PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 7. september 2015, ob 14.15 uri

Alpinistična odprava Kishtwar 2015 pred odhodom

Mednarodna alpinistična odprava Kishtwar 2015, ki jo sestavljajo kamniška alpinista Urban Novak in Marko Prezelj, ameriški alpinist Hayden Kennedy in francoski alpinist Manu Pellissier, odpotuje v Indijo v sredo, 9. septembra, in se vrača 16. oktobra 2015. Odhajajo na dokaj neraziskano območje indijskega Kishtwarja, kjer mikavni hribi drznih oblik ponujajo veliko možnosti za tehnično zahtevne vzpone. Pred odhodom smo se pogovarjali z vodjo odprave.
Alpinistična odprava KISHTWAR 2015

Trajanje odprave: od 9. 9. do 16. 10. 2015

Vodja: Urban Novak (AO PD Kamnik)
Člani:
Marko Prezelj (AO PD Kamnik)
Hayden Kennedy (ZDA)
Manu Pellissier (Francija)

S kakšnimi cilji odhajate v indijsko Himalajo?
Alpinistični cilj je plezanje v alpskem stilu. Konkretno cilj še ni določen, saj o področju, kamor odhajamo, ne obstaja veliko informacij. Območje ima velik potencial za alpinistično udejstvovanje, zato smo prepričani, da bomo našli zanimiv(e) cilj(e). Seveda ne gre pozabiti na družabni vidik. Glede na pisano mednarodno zasedbo in različne značaje članov ni pričakovati dolgočasnih dni na poti in v baznem taboru.

Zakaj vas je pritegnilo to območje?
Območje indijskega Kishtwarja je bilo za tujce ponovno odprto pred nekaj leti. Zaradi več kot 20-letne prepovedi alpinistične dejavnosti tukaj lahko najdemo številne zanimive cilje na tem dokaj neraziskanem območju. Z alpinističnega vidika so hribi na tem območju zanimivi in mikavni zaradi svojih drznih oblik. Kljub ne najvišji nadmorski višini ponujajo veliko možnosti za tehnično zahtevne vzpone.

Koliko alpinistično raziskane so te gore?
Pred zaprtjem so jih najbolj raziskovali Britanci - birokracijsko je (bila) Indija do Britancev bolj milostna. Po ponovnem odprtju so se za območje začeli zanimati različni alpinisti.

Katere izkušnje s preteklih odprav bodo najbolj dobrodošle pri izpeljavi tokratne?
Težko govorim o konkretnih izkušnjah. Škoditi ne morejo. Mislim, da se bova s Haydnom lahko marsičesa naučila od starejših mačkov. :)

Na odpravi se vama bosta pridružila tudi ameriški alpinist Hayden Kennedy in Francoz Manu Pellissier, s katerima z Markom že imata nekaj uspešne skupne alpinistične kilometrine, kajne?
Glede moje alpinistične zgodovine s Haydnom bi lahko govoril bolj o metrih kot o kilometrih, medtem ko Marko in Manu verjetno lahko govorita o skupnih kilometrih.

nepal_foto_urban_novak
V indijski Kishtwar odhajajo kamniška alpinista Urban Novak in Marko Prezelj, ameriški alpinist Hayden Kennedy in francoski alpinist Manu Pellissier. (foto Urban Novak; fotografija je simbolična)

Urban Novak (AO PD Kamnik) ima kljub mladosti za sabo že več uspešnih alpinističnih odprav: Aljaska 2008 (Deprivation v Mount Hunterju, S koluar v Minimoonflowerju, JV greben v Mt. Francesu in Denali po normalni smeri), Pharilapcha 2009 (nova smer v V steni in ponovitev smeri Snotty's Gully), Pakistan 2010 (nova smer na Hidden peak in dosežena višina 7500 m na Gašerbrum 1 po normalni smeri), Charakusa 2011 (poskus vzpona na K7), Charakusa 2012 (nova smer v vzhodni steni K7), Rolwaling 2012/2013 (plezanje lednih smeri v dolini), Ogre 2 2014 (predčasen odhod domov, sovpadlo z reševanjem Aleša Holca in Petra Mežnarja).

Marko Prezelj (AO PD Kamnik), vrhunski alpinist, gorski vodnik in vodja SMAR – slovenske mladinske alpinistične reprezentance, se je z resnim alpinizmom začel ukvarjati leta 1982 in bil na svoji prvi odpravi spomladi leta 1987 (Lhotse Shar). Od takrat je aktiven “odpravar" in svetovno priznani vrhunski alpinist s številnimi opaznimi vzponi v domačih in tujih gorah, tudi prejemnik treh zlatih cepinov: leta 1992 z Andrejem Štremfljem za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m), leta 2007 z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m) in leta 2015 z Luko Lindičem in Alešem Česnom za prvenstveno smer v severni steni Hagshuja. S člani SMAR, ki je nastala tudi z namenom plemenitenja himalajskih izkušenj mladih slovenskih alpinistov, je vodil odpravo Phola Gangchen 2014 (nova smer na Ledeni zob) in mednarodne izmenjave s francoskimi in japonskimi alpinisti.

Hayden Kennedy je mlad ameriški alpinist z vrhunskimi vzponi v Patagoniji (vsi vrhovi skupine Torre v enem mesecu) in Karakoramu (nova smer na K7 z Urbanom Novakom in Kylom Dempsterjem in Ogre 1 v roku enega meseca).

Manu Pellissier je izkušen francoski alpinist in gorski vodnik, ki je bil več kot desetletje član elitne alpinistične vojaške enote v Chamonixu. Z Markom Prezljem sta začela skupaj plezati v okviru mednarodnih srečanj alpinistov, njuna prva skupna odprava je bila leta 2000 na Spantik (7027 m) v Pakistanu. Skupaj sta dvakrat plezala tudi v Iranu in večkrat v Alpah.

Odpravo, ki jo sofinancira Planinska zveza Slovenije, bomo spremljali tudi na naši spletni strani.

Srečno pri alpinističnem raziskovanju!

Manca Čujež
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10429 28. 11. 2023