PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 29. junij 2015, ob 17. uri

Posvet Vključevanje planinskih koč v turizem

Kot uvod otvoritve prvega festivala pohodništva v Kamniško-Savinjskih Alpah, so se v eni od »hišk na robu gozda« v Termah Snovik zbrali tisti, ki praktično edini v naših gorah nudijo gostinjske in namestitvene zmogljivosti. V posvetu z naslovom Vključevanje planinskih koč v turizem so z različnimi mnenji sodelovali strokovnjaki s planinskega in turističnega področja.
Dušan Prašnikar, moderator posveta in strokovni sodelavec PZS za področje dela Komisije za varstvo gorske narave in Gospodarske komisije, ki je zbrane prijazno pozdravil v naročju planin. Nekaj prvih informacij o številu planinskih koč, ki jih je mimogrede v slovenskih Alpah 178 in od tega kar 163 oskrbovanih, je bilo samo uvod v zanimiv posvet, ki so ga s svojimi mnenji podkrepili trije udeleženci z aktualnega področja, pomemben del pa so prispevali tudi obiskovalci, oskrbniki in najemniki planinskih koč ter člani planinskih društev.
 
Posveta so se udeležili Miro Eržen, podpredsednik Planinske zveze Slovenije, Marko Lenarčič, direktor GIZ pohodništvo&kolesarjenje in Alenka Hribar iz Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik. Beseda je tekla predvsem o načinih aktivnega vključevanja planinskih koč v turistično ponudbo okolice, povezovanju z lokalnimi turističnimi organizacijami in oblikovanju skupnih turističnih paketov. Zbrani so se strinjali, da je pomemben predvsem osebni stik, zagotovo pa pomaga tudi aktivnost oskrbnikov planinskih koč na svetovnem spletu.
 
Ustavili so se tudi ob omejitvah glede količine turizma v gorah, ki jih je potrebno upoštevati, če želimo postati trajnostna turistična destinacija in predvsem, če želimo naravo ohraniti za prihodnje generacije.
 
Posvet se je zaključil z izmenjavo izkušenj, ki jih bodo obiskovalci lahko prenesli tudi v svoje prakse.

--------------------
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10258 7. 7. 2020