PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 14. september 2015, ob 13. uri

Nasprot' sonca na Planinskem domu na Kumu, naj planinski koči 2015

Razveseljiva množica planincev, kolesarjev, izletnikov in drugih ljubiteljev narave in domačnega planinskega vzdušja od blizu in daleč jo je 13. septembra 2015 mahnila direktno na Kum, kot pojejo zagorski knap'n'rollovci Orlek. Na ta veseli dan sta Planinski dom na Kumu in PD Kum Trbovlje praznovala žlahtno lovoriko naj planinske koče 2015, ki je za oskrbnika Romana Ledinka najsvetlejši žarek v letošnji planinski sezoni.
V poletni akciji Planinske zveze Slovenije in medija Planet Siol.net je naslov naj planinske koče 2015 prepričljivo osvojil Planinski dom na Kumu in tako so drugo septembrsko nedeljo poti številnih kolenogrizcev in slavilcev planinskega gostoljubja vodile na zasavski Triglav, kamor je ravno 13. septembra na 25. vzponu na Kum pedala zavrtelo tudi veliko kolesarjev. Da je koča v dobri planinski formi in prijazna do obiskovalcev, že desetletja skrbi Planinsko društvo Kum Trbovlje. Njegova predsednica Marjeta Bricl je poudarila, da delo oskrbnika ni tako romantično, kot se zdi na prvi pogled, ampak zelo odgovorno, ter se sprehodila po zgodovini doma, ki jo je od leta 1948 krojilo 34 oskrbnikov, najdlje - 17 let - družina Herman-Bratun, drugo sezono pa na višini 1211 predano kraljuje Roman Ledinek z družino - ženo Claudio, hčerko Barbaro, sinom Sebastjanom, svakom Zoranom in še širšo družinsko zasedbo, ki mu pomaga pri oskrbniški dejavnosti.

Planinski_dom_na_Kumu_foto_Manca_Cujez
Na Kumu se je zbrala razveseljiva množica planincev, kolesarjev, izletnikov in drugih ljubiteljev narave in domačnega planinskega vzdušja (foto Manca Čujež)

Kako se je začela zgodba družine Ledinek na Kumu, sta s skečem zbrane pošteno nasmejala Primož Hančič in David Lindič iz Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje, oba tudi del razširjene oskrbniške ekipe, ki se je v nedeljskem planinsko-kolesarskem vrvežu kar 14-člansko spretno sukala med lonci v kuhinji ter med obiskovalci zunaj in znotraj doma - z neusahljivim nasmehom na obrazu. Zadovoljstvo gostov na Kumu se meri vzporedno z gostoljubjem, okusno hrano, širnimi razgledi in dobro voljo, glavni "krivec" za zmagoslavje Planinskega doma na Kumu pa je kakopak Roman Ledinek, ki je po nekaj dneh od novice o zmagi ponosno in še vedno vidno ganjeno povedal, da si bo letošnje leto najbolj zapomnil po nagradi naj planinska koča. V pogovoru z odgovornim urednikom Planet Siol.net Urošem Urbasom je natresel nekaj drobtin iz oskrbniškega vsakdana in razgrnil načrte za prihodnje leto, ko namereva družinam prijazna planinska koča z dodatnimi igrali in brunarico, v kateri bo pekel miške in funšterc, narediti še korak bliže otrokom, ki so marsikdaj gonilna sila za obisk Kuma. Ledinek, slaščičar, ki se je v oskrbniškem delu mojstril pri bratu Mihi na Šmarni gori, je s svojimi sladicami tudi pravi magnet za sladokusce vseh generacij od blizu in daleč, ki se ne morejo upreti slavni kumski kremni rezini in drugim sladkim pregreham.

Tednu projekta Najboljše novice iz sveta se je na Kumu z dobrimi zgodbami, kot so razglasitev naj planinske koče na Kumu, prireditev ob zaključku tedna športa in akcije Slovenija planinari in kolesarski vzpon na Kum, pridružil tudi generalni sekretar PZS Matej Planko, ki je še izpostavil, da so planinske koče več kot samo gostinski objekt na nekoliko višji nadmorski višini, ampak zavetišča v primeru slabega vremena, informativne točke o razmerah v hribih, obveščevalne točke, ko gre kaj narobe, točke za okrepčilo in točke topline, kjer se srečamo in podružimo z enako mislečimi.

Kum_0930_150913_VP
Generalni sekretar PZS Matej Planko, predsednica PD Kum Trbovlje Marjeta Bricl, odgovorni urednik Planet Siol.net Uroš Urbas in oskrbnik Planinskega doma na Kumu Roman Ledinek s plaketo za naj planinsko kočo 2015 (foto Vid Ponikvar)

Matej Planko in Uroš Urbas sta oskrbniku Ledinku slovesno podelila plaketo za naj planinsko kočo 2015, ki bo krasila notranjost Planinskega doma na Kumu, in čestitala tudi predsednici PD Briclovi. Na ta veseli dan je s Kumom praznovala tudi lokalna skupnost, zato sta zbrane pozdravila tudi podžupan Občine Trbovlje Tadej Špitalar in predsednica Turističnega društva Trbovlje Marija Juraja, za prešerno vzdušje pa je meh harmonike raztegnil mladi domačin David Kuharič.

Sonce je narekovalo ritem celodnevnega dogajanja na zasavskem Triglavu - spremljalo je korak planincev in obrat kolesarjev med vzponom na Kum, jih prijetno božalo na razglednem najvišjem vrhu Posavskega hribovja, jih pospremilo v nedrje Planinskega doma na Kumu, "hiše nasprot' sonca", kot se nasmehne napis nad vhodom v jedilnico, jih grelo z gostoljubjem oskrbniške ekipe in poskrbelo še za zadovoljno predenje želodčkov, saj so gostitelji svoje glasovalce in druge obiskovalce Kuma pogostili s pivom in funštercem, carskim pražencem oz. knapovskim soncem, kot ga imenujejo.

Manca Čujež

-----------------------
Povezane novice in medijske objave:
Planinski dom na Kumu naj planinska koča 2015
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10443 13. 6. 2024