PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 2. april 2015, ob 0. uri

Turnokolesarska pomlad na Koradi in Sabotinu

Komisija za turno kolesarstvo (KTK) PZS je v soboto, 28. marca 2015, organizirala tradicionalno spomladansko turo, ob 100-letnici začetka Soške fronte tokrat na Goriškem. Osemnajst turnih kolesarjev je na krasen pomladni dan zavrtelo pedala na Korado in Sabotin ter uživalo v spustih nad Sočo.

Vseslovenska kolesarska zasedba je izbirala med dvojico različno dolgih in zahtevnih tras, ki jih je začrtal organizator ture Stanislav Jablanšček, turnokolesarski vodnik PS PT Nova Gorica. V 44 oz. 53 kilometrih smo v družbi več turnokolesarskih vodnikov premagali med 1100 in 1600 višinskih metrov, zahtevnost ture pa lahko označimo z V3 (mestoma V4 in V5) ter S3.

Izkušenejši turni kolesarji smo se odločili za zahtevnejšo traso, ki je že v začetku pogojevala vzpon po Osimski cesti in takoj čez mejo smo prešli na italijansko mulatjero, znano kot CAI 97, ki je speljana tako, da se nekaj sto metrov vozi po slovenski strani pa spet po italijanski in tam po gorski asfaltni cesti do opuščene italijanske stražnice in nato po zahtevnejši trasi naravnost na vrh Sabotina, kjer smo prisluhnili kratki zgodovini soške fronte in se razgledali. Sledil je spust do koče na Sabotinu in naprej do lovske koče Sabotin, kjer smo v bližini nepričakovano zagledali rdečerjavo govedo. Vmes smo srečevali pohodnike Staničevega pohoda, ki so nas lepo sprejeli in spodbujali. Zapustili smo makadamsko pot in čakal nas je najzahtevnejši del spusta po kotalečih kamnih (hvala Branetu, Valterju in Emilu, ko so traso očistili polomljenega drevja in popravili stezo) do nove kolesarske poti ob levem bregu Soče. Kratek postanek smo imeli v Plavah v gostilni Pri mostu. Nato smo poskusili uloviti lažjo skupino, vendar smo se srečali šele v Vrtačah v okrepčevalnici Na škednju, kjer smo imeli topel obrok in daljši postanek. Skupni vzpon na vrh Korade in obvezna skupinska fotografija, pa smo se spet ločili. Pot nas je vodila na kombinacijo enoslednic in asfalta do Vrhovelj oz. mimo lovske koče Sabotin. Po eni od mulatjer smo se spustili v Podsabotin, kjer smo prešli na italijansko stran. Sledil je še vzpon v vasico Šmaver in še zadnji spustič do Fun parka ob Soči, ki je že na slovenski strani, in preko cestnega mostu na štartno mesto v Solkanu.

ktk_korada_sabotin_foto_tomaz_lesnjak

Udeleženci spomladanske ture KTK PZS na najvišji točki - 812 metrov visoki Koradi (foto Tomaž Lesnjak)

Šesterica, ki se je odločila za tehnično lažjo turo, je nevede izbrala tudi zelo doživljajsko, vključujoč priložnostni pevski nastop kolesarske polovice Okteta Zven, martinčkanje na travniku v Plavah in spoznavanje "modrosti" turnega kolesarjenja (če še ne veste, zakaj je lavinska lopata nepogrešljiv del opreme tudi na turnokolesarski turi, bo treba prihodnjič z nami). Za ogrevanje smo iz Solkana po novi kolesarski stezi vzdolž Soče odkolesarili do Plav, od tam pa po cesti čez Vrtače zavrteli pedala navkreber do Planinskega zavetišča na Koradi in se na razglednem vrhu Korade (812 m) spomladansko opajali s pogledom na še zasnežene vrhove Julijcev in Spodnjih Bohinjskih gora. Mimo cerkve svete Gerderce smo se spustili v Vrhovlje, občudovali zeleneča Brda in se vnovič zasopihali do Planinske koče na Sabotinu (560 m), od koder nas je čakal le še strm spust v Solkan – in ob dobri jedači podoživljanje ture, ki kar kliče po ŠE!

Priložnosti bo več kot dovolj: 30. maja 2015 na dnevu Alpske konvencije v Mojstrani, 13. junija na dnevu slovenskih planinskih doživetij na Krvavcu, med 11. in 16. avgustom na 7. turnokolesarskem taboru KTK v Kranjski Gori, 3. oktobra na jesenski turi KTK na Koroškem in na vseh ostalih turah, ki jih organizirajo posamezni turnokolesarski odseki. Za aktualne informacije spremljajte spletno stran KTK PZS.

Manca Čujež in Stanislav Jablanšček

----------

Povezane novice:
Razpis 7. turnokolesarskega tabora KTK – Kranjska Gora 2015
Slovenska turnokolesarska pot – javna obravnava
Jesenska turnokolesarska tura 2014: Slovenska turnokolesarska pot – del etape: Resevna–Boč
6. turnokolesarski tabor KTK Pohorje 2014
Odprtje dvonamenske Grosupeljske planinske poti (2014)

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10044 14. 8. 2022