nedelja, 14. julij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

sreda, 10. november 2021 ob 14:40, ogledov: 3394

Mirjam Šatej Cucek priznanje Mladina in gore 2021 za življenjsko delo

Planinsko društvo Postojna | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije vsako leto za največje dosežke na področju mladinskega dela v planinstvu podeljuje priznanja Mladina in gore. Za življenjsko delo ga bo letos na predlog PD Postojna prejela Mirjam Šatej Cucek (PD Postojna).
Mirjam Šatej Cucek je kot mlada, nova učiteljica razrednega pouka prišla v osnovno šolo Pivka, kjer ji je ravnatelj ob sprejemu določil: "Ti boš pa še planinski krožek vodila." Imel je srečno roko, vse do letošnjega septembra, ko je Mirjam odšla v pokoj, je bila neumorna mentorica planinskega krožka in stalna vez med društvom in šolo. Kot učiteljica razrednega pouka je v planinske vrste pripeljala vsako leto nov podmladek, vendar ji tudi starejši otroci niso uhajali. Vsako leto je za tekmovanje Mladina in gore pripravila tudi do 3 ekipe. Pri pripravi ekip so ji radi pomagali vsi vodniki iz društva, ona pa je sodelovala z njimi, ne samo na šolski ravni, temveč tudi na vseh društvenih izletih, taborih in akcijah. Gonilna sila je bila tudi, ko so prevzeli izvedbo regijskih tekmovanj, prevzela je vso koordinacijo med šolo, društvom in predstavnikom PZS.

mirjam_satej_cucek_foto_arhiv_pd_postojna
Mirjam Šatej Cucek priznanje Mladina in gore 2021 za življenjsko delo (foto arhiv PD Postojna)

Veliko njenih otrok se je po osnovni šoli udeležilo tečaja za mladinske voditelje, na Mladina in gore pa so tekmovali tudi kot srednješolci. Nekateri od njih so danes v vodniških vrstah PD Postojna, nekateri so člani PD in se udeležujejo društvenih izletov, veliko pa je takšnih, ki jih srečujejo v gorah, kamor zahajajo sami in s prijatelji. Ker je bila toliko let mentorica je k krožku dobila tudi že otroke svojih prvih učencev. Mirjam je bila vedno na razpolago otrokom, tudi na društvenih taborih je vedno hodila z najmlajšimi, skrbela zanje in jim razlagala, kako se oblečemo, kaj obujemo, kaj pojemo in popijemo, kako hodimo in kako ne hodimo ... tega se res nikoli ni naveličala.

mirjam_satej_cucek_mladi_foto_arhiv_pd_postojna
Mirjam Šatej Cucek na izletu z mladimi planinci (foto arhiv PD Postojna)

Pred šestimi leti so taborili v Dovjem, za odrasle in "ta velike" je bil v načrtu Triglav, "ta mali" naj bi šli po nižjih planinah. Takrat je Mirjam izdala, da še ni bila na Triglavu in da si tega srčno želi. Tako zelo se je razdajala za otroke, da je dala svoje želje in potrebe čisto na stran in v PD tega niso opazili. Seveda so jo za dva dni rešili vseh obveznosti in bila je res vesela svoje osvojitve Triglava. Ker danes ravnatelji več ne določajo mentorjev, zanjo še nimajo zamenjave in zato še vedno pomaga. Ker ji zdravje dobro služi, v PD Postojna računajo nanjo tudi pri nadaljnjem delu z mladimi.

Pa še nekaj besed iz ust njenega tekmovalca, ki je danes star že nekaj čez 30 let: "Lepo je bilo in še danes mi vse tisto znanje, ki nam ga je Mirjam dala, pride prav in ga vsak dan uporabljam."
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino