PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 27. maj 2015, ob 9.15 uri

Premiera filma Pavla Jesih v Slovenski filharmoniji

Dokumentarni film Pavla Jesih o vrhunski alpinistki, ljubiteljici filma in podjetnici bo premierno na ogled v ponedeljek, 1. junija 2015, ob 20. uri v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, kjer je v letih od 1923 do 1948 deloval kino Matica. Na voljo je nekaj brezplačnih vstopnic.
Kinodvor v okviru projekta Leto kina+ in v sodelovanju z RTV Slovenija in Slovensko filharmonijo predstavlja kino prizorišče Filharmonična družba (danes Slovenska filharmonija), kjer je deloval tudi kino Matica, s premiero dokumentarnega filma Pavla Jesih (Igor Šterk, 2014, 52 min), ki bo 1. junija 2015, ob 20. uri, v Slovenski filharmoniji.

Omejeno število brezplačnih vstopnic bo na voljo pri blagajni Slovenske filharmonije od 25. do 29. maja od 8. ure in na dan premiere.

Dokumentarni film Pavla Jesih
Režija: Igor Šterk
Scenarij: Andrej E. Skubic
producija: dokumentarni program RTV Slovenija, 2014

Pavla Jesih (1901–1976)
Pavla Jesih je ena tistih izjemnih žensk, katerih življenjske zgodbe so stkane iz različnih niti: odlična plezalka, uspešna podjetnica, domoljubka, ena od pionirk ustanavljanja kinematografske mreže v Sloveniji ter velika ljubiteljica filma.

Okoli Pavle Jesih se tako prepleta veliko zgodb: zgodba o slovenskem alpinizmu, slovenski kinematografiji, podjetništvu in ženski vlogi v njegovem razvoju ter sodnih procesih v povojni Jugoslaviji.

Prav povezovalnost zgodbe o Pavli Jesih pa se nadaljuje tudi v današnji čas. Tokrat se z njeno zgodbo prepletajo tri ustanove: RTV Slovenija, ki je v okviru svojega dokumentarnega programa posnela film o Pavli Jesih, Slovenska filharmonija, ki je v svoji stavbi nekoč gostila elitni kino Matica, katerega upraviteljica je bila Pavla Jesih in Kinodvor, ki je v okviru Leta kina raziskoval zgodovino ljubljanske kinematografije in na zemljevid Ljubljane ponovno zarisal nekdanja kino prizorišča.

Kino Matica
Januarja 1923 je bil v dvorani Filharmonične družbe ustanovljen kino Matica. Neme filme je sprva spremljal kvintet, že leta 1930 pa je kino Matica postal prvi zvočni kinematograf v Sloveniji. Leta 1940 je kino prevzela podjetnica Pavla Jesih. Kino je v današnji stavbi Slovenske filharmonije prenehal delovati leta 1948.

Slovensko mladinsko gledališče je decembra 2013 krstno uprizorilo gledališko igro Pavla nad prepadom.

Vir: Kinodvor
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10171 3. 8. 2020