in upanje za, skromno rečeno, vsaj podobne dosežke tudi v letu, ki je pred nami. 

Kot majhni otroci, ki verjamejo v čudeže lahko le upamo, da se plezanje uvrsti v družino olimpijskih športov in tako naredi še en korak naprej v svojem razvoju in prepoznavnosti v celotni športni družini.

Borut Kavzar, načelnik Komisije za športno plezanje PZS


Fotogalerija

 Zdenka Mihelič
24. januarja 2012 so na Alpinistično plezalnem večeru v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah podelili priznanja najuspešnejšim alpinistom in športnim plezalcem. Najuspešnejša alpinistka leta v 2011 je Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica), najuspešnejši športni plezalec v 2011: Klemen Bečan (ŠPO Tržič), najuspešnejša športna plezalka v 2011: Mina Markovič (PK 6b Ptuj) in najuspešnejši alpinist v 2011: Luka Krajnc (AO Celje-Matica).

 Zdenka Mihelič1 / 15
Najuspešnejši alpinisti v 2011 - z desne najuspešnejša alpinistka Anastasija Davidova, najuspešnejši alpinist Luka Krajnc in najperspektivnejši alpinist v 2011 Luka Stražar

 Zdenka Mihelič2 / 15
Desno načelnik Komisije za odprave v tuja gorstva PZS Tone Škarja in podpredsednik PZS Borut Peršolja

 Zdenka Mihelič3 / 15
V prvi vrsti najuspešnejši v 2011 z alpinistom Silvom Karom (levo), režiserjem slovesne podelitve

 Zdenka Mihelič4 / 15
Podpredsednik PZS Borut Peršolja

 Zdenka Mihelič5 / 15
Nagrado za posebne dosežke so prejeli tudi člani odprave Xuelian Feng za vzpon v Xuelian North East (člani odprave so prejeli skupno nagrado): Aleš Holc (AO Kamnik), Igor Kremser (Akademski AO) in Peter Juvan (Akademski AO).

 Zdenka Mihelič6 / 15
Prejemniki nagrade za posebne dosežke v alpinizmu s podpredsednikom PZS Borutom Perošljo (desno) in načelnikom Komisije za alpinizem PZS Miho Habjanom

 Zdenka Mihelič7 / 15
Priznanje in zlati cepin za najuspešnejšo alpinistko v 2011 je prejela Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica)

 Zdenka Mihelič8 / 15
Najuspešnejši v alpinizmu v Sloveniji v letu 2011: najperspektivnejši alpinisti Luka Stražar (Akademski AO), najuspešnejša alpinistka Anastasija Davidova (AO Ljubljana -Matica) in najuspešnejši alpinist Luka Krajnc (AO Celje-Matica)

 Zdenka Mihelič9 / 15
Komisija za športno plezanje PZS in Planinska zveza Slovenije sta podelili priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem mladinskem prvenstvu in evropski mladinski seriji ter za vzpone v naravnih plezališčih. Na sliki prejemniki s podpredsednikom PZS Borutom Peršoljo (desno) in načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Borutom Kavzarjem (levo)

 Zdenka Mihelič10 / 15
V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah so se zbrali številni prijatelji nagrajenih in ljubitelji gora, plezanja, alpinizma, sten ...

 Zdenka Mihelič11 / 15
Alpinistično plezalni večer je povezovala Mojca Volkar Trobevšek

 Zdenka Mihelič12 / 15
Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih in za vzpone v naravnih plezališčih so prejeli: Urban Primožič (PK Škofja Loka), Maja Vidmar( PK Škofja Loka), Katja Vidmar (PK Škofja Loka), Natalija Gros (AO Kranj), ki se je konec lanske sezone poslovila od bogate tekmovalne poti, in Jernej Kruder (ŠPO Celje)

 Zdenka Mihelič13 / 15
Najuspešnejša športna plezalca v Sloveniji v 2011 - Klemen Bečan (ŠPO Tržič) in Mina Markovič (PK 6b Ptuj)

 Zdenka Mihelič14 / 15
V letu 2011 NAJUSPEŠNEJŠI v alpinizmu in športnem plezanju v Sloveniji: z leve alpinistka Anastasija Davidova, športni plezalec Klemen Bečan, športna plezalka Mina Markovič in najuspešnejši alpinist v 2011 Luka Krajnc

 Zdenka Mihelič15 / 15
Zlati cepin najuspešnejšega alpinista - to leto v rokah Luke Krajnca za leto 2011. Andrej Grmovšek ga je dobil za najuspešnejšega alpinista v letu 2005, 2008 in 2010, Marko Prezelj za leto 2006, Luka Lindič za leto 2009

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih