PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 22. april 2015, ob 10. uri

Tečaj tehnike turnega kolesarjenja pred pomladnimi kolesarskimi podvigi (napoved tur)

Temperature okoli ledišča niso ravno spodbuda za turne kolesarje, kljub temu pa je v nedeljo, 19. aprila, zbirka pogumnežev nabirala znanje na tečaju tehnike turnega kolesarjenja, ki je povezal navdušence iz turnokolesarskih odsekov PD Slivnica pri Celju, Kranj in TAM Maribor. Poleg poročila objavljamo še seznam pomladnih kolesarskih tur na različnih koncih Slovenije.
Temperature okoli ledišča niso ravno spodbuda za turne kolesarje, kljub temu pa se je tečaja turnega kolesarjenja na megleno nedeljsko jutro udeležilo 8 najpogumnejših. Celodnevni program je bil zelo zgoščen in hitro smo pozabili na mraz in se posvetili učenju.

V goste smo povabili inštruktorja iz TKO PD Kranj Blaža Šmida in Jureta Martinjaka. Za začetek sta nam pripravila teoretično predstavitev, kaj je pomembno pri turnem kolesarjenju, in nas seznanila, kaj vse nas ta dan še čaka in na kaj moramo biti pozorni pri vožnji. Kolesarje pa je pred turo pozdravil tudi predsednik PD Slivnica pri Celju Silvo Užmah.

Sonček je segrel ozračje, mi pa svoje ude ter pod budnim očesom Blaža in Jureta pravilno nastavili svoja kolesa, preverili gume in zavore. Nato smo se odpravili na turo na Resevno, ki sem jo vodila TK-vodnica Saša Jagodič. Trasa je potekala po delu začrtane Slovenske turnokolesarske poti. Po krajšem ogrevanju po cesti se je pot hitro postavila navkreber, kar je bil zelo primeren poligon za vadbo vožnje navzgor. Pot nas je vodila pod vznožjem Rifnika, dokler nismo v Sotnem zagledali vrha Resevne in se zagnali proti njemu po markirani planinski poti, ki večinoma poteka po makadamski ali gozdni cesti. Vmes smo se pozabavali še s premagovanjem ovir na poti, ki so bile tokrat v obliki korenin in večjih kamnov. Ker smo prispeli v času kosila, se nismo mogli upreti dobrotam Planinskega doma na Resevni. S polnimi trebuščki jote in ričeta smo se povzpeli še po fantastične razglede na vrh stolpa.

tk_tecaj_tura_foto_karmen_razlag
Tečaj tehnike turnega kolesarjenja in turnokolesarska tura TKO PD Slivnica pri Celju (foto Karmen Razlag)

Naš glavni učni poligon je bila jasa pod planinskim domom, kjer je ravno pravi teren za naš tečaj tehnike. Tako smo se spoznali z aktivnim položajem kolesarja, pravilnim zavijanjem, zaviranjem, sestopanjem s kolesa, tisti spretnejši pa tudi s t. i. bunny hopom in front pivotom. Čas je zelo hitro tekel, saj je bilo za večino veliko novega, in sledil je preizkus na terenu. Spustili smo se nazaj do kmetije Močnik in nato dalje po gozdni cesti proti Hruševcu. Vsi smo se strinjali, da je bil ta spust z novo osvojenim znanjem dosti varnejši, bolj pod nadzorom in zabavnejši. Zdaj je seveda treba vse to čim večkrat potrenirati in že čez slab mesec nas čaka nova priložnost, saj se TKO PD Slivnica pri Celju odpravlja na dvodnevno turo po goriških Brdih.

Veseli pa smo tudi, da smo sodelovali s še dvema TKO, in sicer Kranj in TAM Maribor, katerega 3 člani so se nam pridružili na turi in upamo še na veliko takšnih prijetnih skupnih tur. Če vas še ni zamikalo zavrteti pedal, si oglejte še našo fotogalerijo.

Saša Jagodič

Vir: TKO PD Slivnica pri Celju

NAPOVED KOLESARSKIH TUR IN USPOSABLJANJ

27. 4. 2015 Paučkove bolnice - Partizanka (TKO PD Mislinja)
1. 5. 2015 3. kolesarska tura po Moravški planinski poti (TKO PD Moravče)
9. 5. 2015 Sv. Peter 888 m (TKO PD Polet Šentrupert)
17. 5. 2015 Ruška koča na Arehu (TKO PD Ruše)
16. in 17. 5. 2015 Goriška Brda (TKO PD Slivnica pri Celju)
30. 5. 2015 6. dan Alpske konvencije - s kolesom v Krmo, Vrata in Radovno (KTK PZS)
13. 6. 2015 Dan slovenskih planinskih doživetij na Krvavcu (KTK PZS)
20. 6. 2015 Seminar tehnike vožnje na Krvavcu (TKO PD Kranj)

Za podrobnejše informacije spremljajte koledar na spletni strani Komisije za turno kolesarstvo PZS in spletna mesta posameznih planinskih društev.

---------------------
Povezane novice:
Turnokolesarska pomlad na Koradi in Sabotinu
Razpis 7. turnokolesarskega tabora KTK – Kranjska Gora 2015
Slovenska turnokolesarska pot – javna obravnava
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10076 27. 5. 2024