PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 20. september 2015, ob 15.15 uri

Med morjem in gorami - razstava MDO Primorsko-notranjskih PD

Vabilo na odprtje razstave Med morjem in gorami, ki bo v petek, 25.septembra 2015, v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.
Razstavo Med morjem in gorami je pripravil Meddruštveni odbor primorsko-notranjskih planinskih društev, v katerem je združenih 10 planinskih in 5 športno plezalnih društev z območja slovenske Istre, Trsta, Krasa in območja med Brkini in Postojno.

Ključni namen razstave je v sliki in besedi prikazati nastanek in razvoj planinstva primorsko-notranjskega območja ter njegove raznolike dejavnosti v preteklosti in danes.

V začetku 20. stoletja so bile za Primorce gore zelo daleč, dostop do njih je terjal tudi več dni dolgo pot. Kljub temu so tudi Primorci prav kmalu okusili lepoto in veličino gorske narave. Ljubezen do gorskega sveta, do domače zemlje in želja, da bi se postavili po robu potujčevalnemu pritisku nemških in italijanskih krogov, jih je spodbudila, da so začeli ustanavljati podružnice Slovenskega planinskega društva. Tako je nastala leta 1903 Ajdovsko Vipavska podružnica, leta 1904 Tržaška, leta 1907 pa Bistriška. Na Postojnskem so se vključevali v SPD v Ljubljani. 

Planinska dejavnost se je še posebej razmahnila po 2. svetovni vojni, nastajala so nova društva in dodajala nove dejavnosti z namenom privabiti čim večji krog članstva - proces, ki se odvija tudi v sedanjosti, pri čemer pa niso pozabili na več kot stoletno zgodovino in tradicijo planinstva.

Kratek kulturni program bodo oblikovali: pevska skupina Obalnega planinskega društva Koper, družinski godčevski trio Volk Folk iz Ilirske Bistrice in novinarka Sabina Francek Ivović. V glasbi in besedi bodo predstavili značilnosti krajev, kjer društva delujejo.

Prisrčno vabljeni!

Maruška Lenarčič,
predsednica MDO PN PD

 

mdo_pnpd_med_morjem_in_gorami_vabilo 

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10458 21. 5. 2024