sobota, 22. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

6. 4. 2023, ogledov: 255

Začenja se akcija Gibalno ovirano gore osvajajo 2023

Odbor Planinske zveze Slovenije za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami – Odbor inPlaninec – je v četrtek, 6. aprila 2023, predstavil svoje načrte za leto 2023. Prav posebno pozornost je namenil akciji GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO 2023 (GOGO 2023), ki bo letos, v četrtem letu, potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar.
Za datum predstavitve so izbrali 6. april, mednarodni dan športa za razvoj in mir, saj s svojo akcijo gibalno oviranim priporočajo in predvsem omogočajo aktiven življenjski slog ter čim več telesne dejavnosti. Obenem akcija povezuje invalidske in humanitarne organizacije, krepi solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo ter promovira skrb za naravo.

Jurček Nowakk, vodja Odbora inPlaninec - Odbora za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami, ki deluje pri Planinski zvezi Slovenije, je prepričan, da so v odboru ubrali prvenstveno smer, saj se delo odbora osredotoča na omogočanje vključevanja invalidov in oseb s posebnimi potrebami v planinske dejavnosti ter prispevanje k inkluzivni družbi: »Naše delo je izjemno in raznoliko. Inovativni ljudje smo pripravljeni preizkušati in iskati nove načine reševanja problemov, s poudarkom na rešitvah namesto na težavah. Začrtana prvenstvena smer nas bo pripeljala na cilj.«

inPlaninec_aktivnosti__5_

Akcija GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO tako v letošnjem letu prinaša kar 19 pohodov po poteh, dostopnih tudi za planince na invalidskih vozičkih in pohodnike, ki pri hoji potrebujejo pomoč. Pri izvedbi bo sodelovalo pet partnerjev:

• Planinska zveza Slovenije,
• Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.,
• Zveza paraplegikov Slovenije,
• Društvo distrofikov Slovenije,
• Združenje multiple skleroze Slovenije.

Partnerje je novinarski konferenci napovedal vodja delovne skupine GOGO 2023 Stojan Rozman. Konferenca je potekala v zelenem okolju turistične kmetije Pri Lazarju, kjer so predstavniki partnerskih organizacij s podpisom dogovora akciji zagotovili še trdnejšo podporo.

Predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan je ob tej priložnosti poudaril, da Planinska zveza Slovenija letos praznuje 130. jubilej in da je v svoji raznolikosti našla prostor tudi za najranljivejše v naši družbi. Ker je doživljanje narave osnovna potreba vsakega izmed nas, sta akcijo podprla tudi vrhunska alpinista Marija in Andrej Štremfelj, prvi zakonski par, ki se je povzpel na vrh Everesta: »Radost, ki jo prinesemo v dolino, nam polepša dneve vsakdana in zato je vredno sodelovati v akcijah GOGO. Pridružite se še vi

inPlaninec_aktivnosti__17_

Ponosni generalni sponzor akcije GOGO 2023 je že četrto leto NiceHash, slovenski posrednik pri rudarjenju kriptovalut, obenem pa je bogastvo akcije tudi v povezovanju z ostalimi akcijami Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije. To so:

o Paraplezanje - poteka 3. leto,
o Nevrorazlični AMA - poteka 3. leto,
o Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti - poteka 4. leto,
o Gibalno ovirani gore osvajajo - poteka 4. leto,
o Odločen korak - za slepe in slabovidne ni ovir - poteka 5. leto,
o Gluhi strežejo v planinskih kočah - z letošnjim letom pod naslovom inPlaninci z okvaro sluha in z razširjeno vsebino, poteka 6. leto,
o Spletna aplikacija inPlaninec - Planinske poti, dostopne invalidom in osebam na vozičkih.

Posebni akciji Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije sta:

o Učenje slovenskega znakovnega jezika za slepe,
o Športno plezanje za osebe z okvaro sluha.

23._september_banner

V sklopu akcije Odločen korak - za slepe in slabovidne ni ovir želi manjša skupina planink in planincev 19. julija osvojiti Triglav! 23. septembra pa se bodo planinci podali od Ankarana do Debelega rtiča in se pridružili zaključku Poti slepih in slabovidnih planincev po Slovenski planinski poti. Obenem bodo s podporo sponzorja Lek, član skupine Sandoz, obeležili tudi 70 let Slovenske planinske poti, 130 let Planinske zveze Slovenije, dan slovenskega športa in mednarodni dan znakovnih jezikov.

Podporo akciji GOGO 2023 in delu odbora inPlaninec so na današnji novinarski konferenci izkazali predstavniki vseh partnerskih organizacij in delovnih skupin, prostovoljci, ambasadorji in parašportniki.PDFinPlaninec zloženka
PDF
letni načrt pohodov inPlaninec
Kontakt in več informacij:

Za vse dodatne info o akciji GOGO 2023 in ostalih akcijah Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije smo dosegljivi na e-naslov gogo@pzs.si, inplaninec@pzs.si ali na telefonski številki 031/536 573, 041/590 981, kjer vas bosta prijazno nagovorila Stojan Rozman, vodja delovne skupine GOGO, ali Marjeta Čič, namestnica vodje Odbora inPlaninec.


Fotogalerija

 Arhiv Odbor inPlaninec

 Arhiv Odbor inPlaninec1 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec2 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec3 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec4 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec5 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec6 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec7 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec8 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec9 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec10 / 10

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih