sreda, 22. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

DOGODKI IN AKTIVNOSTI 2024

11.06.2017 / Tura, ogledov: 3332

S študenti v hribe ... po najlepši razgled na Logarsko dolino

Vrsta dogodkaTura
ObmočjeKamniško-Savinjske Alpe
Kdaj11.06.2017 6:20, Ljubljana Vižmarje
TežavnostZelo zahtevna planinska pot
Ne z Ojstrice, ne s Planjave, Brane ali Mrzle gore. Pravzaprav sploh ne z višjih vrhov nad Logarsko dolino. Pač pa s spregledane, skrite in nadvse nepomembne Logarske peči. Točno tako – od kod?

Še niste slišali za Logarsko peč? No, tega vam res ne gre zameriti - tudi na zemljevidih je le površno omenjena. Prav zato bi jo lahko primerjali s spečo lepotico Logarske dolina, ki čaka, da jo prebudimo iz spanca. In kaj bomo storili? Osedlali najboljšega vranca, oz. več njih, če se skrivajo v jeklenem konjiču, in se vihravo podali proti naši princeski.

Ker pa je princeska precej majhne rasti, bomo reševalno akcijo nadaljevali z vzponom na bližnji Strelovec ter nekoliko manj bližnjo Krofičko. Bo pa reševanje precej pestro, zato se dobro kondicijsko pripravite.
Vse svoje vrance bomo tokrat pustili ob krčmi, ki ji pravijo Hotel Plesnik. Od tam se bomo v strnjeni koloni, oboroženi s polnimi nahrbtniki jedače, pijače in ostalih priteklin, ob slapu Palenk pričeli vzpenjati po strmem gozdnem pobočju, ki nas bo vodilo proti našemu prvemu cilju - princeski. Našli jo bomo tik nad Icmanikovo planino, dobro skrito med košatimi macesni. Če nam bo sreča mila jo bomo ozrli po dobrih dveh urah hoje, še slabo naslednjo pa bo trajalo do Strelovca. Tam bomo našli tudi dovolj prostora za daljši odmor, katerega običajno izkoristimo za klepet, predvsem pa za okrepčilo. Ker se s polnimi želodčki težko vzpenjamo, se bomo raje spustili. Spustili vse do odcepa poti, ki nas bo popeljala na naš (po nadmorski višini) najvišji cilj - na Krofičko.
Od omenjenega odcepa bomo še nekaj časa hodili po senčnem gozdu, nakar nas bo pobožalo visokogorsko sonce. Mi pa bomo pobožali hladno, belo skalo, ki jo bodo proti vrhu vedno pogosteje pričele spremljati jeklenice in klini. Še pred tem, pa si bomo na glavo nadeli čelade - zato je nikar ne pozabite doma! Pazljivost ne bo odveč tudi ob povratku, saj se bomo do križišča, na katerem smo pred časom skrenili s poti, vračali po isti poti. Tam pa bomo zavili levo, proti Koči na Klemenči jami, s preverjeno dobro postrežbo jedače in pijače. Priložnosti za še zadnji daljši počitek bo sledil sestop do iskrih vrancev. Od tam pa ... le še domov. 

Za celoten krog si bo potrebno vzeti približno 8 ur - čas počitkov tu še ni vključen. Ker gre za pravo (visoko)gorsko turo prosimo, da se temu ustrezno pripravite že doma - s primernimi oblačili, zadostnimi količinami pijače in hrane, predvsem pa čelado.

PS: Ob dovolj visokih temperaturah je mogoča poturna osvežitev v tolmunih pod slapom Palenk! ;)

Izlet bo potekal v nedeljo, 11. junija 2017, z zborom ob 6.20 v Ljubljani (pred trgovino Merkur v Vižmarjah - končna postaja LPP linije 1 (Vižmarje)), ob 6.50 v Kamniku (Avtobusna postaja Kamnik) oz. ob 8. uri pred hotelom Plesnik v Logarski dolini.

Obvezna oprema
Čelada
, gojzarji, nahrbtnik, udobna oblačila, kapa, rokavice, rezervno perilo, malica in pijača, vrečka za smeti. Sestop bo potekal mimo Koče na Klemenči jami pod Ojstrico, zato bo prav prišel kakšen evro ali dva za morebiten priboljšek. Slednji so preverjeno dobro. =) Možna je izposoja čelade - v tem primeru se obrnite na vodjo izleta.

V primeru slabega vremena bo potek izleta prilagojen aktualnim vremenskim razmeram. Vodja izleta si pridržuje pravico do spremembe poti in cilja, prestavitve izleta oz. v najslabšem primeru njegovi odpovedi v kolikor bo smatral, da so razmere na terenu neustrezne oz. (pre)nevarne za varno izpeljan izlet.

Prijave samo preko elektronskega obrazca najkasneje do četrtka, 8. junija, do 12. ure. Število udeležencev je omejeno na 20, zato pohitite s prijavo.

Prevoz: Izlet je brezplačen, prevoz je lasten. Stroški prevoza se porazdelijo med vse udeležence. Tako bomo poskrbeli za kar se da nizke stroške in kar je še pomembneje ... za nižji ogljični odtis našega planinskega pohajkovanja.

Izlet vodi Matej Ogorevc, vodnik Planinske zveze Slovenije. V primeru vprašanj je dosegljiv na telefonski številki 041 483 924 oz. na elektronskem naslovu mogorevc@gmail.com.Ostali dogodki in aktivnosti ta dan:
 46. srečanje zamejskih SPD v dolini Vrat Kulturna prireditev
 Srečanje na Bukovici - 50 let PD Žalec Pohod
 25. POHOD PO VELIKOLAŠKI KULTURNI POTI Pohod
 50. srečanje planincev Pošte in Telekoma Slovenije Srečanje
 Vošca Pohod
 BJELOLASICA Pohod
 46. srečanje slovenskih zamejskih planinskih društev Srečanje
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
IZBERI LETO IN / ALI MESEC
2024 (9)
Januar (1)
Marec (3)
April (4)
Maj (1)
2023 (8)
Marec (1)
April (3)
2022 (20)
Marec (2)
April (5)
Maj (3)
Julij (3)
Avgust (1)
2021 (4)
Avgust (1)
2020 (8)
Marec (2)
April (1)
Maj (1)
Julij (1)
2019 (25)
Januar (2)
Marec (4)
April (3)
Junij (1)
Julij (2)
Avgust (2)
2018 (27)
Januar (2)
Marec (1)
April (7)
Maj (1)
Julij (2)
Avgust (2)
2017 (25)
Januar (1)
Marec (5)
April (3)
Maj (2)
Junij (1)
Julij (2)
2016 (34)
Januar (2)
Marec (4)
April (9)
Maj (2)
Junij (2)
Julij (3)
2015 (34)
Januar (1)
Marec (3)
April (8)
Maj (5)
Junij (1)
Julij (1)
Avgust (2)
2014 (6)
Januar (1)
Maj (1)
2013 (5)
Januar (1)
April (1)
Maj (2)
2012 (12)
Januar (1)
Marec (1)
April (2)
Maj (2)
Julij (1)
2011 (2)
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino