PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 8. julij 2015, ob 15. uri

Grintovci ter papirnati različici Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp ponovno v prodaji

Planinska založba PZS je izdala nov zemljevid Grintovci ter papirnati različici pred kratkim izdanih planinskih zemljevidov Karavanke – osrednji del ter Kamniško-Savinjskih Alp.

Na policah Planinske trgovine ter ostalih partnerjev je ponovno možno najti planinski zemljevid Grintovci – 1 : 25.000, ter papirnati različici pred mesecem dni izdanih plastificiranih planinskih zemljevidov Karavanke – osrednji del (merilo 1 : 50.000) in Kamniško-Savinjske Alpe (merilo 1 : 50.000).

Vsi trije zemljevidi so narejeni po novem redakcijskem načrtu Planinske založbe, kar pomeni, da vsebujejo najnovejše podatke o planinskih poteh, ki izhajajo iz katastra planinskih poti, dorisane pa so tudi označene turistične poti. Osveženi so tudi drugi pomembni podatki, ki so koristni predvsem pri pripravi na turo. Tako so označene avtobusne postaje in plezališča, na zadnji strani zemljevida pa so navedene planinske koče območja, skupaj s kontaktnimi podatki, GPS koordinatami ter QR kodo.

Prav bodo prišla tudi priporočila Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA) za varnejše gibanje v gorskem svetu ter osnovni podatki gorskih turističnih centrov, ki se nahajajo na območju karte.

 grinovci_2015 Grintovci - 1 : 25.000; cena: 8,10 €

Zemljevid »Grintovci« so na severu omejeni z Jezerskim, Logarsko dolino in Raduho, na vzhodu se zemljevid zaključi pri Lučah, Velikem Rogatcu in Šmiklavžu. Na južnem delu zemljevida je vidna še Kranjska reber, Stahovica in Adergas, na zahodu pa Javorjev vrh in Spodnje Jezersko. Na karti najdemo dvatisočake Kamniško - Savinjskih Alp (Grintovec, Skuto, Ojstrico, Planjavo, Raduho ...), planinske koče in bivake (Okrešelj, Klemenča jama, Kamniško sedlo, ...), nad dolinami Kamniške Bistrice, Kokre in Savinje. Za prijetne družinske izlete pa boste na tem zemljevidu našli Veliko planino, Krvavec, Robanov kot, Snežno jamo in veliko ostalih prijetnih kotičkov.
 zemljevid_ksa_plastificiran_m
Na severu karta delno seže na avstrijsko stran vse do Apač (Abtei), Žitare vasi (Sittersdorf), Globasnice (Globasnitz), Podgore (Unterbergen), zajeto je Prevalje in Ravne na Koroškem. Na jugu se konča s Šenturško goro, Črnivcem, Menino planino in Šmatevžem. Na vzhodu obsega Poštarski dom pod Plešivcem, Topolšico, Šoštanj in Braslovče. Na zahodu pokriva Obir, Virnikov Grintovec in Štefanjo goro. Za cel dopust ali za konec tedna - ciljev je več kot dovolj.
 zemljevid_karavanke_plastificiran_m
Ko sprva pomislimo na Karavanke, se po večini ne zavedamo, da gre za dolg in razpotegnjen gorski greben, ki se razteza na slovensko-avstrijski meji vse od Peči (Tromeje) do Slovenj Gradca. Tako obsežno območje je težko spraviti na, za uporabo primeren format, zato na tem zemljevidu zajemamo območje osrednjih Karavank. Na severu je zemljevid omejen z Dravo, kar pomeni, da je na njej tudi precejšen del Avstrije. Na vzhodu meji na Železno Kaplo in dolino Kamniške Bistrice, na jugu pa se končuje s Krvavcem, Preddvorom in Jelovico, na zahodu pa s Pokljuko in Dovško Babo. Osrednji del karte zapolnjujejo Storžič, Kriška Gora, Dobrča, greben Košute, Begunjščica, Stol in Golica, če naštejemo le najbolj znane vrhove.

Ne spreglejte: v zadnji četrtini letošnjega leta pripravljamo tudi nove izdaje naslednjih planinskih zemljevidov:

  • Bohinjsko jezero, 1 : 25.000
  • Jalovec in Mangart, 1 : 25.000
  • Stol in Begunjščica, 1 : 25.000
  • Triglav, 1 : 25.000
 Vabljeni k nakupu! 

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10289 17. 8. 2022