PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 30. julij 2015, ob 8.30 uri

40. srečanje mladih planincev na Vremščici

V nedeljo, 24. maja 2015, je na Vremščici potekalo jubilejno 40. srečanje mladih planincev v organizaciji Planinskega društva Sežana.
V sončnem vremenu, ki je bilo kot naročeno za praznovanje take obletnice, smo se zbrali mladi in mladi po duši, da bi se spomnili začetkov te tradicije, predvsem pa da bi se zabavali in uživali v dobri družbi. 40 let je minilo od prvega srečanja, ki je bilo mišljeno kot del nečesa širšega. V takratnem Meddruštvenem odboru planinskih društev Primorske so si zamislili, da bi takšno srečanje potekalo vsako leto na drugi lokaciji, na Vremščici, Slavniku ali Snežniku, a se to ni izšlo. Tradicija na Vremščici pa se je obdržala.
 
Vsa ta leta so se na prireditvenem prostoru pod vrhom Vremščice zbirali ljubitelji planinske narave. Predvsem pa je bilo srečanje vedno namenjeno otrokom, ki so tudi sooblikovali vsakokratni kulturni program. Sodelovali so otroci iz vrtca Sežana in šolski otroci pod vodstvom mentoric. In veliko jih je bilo, ki so s seboj prinesli tudi instrumente, da so lahko zbranim kaj zaigrali. Potem pa so vedno sledile športne in zabavne igre, v katerih so otroci izživeli svoj tekmovalni duh. Seveda so bili za svoje sodelovanje in borbenost tudi sladko nagrajeni.
 
Na letošnjem srečanju je zbrane najprej pozdravila predsednica PD Sežana, Vanda Femc, za njo pa še načelnica Mladinskega odseka PD Sežana Erika Može in predsednica MDO Primorsko - Notranjskih PD Maruška Lenarčič. Sledil je prazniku primeren bogat kulturni program s pevskimi in instrumentalnimi točkami. Letos so se otrokom pridružili tudi gostje, pevska skupina Obalnega planinskega društva Koper, ki so temu posebnemu dnevu dali primeren pridih s planinsko himno Oj Triglav, moj dom in še nekaterimi planinskimi pesmimi. Nazadnje pa so se otroci pomerili v športnih igrah, ki jih je vodila Ingrid Može.

Predvsem pa smo vsi skupaj uživali v druženju in prijetnem klepetu, hkrati pa obujali spomine, tisti starejši na čiste začetke srečanj na Vremščici, nekoliko mlajši pa na svoja prva srečanja in brezskrbne otroške dni. Posebne pozornosti je bila deležna planinka Jožica Milavec, saj je bila ena od prvih organizatorjev srečanj mladih na Vremščici.
 
Erika Može
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10341 15. 7. 2024