nedelja, 14. julij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

torek, 7. december 2021 ob 07:30, ogledov: 8065

Snežni plaz | Resne razmere ali niti ne?

Objavil(a): Matej Ogorevc
Letošnja zima nas je tako kot lani že zgodaj obdarila z velikimi količinami snega in vsi zimski navdušenci s(m)o komaj čakali, da zbrišemo prah iz smuči in sani in se znova zaženemo v bele strmine. Vendar naj nas v gore ne vleče le deviška belina sveže snežne odeje. Kaj pa razmere znotraj nje? Razmere so vedno. Kakšne? Takšne ali drugačne, pa vendarle …
V zadnjih dneh so snežne in vremenske razmere v naših gorah nepredvidljive. Predvsem zaradi starega in novega snega, ter vetra.

Po vseh delih Alp že poročajo o plazovnih nesrečah in žal tudi o žrtvah, ki so jih zahtevali snežni plazovi. In razmere so še kako resne tudi pri nas. Upamo, da kložasti plaz na južnem pobočju Ratitovca, ki je odnesel 3 turne smučarje in enega poškodoval, ni bil uvod v črno snežno sezono. Vemo, da sobotni plaz ni bil le osamljen primer, vendar je bil k sreči edini, ki je zahteval posredovanje reševalcev.

Samo spomnimo, da je za veliko večina plazov, ki zahtevajo žrtve, odgovorna žrtev sama ali pa nekdo v njihovi skupin in da je snežni plaz naravna nesreča, ki v Sloveniji zahteva največ žrtev. V povprečju VSAKO LETO 1-2 smrtni žrtvi.

Dostop do znanja ni bil še nikoli tako enostaven, kot je danes. Hkrati je vedno bolj dostopna tudi oprema, ki pozimi ne sme manjkati v nahrbtniku (lavinska sonda, žolna in lopata). Pa se kljub vsemu znanju in top opremi dejansko obnašamo odgovorno? Ali res naredimo vse, kar je v naši moči, da bi se domov vrnili veseli in v enem kosu?

Kljub številnim opozorilom vedno znova, sploh pa zadnje dni, opažamo, številne zapise o perfektnih razmerah na izjemno plazovitih območjih, kjer je samo splet srečnih okoliščin kriv, da se ni zgodilo kaj hujšega. Sploh smo občutljivi na dogajanje na območju Zelenice, kjer vedno znova s strahom zremo v severna pobočja Begunjščice in jugovzhodno pobočje Spodnjega Plota in kolone navdušencev, ki se v vseh razmerah podajajo proti Domu na Zelenici. Le malokdo pa se zaveda, da so plazovi na kratki trikilometrski razdalji od prelaza Ljubelj do koče na Zelenici do sedaj zahtevali kar 9 smrtnih žrtev. Kljub res črni statistiki te doline se posamezniki še vedno požvižgajo na opozorila, na zaporo servisne ceste na Zelenico, ki jo mirne duše zaobidejo. Najdejo pa se tudi taki, ki slepo sledijo snežnemu teptalcu, ki skrbi da je koča tudi v zimskem času oskrbovana, ne pa temu zato, da bo vaš dostop do koče bolj enostaven in elegantnejši. Velikokrat so med njimi tudi udeleženci različnih tečajev. Verjamemo, da so vodniki in inštruktorji, ki tudi v težkih razmerah svoje varovance vodijo na nevarne cilje zelo izkušeni. A vendarle v vsem skupaj ne smemo gledati le za zaslužek. Izjemno važen je tudi zgled in upoštevanje aktualnih lavinskih napovedi.

Toliko opozoril, kot jih ima Občina Tržič, še posebej območje Zelenice nima nobeno območje daleč na okoli. Poleg državnih in lokalnih opozoril na resnost razmer vedno znova opozarjajo tudi posamezni gorski vodniki, policisti in gorski reševalci. Kljub razglašeni 3. stopnji plazovne nevarnosti so trenutne snežne razmere v visokogorju RESNE!

Ali zgolj opozorila res niso več dovolj? Nas res ne ob streznilo nič drugega, kot to, da spet pride do večje nesreče, kot smo jim že bili priča v preteklosti. Kdo bo odgovoren potem? Pristojni, ker niso dovolj storili za preventivo? Pa res niso?

Za našo varnost smo v prvi meri ogovorni sami. Naše trenutno vedenje v gorah pa je v prvi meri neodgovorno predvsem do bližnjih in do reševalcev. Ti ob klicu na pomoč točno vedo, da nimajo prav veliko časa, da mogoče še rešijo zasutega. Vemo, da je ključnih za pomoč zasutemu v plazu prav prvih 15 minut, ko pa običajno reševalci šele izvejo za nesrečo.

Zato poskušajmo biti odgovornejši do sebe in do drugih.

V naslednjih dneh se bodo razmere še poslabšale, saj so na vidiku nove padavine. Spet bo snežilo. Pihal bo veter, ki bo delal klože. Razmere bodo res zahtevne.

V službi za varstvo pred snežnimi plazovi se bomo še naprej trudili, da boste obiskovalci tega območja dobili sveže in točne informacije glede snežne odeje, vremena in razmer.

Snežne razmere, snežno odejo in vreme spremljamo tudi takrat, ko nismo fizično prisotni na terenu. Podatke na naših merilnih mestih zajemamo vsaki 2 minuti in tako vemo, kaj se dogaja z vremenom in snežno odejo na tem območju. Hkrati meritve dopolnjujemo tudi z rednim terenskim opazovanjem. Dobro sodelujemo tudi z Agencijo RS za okolje, s katerimi se redno posvetujemo o trenutnem stanju v naših gorah.

Raziskave kažejo, da večina obiskovalcev pogleda le splošno oceno nevarnosti, ki sama po sebi ne pove prav veliko. Preden se odpravite na turo si vzemite čas in dejansko PREBERITE opozorila, ki jih pripravljajo/mo za vas in temu primerno načrtujte svojo pot.

Zapise na forumih in družabnih omrežjih preberite z veliko mero kritičnosti. Marsikatera dogodivščina je opisana z našo trenutno navdušenostjo in energijo, ki smo jo prinesli s hribov. Nehote pa velikokrat izpustimo tudi kakšen manj prijeten dogodek, ki se nam je pripetil. Pomembno je deliti tudi take zgodbe, ki lahko tiste, ki bodo na pot šli za nami, opozorijo na morebitno nevarnost, ki jih lahko tam čaka. Tako se bodo lahko tudi oni vrnili veseli in nasmejani. Dodatne informacije pa raje pridobivajte iz neposrednih virov.

Torej, kot smo že rekli, razmere so vedno, važno pa je ali se bomo mi v teh razmerah na pot podali, kakšna je naša oprema, kakšno je naše znanje in izkušnje. Predvsem pa v gore pozimi NIKOLI SAMI!

Zato previdno in odgovorno na bele strmine!

Dr. Manca Volk Bahun, Gregor Bahun, Primož Štamcar

Prispevek je prvotno objavljen na www.zvsp.si.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino