PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 20. avgust 2015, ob 8. uri

Predstavitveni film nove zelo zahtevne planinske poti na Lisco

Objavljamo kratek predstavitveni film nove zelo zahtevne planinske poti na Lisco. Sevničani hkrati opozarjajo tudi na preventivo – opažajo namreč, da se nekateri na pot podajajo z neprimerno tehnično opremo oz. celo brez nje.

Markacisti Planinskega društva Lisca Sevnica so ob pomoči tehnične ekipe komisije za planinske poti PZS že aprila začeli markiranje in opremljanje nove planinski poti, ki poteka po južnem pobočju Lisce z izhodiščem v vasi Cerje. Nova, prva tovrstna pot v Posavju, omogoča težji, a za marsikoga tudi bolj privlačen dostop na Lisco, mnogim mladim pa predvsem izziv in prvi stik s tovrstnimi planinskimi potmi.

Ob tej priložnosti sevniški planinci še opozarjajo na primerno opremo, ki jo je za poti tovrstnega kova priporočeno uporabljati. Že vse od odprtja poti, torej od 12. junija 2015, namreč opažajo, da se marsikateri obiskovalec Lisce na vrh poda pomanjkljivo opremljen. Zato še enkrat poudarjajo, da gre za zelo zahtevno planinsko pot in da je uporaba čelade, plezalnega pasu in samovarovalnega kompleta praktično obvezna, priporočajo pa tudi rokavice. Pot je sicer ustrezno označena z novimi smernimi tablami in markacijami.

Za sestop priporočajo uporabo eno izmed številnih lahkih planinskih poti, na izhodišče pa vas bo najhitreje pripeljala t. i. Pastirčkova pot.

Srečno in varno!

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10384 13. 6. 2024