nedelja, 14. julij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

sobota, 11. december 2021 ob 00:00, ogledov: 1433

RAZPIS: VODA V GORAH – VARUJMO JO!

Objavil(a): Ana Suhadolnik
Komisija za varstvo gorske narave PZS (nadalje: KVGN) v soglasju z Mladinsko komisijo PZS (nadalje MK) razpisuje nagradni likovni natečaj za planinske skupine pri mladinskih odsekih planinskih društev na temo VODA V GORAH – VARUJMO JO!
Človekova dejavnost v gorah, tudi turizem in planinstvo, je lahko močan vir obremenjevanja in onesnaževanja vodnih teles. Vse, kar naravi škodljivega počnemo in pustimo v gorskem svetu, slej ko prej priteče raztopljeno v vodi na plano v dolinah, tudi v zajetnih pitne vode ter tako ogroža naše zdravje. Zato mora biti skrb za čisto vodo temelj delovanja slovenskega planinstva in zlasti njene (gospodarske) dejavnosti.

Razpis je bil pripravljen v okviru obeleževanja mednarodnega dneva gora v letu 2021, 11. decembra, za katerega je OZN izbrala tematiko TRAJNOSTNI TURIZEM V GORAH.

Namen natečaja je opozoriti na trajnostni pomen ohranjanja in varovanja gorskega sveta, posebej vode za prihodnje generacije, prikazati, kako danes mladi planinci razumejo pomen vode za življenje v gorskem svetu ter kakšne vizije in rešitve ponujajo za varovanje in ohranjanje vodnih teles in virov.

Z natečajem želimo krepiti planinsko kulturo in zavedanje pomena mednarodnega dneva gora, ozaveščenost in informiranost o naravovarstveni problematiki gorskega sveta ter aktivno sodelovanje med mladimi planinci. Poleg tega želimo še izboljšati medgeneracijsko in medsektorsko sodelovanje v okviru PZS in poskrbeti za promocijo planinstva med mladino v širšem družbenem prostoru.

Pogoji natečaja:

V natečaju lahko sodelujejo planinske skupine oziroma planinski krožki mladinskih odsekov planinskih društev, ki so člani Mladinske komisije PZS (nadalje: krožki). Vsak krožek lahko sodeluje samo z enim delom, ki mora biti rezultat skupinskega dela njegovih članov, mladih planincev.

Vsebina naj sledi tematiki VODA V GORAH – VARUJMO JO!

Oblika ni določena, pričakujemo različne oblike likovnega ploskovnega ali prostorskega oblikovanja.

Izdelke morajo krožki dostaviti na sedež PZS (Ob železnici 30a, 1001 Ljubljana) po pošti ali jih vročiti strokovnemu sodelavcu komisije Dušanu Prašnikarju najkasneje do petka, 5. marca 2022, do 12. ure.

Posebna strokovna komisija bo izdelke ocenila in med njimi izbrala tri najboljše, ki bodo po njenem mnenju najbolj ustrezali vsebini razpisa. Ocenjevala bo skladnost izdelka s tematiko, izvirnost in znake sodelovanja pri izdelavi ter likovno dovršenost izdelka v skladu z navedeno starostjo otrok.

Vsi sodelujoči krožki bodo za udeležbo prejeli priznanje, trije najboljši pa nagrade iz projekta Vesela planinska šola. To so:
  • Namizna didaktična igra »V gorah smo samo gostje«
  • Lesena sestavljanka »Kozorog«
  • Polaganka »Gorska narava«

Komisija bo rezultate razglasila ob obeleževanju svetovnega dneva Zemlje, 22. aprila 2022, in na svoji spletni strani. Svečana podelitev priznanj in nagrad bo na Dnevu slovenskih planinskih doživetij za leto 2022, kjer bodo prejeta dela tudi razstavljena.

Podrobnejša navodila za sodelovanje so v priponki.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino