sreda, 17. julij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

sreda, 21. februar 2024 ob 07:00, ogledov: 2306

Zimska planinska šola na Komni, februar 2024

Objavil(a): Neža Kočevar
Februarja 2024 se je na Komni in v njeni okolici odvijala zimska planinska šola, kjer je skupina mladih nadgrajevala svoje znanje v zimskih planinskih veščinah. Vreme je bilo pestro, družba pa še bolj.
V petek popoldne smo se študenti zbrali ob Koči pri Savici in se po kratkem spoznavanju ter natovarjanju žičnice odpravili proti Komni. V soju čelnih svetilk smo kmalu prišli do prvega snega, po dobrih dveh urah hoje pa smo prispeli do koče. Po namestitvi v depandansi in večerji smo že poslušali krajše predavanje o snežnih manevrih ter preostanek večera preživeli sproščeno ob druženju in igranju kart.  

zimska_2024prerez_snezne_odeje___ne_v_kratkih
Prerez snežne odeje

Naslednje jutro smo se zbudili v sončen in topel dan. Po pregledu opreme in nameščanju derez na čevlje smo se po že precej pobranemu snegu odpravili v smeri proti planini Govnjač. Ob prihodu smo poiskali primerno mesto, kjer smo se lahko razdelili v dve skupini in imeli praktične delavnice. Ker smo že dan pred prihodom na Komno preko Zooma prisluhnili predavanju o nevarnostih plazov in hoje v hribih pozimi, smo sedaj pridobljeno teoretično znanje še praktično preizkusili. Uporabljali smo lavinski trojček, s plazovno žolno iskali zakopane nahrbtnike in jih natančno locirali s sondo. Prav tako smo naredili prerez snežne odeje, preverjali stabilnost snežne odeje in vadili hojo z derezami in cepini. Po končanih delavnicah smo se po krožni poti mimo Koče pod Bogatinom vrnili nazaj do Komne. Po okusni večerji smo poslušali še zanimivo predavanje o zimski prvi pomoči ter predelovanju snežnih razmer. Po napornem dnevu smo našli še kanček energije za kak krajši pogovor, potem pa se kar hitro odpravili spat, nabrati novo energijo za prihajajoče dejavnosti.

zimska_2024_izkopavanje_iz_plazu
Iskanje zakopanih nahrbtnikov

Tretji dan smo se odpravili proti Bogatinskemu sedlu, v iskanju dobrih razmer za vajo ustavljanja s cepinom. Celotno pot nas je spremljala kar gosta megla, vendar smo vseeno našli pravo pot na sedlo. Že pred prihodom na sedlo smo si nadeli cepine in dereze, ter kasneje našli mesto s primernim iztekom za ustavljanje s cepinom. Kmalu smo osvojili pravilno tehniko, aktivnost pa je postala zelo zabavna, saj smo se ustavljali iz različnih položajev. Sestopili smo po isti poti nazaj do Komne, kjer smo se okrepčali in uradno zaključili zimsko šolo. Pred mrakom smo se spustili do avtov in se s težkim srcem poslovili po čudovitem vikendu.

zimska_2024_dereze_in_cepin
Ustavljanje s cepinom

Udeleženka Marija Vičič je celoten vikend opisala takole:

"V petek zvečer smo se odpravili proti Domu na Komni in uživali v lepih nočnih razgledih. Ob prihodu nas je čakalo kratko predavanje in prijeten spoznavni večer. Sledil je izvrsten zajtrk in priprava opreme, pa pot pod noge! V soboto, na lep sončen dan, smo se odpravili do planine Govnjač, kjer smo izvedli dva sklopa delavnic: prerez snežne odeje in hoja z derezami in cepinom in pa uporaba lavinskega trojčka v akciji. Zelo učinkovito so nam predstavili tudi razlike med tem kako je, ko s sondo najdeš zakopani predmet v primerjavi s tem, ko najdeš človeka, ki ga je zasul plaz, kar se nam je zdelo zelo koristno. Poleg tega pa smo se v iskanju na čas preizkusili tako sami, kot tudi v ekipah v duhu zdrave tekmovalnosti. V nedeljo pa nas je čakala še zadnja delavnica, in sicer ustavljanje s cepinom. Medtem ko smo se metali po zasneženih strminah, smo utrjevali pridobljeno teoretično znanje.

Vodniki so nam predali zelo veliko novega znanja, hvaležni smo za njihov čas in trud in z veseljem se bomo udeležili še naslednjih delavnic, ki jih bodo organizirali v prihodnje :)"

zimska_2024_skupinska
Udeleženci in vodje zimske planinske šole

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino