nedelja, 14. julij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

torek, 5. september 2023 ob 12:50, ogledov: 3936

Zuugle Slovenija - z vlakom v hribe še preprosteje

Objavil(a): Manca Ogrin
Z vlakom ali avtobusom na planinski izlet! Tudi čez mejo! Od 4. septembra še lažje - s pomočjo brezplačnega spletnega iskalnika Zuugle, ki omogoča iskanje planinskih izletov, do izhodišča katerih se je mogoče pripeljati z javnim prevozom, in jih samodejno poveže z voznimi redi. Planinska zveza Slovenije prav tako spodbuja uporabo javnega potniškega prometa z akcijo Peš iz dolin do višin.
Društvo Bahn zum Berg, ustanovljeno leta 2020 na Dunaju, s spodbujanjem uporabe javnega prevoza do izhodišč za aktivnosti na prostem prispeva k varstvu okolja v alpskih regijah. Spletna stran www.bahn-zum-berg.at je največji portal za planinske izlete in ture, dostopne z javnim prevozom, na področju Avstrije in Bavarske, s 4. septembrom pa se je v sodelovanju s PZS in s pomočjo informacijskega sistema maPZS razširil tudi na Slovenijo. 

Glavna značilnost portala Bahn zum Berg je samodejni izračun čezmejnih povezav javnega prometa za izbrano turo. Uporabniki brezplačnega iskalnika najprej s seznama izhodiščnih krajev izberejo najustreznejšega, nato se jim prikažejo predlogi za planinske izlete, ki že vključujejo vozni red za pot tja in nazaj. Na slovenskem izkalniku zuugle.si je trenutno mogoče najti 1473 izletov, z vlakom in avtobusom dosegljivih iz Maribora, in 1017 izletov iz Ljubljane. Za planinske ture v slovenskih Alpah je kot izhodišče mogoče izbrati tudi Beljak, Gradec in Celovec, tudi za čezmejne relacije. Skupno pa je v iskalnik brez meja vključenih že več kot 18 tisoč tur v Avstriji, Sloveniji in na Bavarskem. 

zuugle_si_banner

Samodejna povezava voznih redov in planinskih izletov na portalu predstavlja osnovo iskalnika za ture, dostopne z javnim prevozom - Zuugle, ime katerega je nastalo kot besedna igra, saj je sestavljeno iz besed Zug (vlak) in Google. Zasnovo in uresničitev iskalnika Zuugle je podprlo avstrijsko ministrstvo za varstvo podnebja v okviru Alpske konvencije.

Zuugle preišče planinske izlete in ture, objavljene na spletu, glede njihove dostopnosti z javnim prevozom. Med rezultati iskalnika Zuugle se prikažejo vključno s predlogi za čas prevoza tja in nazaj, dodana je tudi povezava do opisa ture. Trenutno lahko Zuugle poišče in prikaže vozni red za več kot 17.000 planinskih izletov in tur, dostopnih z vlakom in avtobusom. Z nastavitvami filtra lahko rezultate pri iskanju prilagodite svojim potrebam.Društvo Bahn zum Berg želi Zuugle razširiti na celoten alpski lok. S 1. septembrom je tako iskalnik Zuugle na voljo planinskim navdušencem v Sloveniji. Tako še dopolnjuje in olajša številne možnosti za obisk gora z javnim prevozom, k čemur z akcijo Peš iz dolin do višin spodbuja tudi Planinska zveza Slovenije.

Peš iz dolin do višin je dolgoročna usmeritev PZS spodbujanja trajnostnega in okolju prijaznega obiska gora - hoja, kolesarjenje do izhodišč planinskih izletov, uporaba javnega potniškega prometa, sopotništvo (souporaba osebnih vozil - zapolnjevanje mest v osebnih vozilih). Z izbiro izhodišča in zaključka planinskega izleta v dolini imamo priložnost doživeti in spoznati izbrani cilj od vznožja do vrha. Tak pristop je gorskemu okolju prijaznejši in je tudi najbolj etičen.

pes_iz_dolin_do_visin_samo_jencic


V akciji Peš iz dolin do višin smo za začetek skupaj z Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU izbrali 40 planinskih izletov, ki so dostopni z javnim potniškim prometom. Izbrani izleti so razporejeni po večjem delu Slovenije, njihov potek je umeščen v informacijski sistem maPZS. Najdete jih tukaj >>>.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino