ponedeljek, 15. april 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

torek, 16. januar 2024 ob 08:00, ogledov: 1116

34. državno tekmovanje Mladina in gore v Šenčurju | vabilo

Planinsko društvo Kranj | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Na 34. državnem tekmovanju Mladina in gore se bo v soboto, 20. januarja, v Šenčurju v planinskem znanju teoretično in praktično pomerilo 18 štiričlanskih osnovnošolskih ekip. Letos bo osmič sočasno potekalo tudi tekmovanje za srednješolce s 14 dvočlanskimi ekipami. Uradni začetek enega najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave bo ob 10.00, finale s kvizom in skritim gostom ob 14.30. Vabljeni, da se nam pridružite!
Mladina in gore, ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje, je namenjeno osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, letos pa bo že osmič izvedena tudi podobna preizkušnja za srednješolce. Eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave je tudi priložnost za druženje mladih planincev iz vse Slovenije in pridobivanje planinskega znanja za varnejši in samostojnejši obisk gora.

Na državno tekmovanje se je uvrstilo 18 najboljših osnovnošolskih ekip iz vse Slovenije, ki se bodo pomerile v planinskem znanju in poznavanju dodatnega gradiva o 70. obletnici vzpona na Everest. Regijskega tekmovanja se je 18. novembra 2023 v Račah, Pivki in Tržiču udeležilo 53 ekip s po štirimi učenci od 6. do 9. razreda, najuspešnejše pa so si odprle vrata na 34. državno tekmovanje Mladina in gore, ki bo 20. januarja v Šenčurju, od koder prihaja zmagovalna ekipa 33. državnega tekmovanja Mladina in gore. Na 8. tekmovanju MIG za srednješolce se bo pomerilo tudi 14 srednješolskih ekip s po dvema tekmovalcema. V sklopu tekmovanja je organiziran tudi likovni natečaj z naslovom Naj narava ostane ohranjena za prihodnje rodove.

Najboljše osnovnošolske ekipe bodo nagrajene z brezplačno uporabo tabornega prostora Mlačca, praktičnimi nagradami ter vikend paketom v planinski koči, srednješolske ekipe pa z brezplačnim dijaškim taborom in praktičnimi nagradami, vsi najboljši s pokali in medaljami, preostale ekipe pa dobijo praktične nagrade. Organizatorji 34. državnega tekmovanja Mladina in gore so: Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Planinsko društvo Kranj, Osnovna šola Šenčur in Zavod za šport RS Planica.

Program tekmovalnega dne
  • 9.00-10.00 prihod, sprejem in prijava ekip
  • 10.00-10.30 kulturni program
  • 10.35-11.20 pisanje testov in srečanje mentorjev
  • 11.30-12.30 kosilo
  • 12.30-14.15 praktični del za ekipe SŠ, ki se uvrstijo v finale, voden ogled rovov pod starim Kranjem in družabnost
  • 14.30-16.00 finale tekmovanja za OŠ (v odmorih skriti gost, rezultati likovnega natečaja in podelitev nagrad za SŠ)
  • 16.00-16.30 zaključek s podelitvijo nagrad

Prijazno vabljeni v Šenčur, kjer bo v soboto vse v znamenju planinstva, prešerne volje in navdušujočega gorniškega znanja okrog 200 mladih planincev - tekmovalcev!

Manca Ogrin
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino