nedelja, 14. julij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

torek, 11. januar 2022 ob 09:10, ogledov: 3117

Namesto samaforja na Ljubelju informacijski portal za obiskovalce gora

Objavil(a): Manca Ogrin
Člani Službe za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica-Tržič in Zavod za varstvo pred snežnimi plazovi (ZVSP) so 10. januarja za vedno izklopili semafor prikaza trenutne stopnje nevarnosti snežnih plazov na območju Občine Tržič in Zelenice, ki je postavljen na Ljubelju. Namesto semaforja so poleg parkomata na Ljubelju namestili informacijski portal za obiskovalce gora, kjer se bodo lahko seznanili s trenutnimi razmerami in nevarnostmi snežnih plazov, na televizorju pa so prikazane tudi slike vremenskih kamer z območja Zelenice.
Semafor prikaza trenutne stopnje nevarnosti snežnih plazov na območju Tržiča in Zelenice je deloval od 24. januarja 2013 in je bil prvi tak v Sloveniji. Stopnjo nevarnosti so spreminjali vsako jutro iz domače pisarne. Leta 2018 je bil posodobljen z novo elektroniko in zamenjane so bile luči. V naslednjih dneh bodo odstranili nosilno konstrukcijo semaforja, elektroniko in čelne plošče pa bodo hranili v domačem skladišču.

image001
10. januarja 2022 so za vedno izklopili semafor za prikaz nevarnosti snežnih plazov v Občini Tržič na Ljubelju (vir SVSP Zelenica - Tržič)

Informacijski portal za obiskovalce gora
Namesto semaforja so člani Službe za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica-Tržič in ZVSP 10 januarja 2022 namestili ohišje s televizorjem, ki je nameščen poleg parkomata na Ljubelju. Poimenovali so ga Informacijski portal za obiskovalce gora. Ohišje je izdelano iz INOX pločevine. Zaradi nizkih temperatur zraka je izolirano in ogrevano. Ohišje je tudi varovano.

Vsebine na televizorju bodo dodajali iz domače pisarne in se bodo dnevno spreminjale. Predvsem se bo spreminjala stopnja nevarnosti snežnih plazov, ki je prikazana grafično za območje Občine Tržič in pa tudi za celotno Slovenijo in Avstrijo. Na samem izhodišču se bodo pohodniki lahko seznanili s trenutnimi razmerami in nevarnostmi. Prikazane so tudi slike vremenskih kamer iz območja Zelenice. Poleg teh informacij bodo prikazane tudi druga obvestila Občine Tržič ter videovsebine Visit Tržič, Crossrisk in preventivni videovložki Policije in drugih služb.

image005
Poleg parkomata na Ljubelju so člani Službe za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica-Tržič in ZVSP namestili informacijski portal za obiskovalce gora (vir SVSP Zelenica - Tržič)

Televizor bo deloval vse dni v letu. V nočnem času se televizor samodejno izklopi. Trenutno deluje od 5. ure zjutraj do 21. ure. V naslednjih dneh bodo nalepili še antirefleksno nalepko za jasnejšo sliko. Nekaj prostora je tudi za oglaševanje. Za vse dodatne informacije so na voljo na elektronskem naslovu info@zvsp.si ali svsp.zelenica.trzic@zvsp.si.

Namen postavitve informacijskega portala je preventiven, saj želijo zagotoviti čim bolj točne informacije glede razmer in nevarnosti v gorah na izhodišču. Ugotavljajo, da je frekvenca ljudi na tem območju vsako leto višja ne glede na letni čas. Tak informacijski portal je prvi v Sloveniji in je namenjen vsem, predvsem pa ljudem, ki radi zahajajo v gore.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino