PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 22. avgust 2015, ob 21. uri

Mina do novega zlata, Škofic in Kalanova nekoliko prenizka za kolajno

V norveškem Stavengerju se je danes, 22. avgusta 2015, zaključila prva mednarodna športnoplezalna tekma, sicer pa že četrta tekma v svetovnega pokala v težavnostnem športnem plezanju v tej sezoni.

Slovensko športnoplezalno občinstvo se lahko ponovno veseli nove zmage. Najboljša ženske finalne osmerice je bila ponovno Mina Markovič. V težavnosti ji je to uspelo že tretjič letos – po tekmah v Chamonixu in Imstu. V finalu ji je družbo tokrat delala tudi Tjaša Kalan, ki se lahko veseli odličnega 6. mesta.

Finalna smer ženske konkurence je bila sicer zanimiva in težka, predvsem pa je tekmovalkam vzela veliko časa – kar nekaj se jih je namreč borilo tudi z uro, kar pomeni, da je bila smer tako tehnično kot fizično naporna. Tezo dodatno potrjuje tudi dejstvo, da nobeni izmed finalnih tekmovalk ni uspelo preplezati do samega vrha smeri. Za kar tri tekmovalke je bil usoden 37.+ gib, prvo in drugouvršeni pa sta padli tik pod vrhom in sicer pri 57.+ gibu. Mina Markovič je kljub temu slavila pred avstrijsko sotekmovalko Jessico Pilz, zaradi boljše uvrstitve v polfinalnem delu tekmovanja. Družbo jima je na zmagovalnem podiumu delala še belgijka Verhoevenova.

Končna razvrstitev - ženske

Markovičeva z osvojenimi 340. točkami tako ohranja tudi primat v skupnem seštevku svetovnega pokala, 50 točk za njo ji prva sledi današnja drugouvrščena Pilzova. Med slovenskimi predstavnicami najdemo še Tjašo Kalan in Janjo Garnbret, slednja se dveh tekem svetovnega pokala v težavnosti ni udeležila).

Skupna razvrstitev svetovnega pokala (težavnost) - ženske

V moški konkurenci smo imeli tokrat dva predstavnika dežele s sončne strani Alp. Domna Škofica ter Urbana Primožiča, slednjemu se z 11. mestom tokrat ni uspelo uvrstiti v današnji finale. Prvi pa je po nekoliko spodleteli predstavi s polfinalnega drugega zdrnil na končno sedmo mesto, roko pa je danes lahko stisnil Francozu Supperu, Čehu Ondi ter še enemu galskemu petelinu, Desrgangesu. Tudi v moški konkurenci v finalu nismo videli osvojenega vrha, so pa tekmovalci, za razliko od kolegic nežnejšega spola,  razporejeni po različnih višinah.

Končna razvrstitev (težavnost) - moški

V skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti Škofic zaseda 5. mesto, medtem ko prva tri mesta zasedajo Supper, Degranges in Avstrijec Schubert. Slovensko trojico sestavljata še Urban Primožič in Martin Bergant.

Skupna razvrstitev svetovnega pokala (težavnost)- moški

Naslednja tekma bo 26. septembra v belgijskem Puursu.

stavanger_mina_domen_tjasa_foto_slovenija_climbing_team 

Slovenski finalisti - od leve proti desni: Mina Markovič, Domen Škofic in Tjaša Kalan, foto: 
Slovenia Climbing Team

V nacionalni razvrstitvi slovenska reprezentanca zaseda odlično drugo mesto. Naše tekmovalke in tekmovalci zaostajajo le za francoskimi kolegi.

Skupna nacionalna razvrstitev svetovnega pokala (težavnost) 

-----------------------------------------------------
Povezana novica:


Pripravil Matej Ogorevc
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10392 22. 10. 2021