PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 6. junij 2015, ob 9.30 uri

2. del XII. tečaja za pridobitev strokovnega naziva varuh gorske narave

V soboto 30. maja, smo začeli drugi del tečaja za varuhe gorske narave. Tokrat smo se zbrali v Domžalskem domu na Mali planini.
V čudovitem sončnem vremenu smo začeli naš pohod po Veliki in Mali planini. Tudi letos smo uživali v predavanjih Boruta Peršolja. Kot dober poznavalec Velike planine, nam je povedal veliko zanimivega o življenju nekoč in danes, dotaknili pa smo se tudi nekaterih naravovarstvenih problemov. Po kosilu je sledilo še nekaj besed o slovenskem planinstvu, varovanju gorske narave nekoč in danes ter o namenu, nalogah in metodah delovanja na področju varstva gorske narave. Za tem nas je Jana Vidic na kratko seznanila s sistemom varstva narave v Sloveniji, po tem pa smo prisluhnili še Bojanu Pollaku. Predaval je o organizaciji planinstva ter načrtovanju, izvedbi in analizi akcij. Za konec smo si ogledali še fotografije Velike planine v različnih letnih časih, ki jih je pospremil z zelo zanimivimi komentarji.
 
V nedeljo nas je čakal zelo delaven dan. Deževno vreme nam je pomagalo, da smo lažje prisluhnili predavateljem. Najprej smo poslušali Marka Simića, ki nam je predstavil temo varstva podzemnih jam, sledilo je predavanje geologa Aleša Zdešarja o geološkem razvoju Zemlje, s Tino Leskošek pa smo govorili o varstvu voda. Po kosilu sta nas čakali še dve temi - Janez Bizjak nas je seznanil z Alpsko konvencijo, Albin Žnidarčič pa z varstvom narave na planinskih poteh.
 
Kljub temu, da je bil urnik zelo natrpan, so slušatelji odšli v dolino polni novih znanj in prijetnih vtisov. Teme so jih in jih še zanimajo, svojo radovednost so še dodatno potešili s pogostimi vprašanji in svojimi mnenji, kar je predavanja še dodatno popestrlo.
 
Zahvala predvsem vsem predavateljem za zanimiva in poučna predavanja, pa tudi ekipi Domžalskega doma, ki je poskrbela, da smo se pri njih dobro počutili. 
 
Marta Bašelj
 
Fotografije: Sabina, Miloš in Marta
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10191 7. 10. 2022