sobota, 20. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

SPOROČILA ZA MEDIJE  

8. 8. 2011, ogledov: 1439

Ogenj v Alpah 2011

Vsako leto, drugo soboto v avgustu, zagorijo številni ognji in kresovi vzdolž Alp, od Dunaja do Nice. Ogenj je od nekdaj simboliziral svetlobo, upanje, življenje. V Alpah je bil simbol komunikacije med vrhovi, osvetljeval je poti, oznanjal je pretečo nevarnost. V današnjem času na ta večer ogenj pomeni simbol varovanja Alp, ki se ga zavedamo v vseh alpskih deželah. Zato že vrsto let vsi, ki nam ni vseeno za okoljske probleme, na ta dan združimo moči in s kresom, baklami ali svečami opozorimo na nevarnosti, ki prežijo na alpski svet.
Slovenija že vrsto let sodeluje v tej akciji (ki sicer poteka v organizaciji http://www.feuerindenalpen.com/ od leta 1986), od leta 2004 naprej je ogenj na simbolični način vsako leto zagorel tudi po slovenskih vrhovih. Tudi letos bo tako. V soboto, 13. avgusta, in v vsem avgustu, se bomo čez dan in zvečer povzpeli na vrhove, s čimer bomo opozorili na varovanje narave, ohranjanje naravne in kulturne dediščine v alpskih regijah ter na varovanje njihovih ekosistemov. Akcija 'Ogenj v Alpah' nas vzpodbuja, da se zavemo tudi prihodnosti in naših zmožnosti pomoči in vključevanju v trajnostni razvoj.

KAKO LAHKO SODELUJEMO
Letos CIPRA Slovenija, Triglavski narodni park in Planinska zveza Slovenija združujejo moči in pozivajo vse planince, ljubitelje narave, planinska društva, občine, lokalne iniciative, nevladne organizacije in vse ostale zainteresirane, da se pridružite akciji, ozaveščanju in opozarjanju na pomembnost ohranjanja narave ter na simbolni način prižgete 'ogenj' - prižgete npr. svečo ali novoletne kresničke na svojih avgustovskih (ne samo v soboto, 13. avgusta) pohodih, vzponih, potepih, izletih na vrhove širne Slovenije, po najvišjih in najnižjih - pa višina sploh ni pomembna, pomemben je namen. Idej pa je nešteto, vsako društvo, družba prijateljev, družina, vsaka skupina lahko doprinese veliko že samo z enim pohodom v mesecu avgustu.
Če se odločite in boste sodelovali, naredite na vrhu skupinsko fotografijo in nam sliko s podatkom, kje ste bili in koliko vas je bilo, pošljite na e-naslov: slovenija@cipra.org.

Druga možnost pa je, da se skupini TNP in CIPRA Slovenija pridružite na delovni akciji, v soboto, 13. avgusta, in sicer pri odstranjevanju zarasti na Malem polju pod Vodnikovim domom na Velem polju. Zaradi lažje organizacije akcije prosimo, da svojo udeležbo nujno sporočite do vključno srede, 10. avgusta, na e-naslov: slovenija@cipra.org.
Oprema, malica: osebna planinska oprema, osebni dokument, delavske rokavice, dobra obutev, po možnosti tudi škarje, lažja žaga ... Malica iz nahrbtnika.

Ob tem vas že sedaj, spoštovane novinarke in spoštovani novinarji, ter udeleženci akcije vabimo na skupno srečanje sodelujočih v akciji in medijev, ki bo takoj po koncu akcije na Malem polju. Dobimo se v Info središču TNP Triglavska roža na Bledu, v soboto, 13. avgusta 2011, ob 20. uri. Na srečanju se bodo TNP, CIPRA Slovenija in PZS predstavili s svojo dejavnostjo ter opozorili na trenutne naravovarstvene problematike.
V primeru slabega vremena akcija na Malem polju odpade, srečanje na Bledu pa bo kot dogovorjeno ob 20. uri.

Vabimo torej vse, da se pridružite akciji preko širnih vrhov ali na Malem polju in na srečanju na Bledu ter tako pomagate pri ozaveščanju in opozarjanju na okoljsko problematiko, trajnostni razvoj in na ohranjanje narave tudi za naše zanamce.

Za vsa vaša posredovanja tega povabila naprej in za vaša poročanja - že vnaprej hvala.

Dodatne informacije:
CIPRA Slovenije: Leon Kebe, 031 655 993, slovenija@cipra.org,
Triglavski narodni park: Marjeta Albinini, 031 844 051, marjeta.albinini@gmail.com,
Planinska zveza Slovenije: Zdenka Mihelič, 041 222 358, zdenka.mihelic@pzs.si.

CIPRA Slovenija Triglavski narodni park Planinska zveza Slovenija
predsednik dr. Matej Ogrin direktor mag. Martin Šolar predsednik Bojan Rotovnik


 
 

 

Dokument: sporoČilo za javnost-ogenj_v_alpah2011.pdf (160,90 KB)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med sporočili


Datum  

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise

Kontaktna oseba
Predstavnica PZS za odnose z javnostmi:
Manca Ogrin
T: + 386 (0)40 352 665
E: pr@pzs.si
IZBERI
Znaki in logotipi
Kontaktna oseba
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih