PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 19. april 2015, ob 10. uri

22. april je dan Zemlje - napoved dogodkov

Od leta 1970 obeležujemo dan Zemlje, dan, ki je v zadnjem času namenjen predvsem podpori in vzpodbujanju varstva narave in okolja nasploh.
Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo - UNESCO je na zasedanju leta 1969 v San Franciscu. Pobudo za to je dal ameriški mirovni aktivist John McConell, ki je želel z idejo vzpodbuditi javnost o zavedanju miru in sožitju med vsemi prebivalci našega planeta. Zadnje čase pa se dan vedno bolj obeležuje v povezavi z varovanjem okolja.
 
Dan Zemlje bodo na različne načine obeleževale številne organizacije, tudi planinske. Planinsko društvo Nazarje bo v spoštovanje naši »materi Zemlji« izkazalo v petek 19. in v soboto, 20. aprila 2015. Učenci, ki obiskujejo planinski krožek osnovne šole Nazarje bodo, skupaj z gozdarji v okviru tradicionalnega planinskega vikenda na Farbanci preživeli doživljajski dan Skozi gozd v gore. Poleg številnih počnih doživetij bodo ob tej priložnosti v bližini Farbance, kjer društvo snuje tematsko pot, postavili žuželčnik, darilo planinskega društva Bricnik. Dan kasneje, v soboto, pa bo Farbanca gostila tudi malčke vrtca Rečica ob Savinji. Za njih in njihove starše pripravljajo prisrčno Srečanje z gozdom, skupaj pa bodo postavili ptičjo valilnico, ki je prišla izpod rok spretnih nazarski šolarjev.

Malo starejše pa vabimo na Eko konferenco, ki bo letos potekala potekala pod naslovom »Naravne danosti jugo-vzhodne Evrope v duhu podnebnih sprememb.« V dvorani Povodni mož ljubljanskega Gospodarskega razstavišča boste slišali vse in še več o okolju prijazni občini, vrtcu, šoli in ostalih javnih objektih, organizatorji pa se niso izognili niti perečim temam globalnega segrevanja.

Planinsko društvo Maribor Matica vas vabi na Noč metuljev - predavanje in terensko opazovanje. Delavnico bo vodil Matjaž Jež, z njim pa se boste srečali pšri vhodu v mariborski Botanični vrt v sredo, 22. aprila 2015, ob 19. uri. Več informacij v razpisu.

Če tudi vaše planinsko društvo organizira poseben dogodek ob prihajajočem Dnevu Zemlje, nam to lahko sporočite na spletni naslov matej.ogorevc@pzs.si in z veseljem bomo informacijo delili z bralci naših spletnih strani.  
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10067 16. 7. 2024