PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 14. avgust 2015, ob 9. uri

Alpinistična odprava Kyzyl Asker 2015 odhaja na pot

Jutri, 15. avgusta, odhaja v Kirgizijo alpinistična odprava Kyzyl Asker 2015, ki jo sestavljajo štirje člani Plezalnega kluba Škofja Loka: Miha Hauptman, Anže Jerše, Uroš Stanonik in Matjaž Cotar. Njihov cilj je preplezati novo smer v jugovzhodni steni Kyzyl Askerja (5842 metrov), ki leži v pogorju Kokshal Tau na meji med Kirgizijo in Kitajsko.
Alpinistična odprava KYZYL ASKER 2015

Trajanje odprave: od 15. 8. do 20. 9. 2015

Vodja: Miha Hauptman (PK Škofja Loka)
Člani:
Anže Jerše (PK Škofja Loka)
Uroš Stanonik (PK Škofja Loka)
Matjaž Cotar (PK Škofja Loka)

Kyzyl_Asker_foto_Evrard_WendenbaumS kakšnimi cilji se odpravljate v Kirgizijo? Nam lahko predstaviš območje, kamor se odpravljate?
Cilj akcije je preplezati novo smer v jugovhodni steni Kyzyl Askerja. Gora leži na meji med Kirgizijo in Kitajsko, v pogorju Kokshal Tau, in je visoka 5842 metrov. Ker je bilo do poznih devetdesetih to zaprto vojaško območje, je danes območje z največjim potencialom za nove smeri v Kirgiziji. Poleg glavnega  cilja imamo v mislih še stene Ochre in Great China kot dodaten cilj. Seveda pa je odprava zelo raziskovalnega  značaja, tako da se bomo ciljem in razmeram prilagajali na terenu.

Zakaj vas je pritegnilo pogorje Kokshal Tau?
Območje nas je pritegnilo predvsem zaradi velikega potenciala za nove smeri in relativne osamljenosti.

Katere alpinistične izkušnje iz preteklih let boste lahko člani uporabili na tokratni odpravi?
Vsi štirje člani odprave smo bili leta 2013 skupaj v Patagoniji, kjer smo v dokaj slabi sezoni uspešno preplezali Supercanaleto na Fitz Roy, 30 metrov pod vrhom Cerro Torreja pa smo zaradi izredno slabih razmer in hitrega slabšanja vremena morali obrniti. Ostale izkušnje so omejene na plezanje v Centralnih alpah in zimsko plezanje v naših hribih.

Odpravo, ki jo sofinancira Planinska zveza Slovenije, bomo spremljali tudi na naši spletni strani.

Srečno, fantje!

Manca Čujež
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10369 24. 1. 2021