nedelja, 14. julij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

petek, 12. november 2021 ob 12:00, ogledov: 2043

MO PD Nova Gorica priznanje Mladina in gore 2021 za izjemne dosežke pri delu z mladimi

Planinsko društvo Nova Gorica | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije vsako leto za največje dosežke na področju mladinskega dela v planinstvu podeljuje priznanja Mladina in gore. Za izjemne dosežke pri delu z mladimi, ki se kažejo v kakovosti in stalnosti dela ter razširjenosti planinstva med mladimi v lokalnem prostoru ga bo letos prejel mladinski odsek Planinskega društva Nova Gorica - za dolgoletno delo z mladimi in za mlade.
Začetki dela mladinskega odseka Planinskega društva Nova Gorica segajo že v leto 1962. Leta 1976 je odsek izvedel svoj prvi občni zbor, kar pomeni, da je odsek uradno že 45. leto del dejavnosti planinskega društva in tako aktivno prenaša znanje, prostovoljstvo, veselje in ljubezen do gora na mlajše člane, ki pozneje počnejo enako.

2_mladinski_planinski_tabor_v_Lepeni_1976_arhiv_PD_Nova_Gorica
Mladinski planinski tabor v Lepeni leta 1976 (foto arhiv MO PD Nova Gorica)

V tem času je odsek izpeljal številne izlete in mladinske planinske tabore. V letošnjem letu je odsek organiziral že 46. mladinski planinski tabor, ki se neprekinjeno, z izjemo leta 1991, izvaja od leta 1975. V posameznih letih so bili v istem letu izvedeni tudi ločeni tabori za osnovnošolce, dijake in študente. V zimskih mesecih se izvede tudi dvo- ali tridnevno zimovanje.

Z ekipami otrok so se udeleževali tekmovanja Mladina in gore. Kar trikrat so bili organizatorji. Domače ekipe so štirikrat osvojile prvo mesto (leta 1991, 1992, 1997 in 1998). Do leta 2010 je odsek sodeloval in organiziral tudi orientacijska tekmovanja POT v primorski ligi. Na odseku je deloval tudi orientacijski krožek. Udeleževali so se državnih tekmovanj SPOT.

Vsa leta člani odseka skrbijo za izobraževanja vodnikov, mentorjev in mladinskih voditeljev. Aktivni člani odseka izvajajo tudi planinsko šolo za otroke in mlade ter prenašajo svoje znanje na planinskih izletih.

42_tabor_mladinskega_odseka_Mlacca_2017_arhiv_PD_Nova_Gorica
Tabor mladinskega odseka PD Nova Gorica v Mlačci leta 2017 (foto arhiv MO PD Nova Gorica)

Redno se izvaja akcija Ciciban planinec in Mladi planinec, pred tem tudi Pionir planinec. V vseh teh letih so številnim mladim podelili priznanja za udeležbo na izletih.

Odsek s pomočjo mentorjev aktivno sodeluje z osmimi goriškimi osnovnimi šolami. Mesečno izpelje izlete za različne starostne kategorije (letno so se številke gibale tudi do 1500 otrok), krajša zimovanja in tradicionalne tabore ter redno skrbi za izobraževanje strokovnega kadra. Aktivni člani odseka so vsa ta leta sodelovali tudi pri številnih aktivnostih društva (propaganda, izvedba posameznih akcij društva, delovnih akcijah, ipd.). Odsek sodeluje tudi z drugimi društvi v MDO Posočja (srečanja) in širše v lokalni skupnosti.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino