PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 21. julij 2015, ob 8.45 uri

Hladna senca Storžiča za vroč začetek študijskih počitnic

Študenti smo bili spet aktivni! V soboto 18. julija 2015 smo se namreč povzpeli na najvišji vrh zahodnega dela Kamniško-Savinjskih Alp, na 2132 m visok Storžič.
Na tokratnem študentskem planinskem izletu smo se sicer zbrali v manjšem številu (kar za začetek poletnih študijskih počitnic niti ni (pre)veliko presenečenje), a nam to ni preprečilo, da bi čudovit poletni dan, kakršen je bila ta sobota, kar se da izkoristili.
 
Letošnji poletni dnevi so že kar prevroči, zato smo se na pot odpravili precej prej kot nam je bilo do sedaj v navadi. Tako smo računali, da bomo še pred največjo vročino že otresali noge v dolini. In le redki pohodniki so bili istih mislih, saj je parkirišče pri domu pod Storžičem ob 6. uri bolj kot ne samevalo. Z jutranjim tempom smo se podali proti planini Jesenje ter po že strmejšem gozdu do vstopa v storžičevo severno steno. Tam smo si nadeli samovarovalni sestav, vodnica in vodnik pa sta nas seznanila o varnejšem gibanju po zelo zahtevnih poteh - pred nami je bil namreč strm vzpon po zelo zahtevni poti skozi Žrelo. Prijetno poplezavanje v hladni senci je minilo kot bi trenil in kaj kmalu nas je čakal s soncem obsijan greben. Še nekaj časa smo hodili po njem in že smo bili na vrhu, katerega so si ovčice vrh sposodile za stranišče. Tako smo pri križu, postavljenem na vrhu, zmogli narediti le eno sliko, malico pa smo si privoščili nekoliko nižje. Po pohrustanem okrepčilu in spočitih nogah, smo se odpravili proti Škarjevemu robu in se preko njega spustili nazaj na izhodišče. Spust je potekal brez težav in z lepim tempom smo bili nazaj pri avtomobilih že pred poldnevom.
 
Sledila je le še hladna osvežitev v planinskem domu, nato pa povratek v vročo betonsko civilizacijo.
 
Ne zamudite naslednjih izletov, pohodov in tur - spremljajte nas na spletni strani MK PZS in na našem Facebook profilu - obljubljamo ažurne razpise prihajajočih izletov!

Naslednj izlet oz. dvodnevno turo vam pripravljamo 8. in 9. avgusta 2015 - obiskali bomo markantne dvotisočake nad Kriškimi podi.

PS: Kako smo se imeli na dosedanjih izletih lahko preverite s klikom na zgornje povezave.
  
Barbara Bajcer in Matej Ogorevc 
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10311 16. 8. 2022