PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 8. julij 2015, ob 10. uri

Dan slovenskih markacistov 2015

PD Šoštanj in Komisija za planinske poti PZS sta v soboto, 4. julija 2015, organizirala Dan slovenskih markacistov, ki je potekal na območju Smrekovškega pogorja.
Na zboru markacistov jeseni 2014 so se markacisti odločili, da se tradicionalni Tončkov dan preimenuje v Dan slovenskih markacistov. Pobudnik za ta dogodek je bil pokojni dolgoletni načelnika Komisije za planinske poti in podpredsednik PZS Tone Tomše. Lansko leto smo uspešno izpeljali drugi Tončkov dan, ko smo markirali poti na območju Kolovrata in Matajurja. Letos smo tradicijo, ki markaciste iz vse Slovenije združuje pri delu na planinskih poteh nekega območja pod imenom Dan slovenskih markacistov, nadaljevali na območju Smrekovškega pogorja.

Na izjemno vroč in sončen dan se je zbralo 69 markacistov iz vse Slovenije, ki so na planinskih poteh od Šoštanja do Smrekovca obnovili markacije. Dve skupini sta se spoprijeli tudi z nekaj ležečega drevja in ena izmed skupin je postavila varen prehod poti na pašnik. Pripravniki markacisti so dobili priložnost delati z izkušenimi mentorji, markacisti pa priložnost spoznavati način dela drugih markacistov, kovati nove vezi, izmenjevati izkušnje in se dogovarjati za meddruštveno sodelovanje. Kar nekaj klenih markacistov se je do kraja zaključka pri Domu na Smrekovcu odpravilo peš in z opremo na rami, najbolj oddaljene pa je na lokacijo pripeljal voznik Igor z gasilskim kombijem, ki so ga posodili šoštanjski gasilci.

Po napornem dnevu je markaciste pričakala odlična pogostitev na Domu na Smrekovcu, kjer so z veseljem družili še pozno v popoldne. Preden so se začeli razhajati, se jim je za sodelovanje zahvalila načelnica Savinjskega MDO Manja Rajh in pohvalila PD Šoštanj za njihov prispevek. Društva je pozvala, naj že letos začnejo razmišljati o kandidaturi za organizacijo Dneva slovenskih markacistov v letu 2016. Načelnik Komisije za planinske poti Igor Mlakar je bil vesel, da so se markacisti odzvali v tako velikem številu, in upa, da bo prihodnje leto udeležencev vsaj toliko, kot je registriranih markacistov.

Katarina Kotnik

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10290 25. 6. 2024