sobota, 15. junij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

ponedeljek, 13. maj 2024 ob 13:30, ogledov: 1681

Pod Bočem okronali nove državne prvake v planinski orientaciji

Planinsko društvo Poljčane | Planinsko društvo Tabor | Planinsko društvo Gornja Radgona | Planinsko društvo Polzela | Planinsko društvo Velenje | Planinsko društvo Fram | Planinsko društvo Ruše | Planinsko društvo Lovrenc na Pohorju | Planinsko društvo Ptuj | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT) Poljčane 2024, ki so ga pod okriljem Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije organizirala planinska društva Podravske orientacijske lige, se je pomerilo 64 najboljših ekip iz vse Slovenije. Po posameznih kategorijah so državni prvaki postali tekmovalci iz planinskih društev Tabor (A), Gornja Radgona (B), Poljčane (C), Polzela (D in F) in Velenje (E). Najuspešnejši so se uvrstili na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji, ki bo jeseni v Severni Makedoniji.
Na Boču in v njegovi okolici je 11. in 12. maja svoje orientacijsko in planinsko znanje pokazalo 64 ekip s skupno 280 tekmovalci iz šestih področnih orientacijskih lig: Podravske, Savinjske, Gorenjsko-dolenjske, Rogaške, Primorske lige in lige Smrekovec. Sobotni dnevna in nočna tekma sta bili izziv le za tekmovalce v najzahtevnejših kategorijah C in D, na nedeljskem orientacijskem vrhuncu pa so se zbrali tudi tekmovalci iz preostalih kategorij. Planinci so morali poleg odličnega znanja iz orientacije, sposobnosti gibanja po zahtevnem terenu, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še poznavanje snovi planinske šole, na progi pa so jih čakale praktične naloge iz prve pomoči, planinskih vozlov, orientacije in dodatnega gradiva o Boču in njegovi naravi.

spot_poljcane_2024_foto_feri_kropec
Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju Poljčane 2024 se je na Boču in v njegovi okolici v različnih kategorijah pomerilo 64 najboljših ekip iz vse Slovenije (foto Feri Kropec)

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Poljčane 2024 je 12. maja pri Planinskem domu na Boču okronalo nove državne prvake v planinski orientaciji: v kategoriji A (učenci do 6. razreda osnovne šole) je zmagala ekipa OŠ Vransko - POŠ Tabor (PD Tabor), v kategoriji B (učenci od 7. do 9. razreda OŠ) so državni prvaki znova postali mladi planinci iz PD Gornja Radgona, v kategoriji C (mladi do 20 let) so bili nepremagljivi domačini iz PD Poljčane, zmaga v kategorijah D (člani, starejši od 18 let) in F (družine) je romala v PD Polzela, v kategoriji E (člani nad 45 let) pa so se uspeha veselili v PD Velenje. V osnovnošolski odprti kategoriji G so slavili v POŠ/PD Tabor, v odprti I (primerljiva z E) pa v PD Borovnica. Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah B, C, D in E so se uvrstile na mednarodno Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje (BMUMOC), ki bo jeseni v Severni Makedoniji.

spot_poljcane_2024_prva_pomoc_foto_janko_kovacic
Tekmovalce so na progi čakale praktične naloge iz prve pomoči, planinskih vozlov, orientacije in dodatnega gradiva o Boču in njegovi naravi (foto Janko Kovačič)

REZULTATI SPOT POLJČANE 2024 - prve tri uvrščene ekipe v posameznih kategorijah, državni prvaki so v kategorijah od A do F. Ekipe v kategorijah B, C, D in E so uvrščene na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji.

Kategorija A: 1. POŠ/PD Tabor, 2. OŠ Šalek (PD Velenje), 3. POŠ Ponikva (PD Žalec)
Kategorija B: 1. PD Gornja Radgona, 2. PD Polzela, 3. OŠ Petrovče (PD Žalec)
Kategorija C: 1. PD Poljčane, 2. PD Polzela, 3. PD Žalec
Kategorija D: 1. PD Polzela, 2. PD Poljčane, 3. PD Vitanje
Kategorija E: 1. PD Velenje, 2. PD Polzela, 3. PD Šoštanj
Kategorija F: 1. PD Polzela, 2. PD Vitanje, 3. PD Zabukovica
Kategorija G: 1. POŠ/PD Tabor, 2. OŠ Petrovče (PD Žalec), 3. PD Zabukovica
Kategorija I: 1. PD Borovnica, 2. PD Ajdovščina

>>> Rezultati SPOT Poljčane 2024

spot_poljcane_2024_kategorija_d_foto_janko_kovacic
V najzahtevnejši kategoriji D državni prvaki prihajajo iz PD Polzela (desno, z zastavo), na drugo mesto se je uvrstila ekipa PD Poljčane in na tretje PD Vitanje (foto Janko Kovačič)

V PD Polzela že tradicionalno posegajo po najboljših uvrstitvah na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju. Letos so naslov državnih prvakov osvojili v kategorijah D in F, dodali pa še drugo mesto v kategorijah B, C in E. V najzahtevnejši kategoriji D so se zmage veselili Voluharji, kot so svojo ekipo poimenovali študentje Julija Trobina, Urša Mati Djuraki, Martin Rafael Gulin, Lev Podbregar in Bor Kunstelj, ki so razposajeno strnili vtise: "Kar utrujeni smo po koncu tekmovanja, a veseli, da smo na njihovem domačem terenu premagali domačine iz Poljčan. Med iskanjem točk na progi smo šli raje naokrog po poti in ne naravnost po azimutu, kar bi bila krajša možnost, in na koncu se nam je to obrestovalo. S tem smo privarčevali ogromno energije in višinskih metrov, kar nam je koristilo, ker so nam Poljčančani dihali za vrat. So zelo težek nasprotnik, saj so fizično najbolje pripravljeni, mi pa poskušamo kompenzirati s številom tekmovalcev. Testi so se nam zdeli zahtevni, a smo se kar dobro obnesli, pri vrisovanju je bilo nekaj trikov, ki jih še nismo poznali. Nočna tekma je bila presenetljivo težka, sicer pa smo na dvodnevnem tekmovanju videli veliko lepih razgledov na dolino in sosednje hribe."

spot_poljcane_2024_kategorija_a_foto_janko_kovacic
V najmlajši kategoriji A so zmagali mladi planinci iz POŠ/PD Tabor (desno), drugo mesto so si prislužili v OŠ Šalek (PD Velenje) in tretje v POŠ Ponikva (PD Žalec) (foto Janko Kovačič)

V najmlajši kategoriji A so državni prvaki prvič postali mladi planinci iz PD Tabor, ekipa Planinske glive iz OŠ Vransko - POŠ Tabor, ki so jo sestavljali Neja KosLea LopanMartin JuhartJurij Juhart in Jaro Petrovič Poljanec"Do zdaj smo zmagali na vseh planinskih orientacijskih tekmovanjih, ki smo se jih udeležili, le dvakrat smo bili šesti. Proga državnega tekmovanja se nam je zdela srednje zahtevna. Za šesto točko smo se morali res potruditi, da smo jo našli, šli po dveh različnih poteh, a je nismo našli, nato smo se nanjo vrnili s sedme točke. Na testu nismo vsega rešili, na progi pa smo našli vse točke in rešili vse praktične naloge," so povedali mladi tekmovalci, ki jim znanje planinske orientacije predaja mentorica Stanka Tominšek Kužnik.

spot_poljcane_2024_foto_janko_kovacic
Vseslovenski orientacijski vrvež pri Planinskem domu na Boču in v njegovi okolici, kjer so SPOT Poljčane 2024 s pomočjo Mladinske komisije PZS organizirala planinska društva Podravske orientacijske lige (foto Janko Kovačič)

Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Letošnjo organizacijo državnega tekmovanja so prevzela planinska društva Podravske orientacijske lige: PD Poljčane, PD Fram, PD Ruše, PD Gornja Radgona, PD Lovrenc na Pohorju in PD Ptuj. "Organizacija takšnega tekmovanja je velik zalogaj, zato so nam pomagala planinska društva iz Podravske lige, ki imajo dovolj strokovnega kadra. Mislim, da je vse uspelo tako, kot smo si zamislili. Protokol je bil izdelan do minute natančno in smo se ga uspeli držati, največji uspeh pa je to, da gremo domov vsi celi in zdravi, tako po planinsko. Upam, da so se pri nas na Boču vsi dobro počutili in bodo svoje vtise prenesli še komu drugemu in se morda še kdaj vidimo tukaj," je bil zadovoljen tudi Janko Kovačič, predsednik Planinskega društva Poljčane, ki je bilo nosilec organizacije SPOT 2024. Gonilna sila orientacije pod Bočem je Gvido Španring, s svojo ekipo sicer serijski državni prvak v planinski orientaciji, letos pa je trasiral vse proge državnega tekmovanja v planinski orientaciji. 

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:
PDF Ena lovorika tudi domačinom (Večer)
Pod Bočem okronali nove državne prvake v planinski orientaciji (Hribi.net)

Fotogalerija

 Feri Kropec1 / 15

 Feri Kropec2 / 15

 Janko Kovačič3 / 15

 Janko Kovačič4 / 15

 Janko Kovačič5 / 15

 Janko Kovačič6 / 15

 Janko Kovačič7 / 15

 Janko Kovačič8 / 15

 Janko Kovačič9 / 15

 Janko Kovačič10 / 15

 Janko Kovačič11 / 15

 Janko Kovačič12 / 15

 Janko Kovačič13 / 15

 Janko Kovačič14 / 15

 Janko Kovačič15 / 15

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino