PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 3. avgust 2015, ob 17.35 uri

6. Dan Menine - srečanje prijateljev Menine in ljubiteljev narave

V sredo, 25. junija 2015, na dan državnosti, se je zgodil 6. Dan Menine, ki se ga je udeležilo okrog 300 prijateljev Menine in ljubiteljev narave. Dan prej, v torek 24. junija je potekala 4. Noč Menine. Prireditvi je ob praznovanju občinskega praznika Občine Gornji Grad organiziral Odsek za varstvo gorske narave Planinskega društva Gornji Grad v sodelovanju z društvi Občine Gornji Grad in ostalimi zavodi, organizacijami in društvi.
Namen prireditve je bil preživeti prijeten dan na Menini, v naravi ter opozoriti na večstranski pomen Menine in doseči čim bolj usklajeno rabo in sodelovanje med različnimi uporabniki in obiskovalci Menine.

4. Noči Menine se je udeležilo okrog 30 obiskovalcev (od tega 5 družin). Pod vodstvom članov Društva Temno nebo Slovenije in Ustvarjalnega astronomskega društva smo lahko udeleženci z zanimanjem opazovali zvezdno nebo, planete in galaksije. Program 4. Noči Menine je bil še posebej namenjen družinam in otrokom, saj je planinski dom na Menini l. 2013 pridobil certifikat družinam prijazne planinske koče. Ker so letošnje leto Združeni narodi razglasili za Mednarodno leto svetlobe in tehnologij, povezanih s svetlobo, z namenom osveščanja o pozitivnem vplivu svetlobe na zdravje in dobro počutje, želimo opozoriti tudi na številne negativne posledice svetlobnega onesnaževanja za naravo in človeka.

menina2
Prijetna dan in noč na Menini planini za majhne in velike obiskovalce. (foto Lojze Gluk)

6. Dan Menine se je začel z organiziranim pohodom s smeri Črnivca, nadaljeval pa s sveto mašo po namenu pašne skupnosti ter predstavitvami sodelujočih društev in organizacij. V osrednjem delu prireditve so v kratkem kulturnem programu nastopili Moški pevski zbor Kulturnega društva Bočna, recitator Jože Remšak - Zotler in mlada kitaristka Zala Gluk, prisotne pa so nagovorili podpredsednik PD Gornji Grad Ivo Šinkovec, župan Občine Gornji Grad Stanko Ogradi ter v imenu organizatorja in vodja prireditve Lojze Gluk. Udeleženci prireditve so si lahko ogledali nekaj zanimivih razstav in predstavitev (gobe, lovsko razstavo, razstavo starih smuči in smučarske opreme, risbice otrok planinskega krožka, plakate o Menini, zgibanke itd.). Na prireditvi si je v sodelovanju z Zavodom za gozdove, območna enota Nazarje, bilo možno ogledati tudi razstavo plakatov z naslovom Negujmo slovenske gozdove, kar je bila letošnja osrednja tema Tedna gozdov.

V družabnem delu prireditve je posebne pozornosti in odlične udeležbe bil ponovno deležen met gojzarja, ki je vsakoletna edinstvena meninska disciplina. Vsem udeležencem, ki ste se udeležili prireditve in jo pomagali sooblikovati, se lepo zahvaljujemo in vas hkrati vabimo k sodelovanju in udeležbi tudi v naslednjem letu.

V sodelovanju z: Občina Gornji Grad, Čebelarska družina Gornji Grad, Gobarsko društvo Ajdovec Gornji Grad, Lovska družina Gornji Grad, Moški zbor kulturnega društva Bočna, Kulturno društvo Gornji Grad, pašne skupnosti delujoče na območju Menine, Sekcija starodobnih smučarjev – Podmeninski gadje, Osnovna šola Gornji Grad – planinski krožek, Savinjsko gozdarsko društvo Nazarje, Zavod za gozdove – območna enota Nazarje, Zavod za varstvo narave – območna enota Celje, Muzej Vrbovec – muzej gozdarstva in lesarstva, Planinsko društvo Nazarje, Športno društvo Čaplja, Društvo temno nebo Slovenije, Ustvarjalno astronomsko društvo.

Fotografije si lahko ogledate na tej povezavi.

Lojze Gluk
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10348 15. 7. 2024